PrzepisNajlepsze mięso na schabowe. Jeśli popełnisz ten błąd przy wyborze, będą niesmaczne

Najlepsze mięso na schabowe. Jeśli popełnisz ten błąd przy wyborze, będą niesmaczne

Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Podpowiadamy - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Podpowiadamy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

22.04.2023 08:33, aktual.: 11.10.2023 07:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wybór mięsa na schabowe to kluczowa sprawa, jeśli chcemy przyrządzić soczyste, równomiernie wysmażone kotlety. Ważne są nie tylko świeżość i pochodzenie mięsa. Niebagatelną rolę odgrywa nawet ilość i jakość tłuszczu, który obrasta schab. Sprawdź, jak dokonać najlepszego wyboru. 

Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs, które wykorzystuje się w kuchni. Szczególnie w Polsce, gdzie kotlet schabowy jest jednym z tradycyjnych dań. Wybór odpowiedniego schabu jest kluczowy, jeśli chcemy uzyskać idealne kotlety schabowe, soczyste i równo wysmażone. Konieczne sprawdźcie nasz miniporadnik dotyczący tego, jakie jest najbardziej odpowiednie mięso na schabowe.

Najlepsze mięso na schabowe. Koniecznie zwróć na to uwagę

Po pierwsze i najważniejsze - wybierz mięso świeże. Postaw na schab, który nie ma nadmiernie przyciemnionej barwy (świeży schab powinien mieć głęboki różowy kolor) ani nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Mięso powinno mieć też jędrną konsystencję, być zwarte i sprężyste, z wierzchu zaś nie powinno być matowe (to świadczy o tym, że mięso może być już stare).

Ponadto, zwróć również uwagę na tłuszcz. To ważny element schabu - wpływa na jego smak i konsystencję. Wybieraj mięso, które ma równomiernie rozłożony tłuszcz, ale też nie jest nim zbyt obrośnięte. Pamiętaj też, że zbyt chudy kawałek nie zapewni soczystości kotletom. Co ważne, tłuszcz powinien mieć biały kolor. Żółty czy szary może świadczyć o tym, że mięso jest nieświeże.

Mięso na schabowe musi być sprężyste i mieć nieco tłuszczu - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Mięso na schabowe musi być sprężyste i mieć nieco tłuszczu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Chcąc usmażyć idealne schabowe, celuj w mięso bez kości. Choć schab z kością jest tańszy i dla wielu osób też smaczniejszy, to trudniej go przygotować na kotlety schabowe. Mięso przy kości często bywa niedosmażone. Podczas wybierania schabu zwróć również uwagę na to, jakie jest jego źródło. Warto wybierać mięso pochodzące od sprawdzonych dostawców, którzy dbają o jakość mięsa i jego pochodzenie.

Idealne kotlety. To warto wiedzieć na temat schabu

Najlepszą częścią schabu jest ta od strony karczku. Charakteryzuje się nasyconym kolorem i delikatną strukturą. Blady schab zazwyczaj jest twardszy, a więc i kotlety mogą bardziej przypominać podeszwę niżeli chrupiący i soczysty smakołyk. Warto wiedzieć, że najlepsze mięso podane jest na stoisku mięsnym czy w typowo mięsnym sklepie. Jeśli wybierasz pakowany, porcjowany schab, ryzykujesz, że wrócisz do domu z mięsem gorszej jakości.

Zobacz także przepis na schab z kapustą: