Najlepsze mięso na schabowe. Jeśli popełnisz ten błąd przy wyborze, będą niesmaczne

Wybór mięsa na schabowe to kluczowa sprawa, jeśli chcemy przyrządzić soczyste, równomiernie wysmażone kotlety. Ważne są nie tylko świeżość i pochodzenie mięsa. Niebagatelną rolę odgrywa nawet ilość i jakość tłuszczu, który obrasta schab. Sprawdź, jak dokonać najlepszego wyboru. 

ObrazekJak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Podpowiadamy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs, które wykorzystuje się w kuchni. Szczególnie w Polsce, gdzie kotlet schabowy jest jednym z tradycyjnych dań. Wybór odpowiedniego schabu jest kluczowy, jeśli chcemy uzyskać idealne kotlety schabowe, soczyste i równo wysmażone. Konieczne sprawdźcie nasz miniporadnik dotyczący tego, jakie jest najbardziej odpowiednie mięso na schabowe.

Najlepsze mięso na schabowe. Koniecznie zwróć na to uwagę

Po pierwsze i najważniejsze - wybierz mięso świeże. Postaw na schab, który nie ma nadmiernie przyciemnionej barwy (świeży schab powinien mieć głęboki różowy kolor) ani nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Mięso powinno mieć też jędrną konsystencję, być zwarte i sprężyste, z wierzchu zaś nie powinno być matowe (to świadczy o tym, że mięso może być już stare).

Ponadto, zwróć również uwagę na tłuszcz. To ważny element schabu - wpływa na jego smak i konsystencję. Wybieraj mięso, które ma równomiernie rozłożony tłuszcz, ale też nie jest nim zbyt obrośnięte. Pamiętaj też, że zbyt chudy kawałek nie zapewni soczystości kotletom. Co ważne, tłuszcz powinien mieć biały kolor. Żółty czy szary może świadczyć o tym, że mięso jest nieświeże.

Obrazek
Mięso na schabowe musi być sprężyste i mieć nieco tłuszczu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Chcąc usmażyć idealne schabowe, celuj w mięso bez kości. Choć schab z kością jest tańszy i dla wielu osób też smaczniejszy, to trudniej go przygotować na kotlety schabowe. Mięso przy kości często bywa niedosmażone. Podczas wybierania schabu zwróć również uwagę na to, jakie jest jego źródło. Warto wybierać mięso pochodzące od sprawdzonych dostawców, którzy dbają o jakość mięsa i jego pochodzenie.

Idealne kotlety. To warto wiedzieć na temat schabu

Najlepszą częścią schabu jest ta od strony karczku. Charakteryzuje się nasyconym kolorem i delikatną strukturą. Blady schab zazwyczaj jest twardszy, a więc i kotlety mogą bardziej przypominać podeszwę niżeli chrupiący i soczysty smakołyk. Warto wiedzieć, że najlepsze mięso podane jest na stoisku mięsnym czy w typowo mięsnym sklepie. Jeśli wybierasz pakowany, porcjowany schab, ryzykujesz, że wrócisz do domu z mięsem gorszej jakości.

Zobacz także przepis na schab z kapustą:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej