Strzelczyk tak przechowuje grzyby. Mają maksimum smaku

Sezon na grzybobranie w pełni, a z lasów Polacy wynoszą koszyki pełne dorodnych okazów. Samo chodzenie po lesie to przyjemność, ale obowiązki grzybiarza nie kończą się wraz z wyjściem spomiędzy drzew. Leśne zbiory trzeba odpowiednio oporządzić, by nie zmarnować wysiłku. Tomasz Strzelczyk ma na to swój patent.

Strzelczyk ma swój patent na grzybyStrzelczyk ma swój patent na grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Grzyby najczęściej suszy się i przechowuje w słoiczkach lub woreczkach. Szczęśliwi posiadacze większej ilości miejsca w zamrażarce mogą grzyby również zasuszyć. Tomasz Strzelczyk ma jednak jeszcze jedną propozycję, jak zachować smak leśnych skarbów na dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Patent na grzyby Tomasza

Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem 4. edycji "MasterChef Polska", a teraz dzieli się przepisami oraz patentami na swoim kanale "Oddasz fartucha". Nie mogło tam zabraknąć również podpowiedzi, jak odpowiednio przygotować grzyby, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. Tomasz Strzelczyk postawił jednak nie na zwykłe mrożenie czy suszenie.

Grzyby w lesie - Pyszności
Grzyby w lesie - Pyszności © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

Strzelczyk stawia na marynatę, jednak nie są to klasyczne grzybki w occie, a prosta i smaczna solanka. To właśnie ona pozwala zachować więcej naturalnego smaku grzybów. W składnikach jest ocet, ale nie dominuje on w smaku, jedynie wydobywa to, co najlepsze.

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 6 litrowych słoików.

Składniki:

  • 2,5 kg oczyszczonych grzybów,
  • 2,5 l wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 5 łyżek soli,
  • 6 liści laurowych,
  • 12 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyparz słoiki.
  2. Na dno każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym i dwa ziarna ziela angielskiego.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Ułóż grzyby w słoikach, wypełniając je do końca.
  5. Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz ocet.
  6. Zagotuj całość, aby sól się rozpuściła.
  7. Gorącą zalewą zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć.
  8. Ustaw słoiki na blaszce wyłożonej mokrą ściereczką i włóż je do zimnego piekarnika.
  9. Ustaw temperaturę na 115 stopni Celsjusza i pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się grzybów w słoikach.

Po zakończeniu pasteryzacji wyciągnij słoiki i odwróć je do góry dnem i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie obróć je normalnie i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Tak zakonserwowane grzyby będą gotowe do użycia w różnych potrawach, zwłaszcza w zupach i sosach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯