Strzelczyk tak przechowuje grzyby. Mają maksimum smaku

Sezon na grzybobranie w pełni, a z lasów Polacy wynoszą koszyki pełne dorodnych okazów. Samo chodzenie po lesie to przyjemność, ale obowiązki grzybiarza nie kończą się wraz z wyjściem spomiędzy drzew. Leśne zbiory trzeba odpowiednio oporządzić, by nie zmarnować wysiłku. Tomasz Strzelczyk ma na to swój patent.

Strzelczyk ma swój patent na grzybyStrzelczyk ma swój patent na grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Grzyby najczęściej suszy się i przechowuje w słoiczkach lub woreczkach. Szczęśliwi posiadacze większej ilości miejsca w zamrażarce mogą grzyby również zasuszyć. Tomasz Strzelczyk ma jednak jeszcze jedną propozycję, jak zachować smak leśnych skarbów na dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Patent na grzyby Tomasza

Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem 4. edycji "MasterChef Polska", a teraz dzieli się przepisami oraz patentami na swoim kanale "Oddasz fartucha". Nie mogło tam zabraknąć również podpowiedzi, jak odpowiednio przygotować grzyby, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. Tomasz Strzelczyk postawił jednak nie na zwykłe mrożenie czy suszenie.

Grzyby w lesie - Pyszności
Grzyby w lesie - Pyszności © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

Strzelczyk stawia na marynatę, jednak nie są to klasyczne grzybki w occie, a prosta i smaczna solanka. To właśnie ona pozwala zachować więcej naturalnego smaku grzybów. W składnikach jest ocet, ale nie dominuje on w smaku, jedynie wydobywa to, co najlepsze.

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 6 litrowych słoików.

Składniki:

  • 2,5 kg oczyszczonych grzybów,
  • 2,5 l wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 5 łyżek soli,
  • 6 liści laurowych,
  • 12 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyparz słoiki.
  2. Na dno każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym i dwa ziarna ziela angielskiego.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Ułóż grzyby w słoikach, wypełniając je do końca.
  5. Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz ocet.
  6. Zagotuj całość, aby sól się rozpuściła.
  7. Gorącą zalewą zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć.
  8. Ustaw słoiki na blaszce wyłożonej mokrą ściereczką i włóż je do zimnego piekarnika.
  9. Ustaw temperaturę na 115 stopni Celsjusza i pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się grzybów w słoikach.

Po zakończeniu pasteryzacji wyciągnij słoiki i odwróć je do góry dnem i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie obróć je normalnie i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Tak zakonserwowane grzyby będą gotowe do użycia w różnych potrawach, zwłaszcza w zupach i sosach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki