Babcie z Lubelszczyzny często gotują zupę chłopską. Jest smaczna, a składniki tanie

Sycąca, rozgrzewająca, zapewniająca spore pokłady energii zupa chłopska z Lubelszczyzny jest dzisiaj jednym z tradycyjnych dań tego regionu. To - jak przystało na starą sprawdzoną recepturę - potrawa bardzo prosta, tania i niewymagająca. W rzeczywistości można nazwać ją wariacją na temat znanej zacierki.

Zupa chłopskaZupa chłopska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupę chłopską dziś nazwalibyśmy potrawą awaryjną, ratującą, kiedy w portfelu hula wiatr. Niegdyś takie dania stanowiły podstawę diety, z tym że dodatek słoniny był prawdziwą rzadkością. Do takich przepisów trzeba i warto wracać. Przypominają nam o naszym kulinarnym dziedzictwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Kuchnia regionalna: zupa chłopska z Lubelszczyzny

Od XIX wieku, na terenie gminy Fajsławice, przyrządza się tradycyjną zupę chłopską. Jej unikalna receptura wywodzi się z istniejącej już wcześniej na Lubelszczyźnie zupy o nazwie zacierka. Gospodynie z Fajsławic, dążąc do urozmaicenia smaku zacierki, zaczęły dodawać do niej różnego rodzaju przyprawy i zioła, które były charakterystyczne dla ich regionu. Dzięki temu zabiegowi zacierka przekształciła się w zupę chłopską. Proces przygotowania tej zupy jest prosty i nie wymaga dużo czasu, co dodatkowo przyczyniło się do jej popularności.

"Kartofle się wrzuca na wodę, jak już są miękkie, to się rwie zacierkę. Gniecie się ciasto z mąki i wody na miękko. Potem wałuję i kroję na 4 placki, biorę po kawałki rwę i rzucam na wodę. Słoninę się rozpuszcza i wlewa do talerza. A produkty były swoje z gospodarstwa" - możemy przeczytać na gov.pl, gdzie został przytoczony fragment wywiadu etnograficznego przeprowadzony z mieszkańcami Fajsławic.

Zupa chłopska fajsławicka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego w 2013 roku. Do tej pory przyrządzana jest przez Koła Gospodyń Wiejskich czy babcie, pamiętające dawne receptury i trudne czasy. Zupa chłopska składa się z dosłownie garstki tanich i prostych składników.

Zupa chłopska
Zupa chłopska © Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej | produkty-tradycyjne.pl

Zupa chłopska fajsławicka. Przepis

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Cebulę pokrój drobno i dorzuć do słoniny. Smaż, aż nabierze złotego koloru.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie postaw na kuchence i zacznij gotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wodę. Zamieszaj całość, a następnie wyrób ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, rozwałkuj je i podziel na małe rwane palcami kluseczki.
  5. Do gotujących się ziemniaków dodaj rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut.
  6. Gotową zupę podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze