Strzelczyk tak przechowuje grzyby. Mają maksimum smaku
Sezon na grzybobranie w pełni, a z lasów Polacy wynoszą koszyki pełne dorodnych okazów. Samo chodzenie po lesie to przyjemność, ale obowiązki grzybiarza nie kończą się wraz z wyjściem spomiędzy drzew. Leśne zbiory trzeba odpowiednio oporządzić, by nie zmarnować wysiłku. Tomasz Strzelczyk ma na to swój patent.
14.10.2024 08:24
Grzyby najczęściej suszy się i przechowuje w słoiczkach lub woreczkach. Szczęśliwi posiadacze większej ilości miejsca w zamrażarce mogą grzyby również zasuszyć. Tomasz Strzelczyk ma jednak jeszcze jedną propozycję, jak zachować smak leśnych skarbów na dłużej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent na grzyby Tomasza
Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem 4. edycji "MasterChef Polska", a teraz dzieli się przepisami oraz patentami na swoim kanale "Oddasz fartucha". Nie mogło tam zabraknąć również podpowiedzi, jak odpowiednio przygotować grzyby, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. Tomasz Strzelczyk postawił jednak nie na zwykłe mrożenie czy suszenie.
Strzelczyk stawia na marynatę, jednak nie są to klasyczne grzybki w occie, a prosta i smaczna solanka. To właśnie ona pozwala zachować więcej naturalnego smaku grzybów. W składnikach jest ocet, ale nie dominuje on w smaku, jedynie wydobywa to, co najlepsze.
Z podanych proporcji uzyskasz ok. 6 litrowych słoików.
Składniki:
- 2,5 kg oczyszczonych grzybów,
- 2,5 l wody,
- 2 łyżki octu,
- 5 łyżek soli,
- 6 liści laurowych,
- 12 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wyparz słoiki.
- Na dno każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym i dwa ziarna ziela angielskiego.
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ułóż grzyby w słoikach, wypełniając je do końca.
- Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz ocet.
- Zagotuj całość, aby sól się rozpuściła.
- Gorącą zalewą zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć.
- Ustaw słoiki na blaszce wyłożonej mokrą ściereczką i włóż je do zimnego piekarnika.
- Ustaw temperaturę na 115 stopni Celsjusza i pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się grzybów w słoikach.
Po zakończeniu pasteryzacji wyciągnij słoiki i odwróć je do góry dnem i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie obróć je normalnie i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Tak zakonserwowane grzyby będą gotowe do użycia w różnych potrawach, zwłaszcza w zupach i sosach. Smacznego!