PrzepisKuchnia polskaBabcie z Lubelszczyzny często gotują zupę chłopską. Jest smaczna, a składniki tanie

Babcie z Lubelszczyzny często gotują zupę chłopską. Jest smaczna, a składniki tanie

Zupa chłopska
Zupa chłopska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.02.2024 18:05, aktualizacja: 15.02.2024 18:51

Sycąca, rozgrzewająca, zapewniająca spore pokłady energii zupa chłopska z Lubelszczyzny jest dzisiaj jednym z tradycyjnych dań tego regionu. To - jak przystało na starą sprawdzoną recepturę - potrawa bardzo prosta, tania i niewymagająca. W rzeczywistości można nazwać ją wariacją na temat znanej zacierki.

Zupę chłopską dziś nazwalibyśmy potrawą awaryjną, ratującą, kiedy w portfelu hula wiatr. Niegdyś takie dania stanowiły podstawę diety, z tym że dodatek słoniny był prawdziwą rzadkością. Do takich przepisów trzeba i warto wracać. Przypominają nam o naszym kulinarnym dziedzictwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuchnia regionalna: zupa chłopska z Lubelszczyzny

Od XIX wieku, na terenie gminy Fajsławice, przyrządza się tradycyjną zupę chłopską. Jej unikalna receptura wywodzi się z istniejącej już wcześniej na Lubelszczyźnie zupy o nazwie zacierka. Gospodynie z Fajsławic, dążąc do urozmaicenia smaku zacierki, zaczęły dodawać do niej różnego rodzaju przyprawy i zioła, które były charakterystyczne dla ich regionu. Dzięki temu zabiegowi zacierka przekształciła się w zupę chłopską. Proces przygotowania tej zupy jest prosty i nie wymaga dużo czasu, co dodatkowo przyczyniło się do jej popularności.

"Kartofle się wrzuca na wodę, jak już są miękkie, to się rwie zacierkę. Gniecie się ciasto z mąki i wody na miękko. Potem wałuję i kroję na 4 placki, biorę po kawałki rwę i rzucam na wodę. Słoninę się rozpuszcza i wlewa do talerza. A produkty były swoje z gospodarstwa" - możemy przeczytać na gov.pl, gdzie został przytoczony fragment wywiadu etnograficznego przeprowadzony z mieszkańcami Fajsławic.

Zupa chłopska fajsławicka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego w 2013 roku. Do tej pory przyrządzana jest przez Koła Gospodyń Wiejskich czy babcie, pamiętające dawne receptury i trudne czasy. Zupa chłopska składa się z dosłownie garstki tanich i prostych składników.

Zupa chłopska
Zupa chłopska © Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej | produkty-tradycyjne.pl

Zupa chłopska fajsławicka. Przepis

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Cebulę pokrój drobno i dorzuć do słoniny. Smaż, aż nabierze złotego koloru.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie postaw na kuchence i zacznij gotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wodę. Zamieszaj całość, a następnie wyrób ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, rozwałkuj je i podziel na małe rwane palcami kluseczki.
  5. Do gotujących się ziemniaków dodaj rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut.
  6. Gotową zupę podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także