WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

Najlepsze mięso na schabowe. Jeśli popełnisz ten błąd przy wyborze, będą niesmaczne

Wybór mięsa na schabowe to kluczowa sprawa, jeśli chcemy przyrządzić soczyste, równomiernie wysmażone kotlety. Ważne są nie tylko świeżość i pochodzenie mięsa. Niebagatelną rolę odgrywa nawet ilość i jakość tłuszczu, który obrasta schab. Sprawdź, jak dokonać najlepszego wyboru. 

ObrazekJak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Podpowiadamy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs, które wykorzystuje się w kuchni. Szczególnie w Polsce, gdzie kotlet schabowy jest jednym z tradycyjnych dań. Wybór odpowiedniego schabu jest kluczowy, jeśli chcemy uzyskać idealne kotlety schabowe, soczyste i równo wysmażone. Konieczne sprawdźcie nasz miniporadnik dotyczący tego, jakie jest najbardziej odpowiednie mięso na schabowe.

Najlepsze mięso na schabowe. Koniecznie zwróć na to uwagę

Po pierwsze i najważniejsze - wybierz mięso świeże. Postaw na schab, który nie ma nadmiernie przyciemnionej barwy (świeży schab powinien mieć głęboki różowy kolor) ani nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Mięso powinno mieć też jędrną konsystencję, być zwarte i sprężyste, z wierzchu zaś nie powinno być matowe (to świadczy o tym, że mięso może być już stare).

Ponadto, zwróć również uwagę na tłuszcz. To ważny element schabu - wpływa na jego smak i konsystencję. Wybieraj mięso, które ma równomiernie rozłożony tłuszcz, ale też nie jest nim zbyt obrośnięte. Pamiętaj też, że zbyt chudy kawałek nie zapewni soczystości kotletom. Co ważne, tłuszcz powinien mieć biały kolor. Żółty czy szary może świadczyć o tym, że mięso jest nieświeże.

Obrazek
Mięso na schabowe musi być sprężyste i mieć nieco tłuszczu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Chcąc usmażyć idealne schabowe, celuj w mięso bez kości. Choć schab z kością jest tańszy i dla wielu osób też smaczniejszy, to trudniej go przygotować na kotlety schabowe. Mięso przy kości często bywa niedosmażone. Podczas wybierania schabu zwróć również uwagę na to, jakie jest jego źródło. Warto wybierać mięso pochodzące od sprawdzonych dostawców, którzy dbają o jakość mięsa i jego pochodzenie.

Idealne kotlety. To warto wiedzieć na temat schabu

Najlepszą częścią schabu jest ta od strony karczku. Charakteryzuje się nasyconym kolorem i delikatną strukturą. Blady schab zazwyczaj jest twardszy, a więc i kotlety mogą bardziej przypominać podeszwę niżeli chrupiący i soczysty smakołyk. Warto wiedzieć, że najlepsze mięso podane jest na stoisku mięsnym czy w typowo mięsnym sklepie. Jeśli wybierasz pakowany, porcjowany schab, ryzykujesz, że wrócisz do domu z mięsem gorszej jakości.

Zobacz także przepis na schab z kapustą:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯