Babcie z Lubelszczyzny często gotują zupę chłopską. Jest smaczna, a składniki tanie
Sycąca, rozgrzewająca, zapewniająca spore pokłady energii zupa chłopska z Lubelszczyzny jest dzisiaj jednym z tradycyjnych dań tego regionu. To - jak przystało na starą sprawdzoną recepturę - potrawa bardzo prosta, tania i niewymagająca. W rzeczywistości można nazwać ją wariacją na temat znanej zacierki.
15.02.2024 | aktual.: 15.02.2024 18:51
Zupę chłopską dziś nazwalibyśmy potrawą awaryjną, ratującą, kiedy w portfelu hula wiatr. Niegdyś takie dania stanowiły podstawę diety, z tym że dodatek słoniny był prawdziwą rzadkością. Do takich przepisów trzeba i warto wracać. Przypominają nam o naszym kulinarnym dziedzictwie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kuchnia regionalna: zupa chłopska z Lubelszczyzny
Od XIX wieku, na terenie gminy Fajsławice, przyrządza się tradycyjną zupę chłopską. Jej unikalna receptura wywodzi się z istniejącej już wcześniej na Lubelszczyźnie zupy o nazwie zacierka. Gospodynie z Fajsławic, dążąc do urozmaicenia smaku zacierki, zaczęły dodawać do niej różnego rodzaju przyprawy i zioła, które były charakterystyczne dla ich regionu. Dzięki temu zabiegowi zacierka przekształciła się w zupę chłopską. Proces przygotowania tej zupy jest prosty i nie wymaga dużo czasu, co dodatkowo przyczyniło się do jej popularności.
"Kartofle się wrzuca na wodę, jak już są miękkie, to się rwie zacierkę. Gniecie się ciasto z mąki i wody na miękko. Potem wałuję i kroję na 4 placki, biorę po kawałki rwę i rzucam na wodę. Słoninę się rozpuszcza i wlewa do talerza. A produkty były swoje z gospodarstwa" - możemy przeczytać na gov.pl, gdzie został przytoczony fragment wywiadu etnograficznego przeprowadzony z mieszkańcami Fajsławic.
Zupa chłopska fajsławicka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego w 2013 roku. Do tej pory przyrządzana jest przez Koła Gospodyń Wiejskich czy babcie, pamiętające dawne receptury i trudne czasy. Zupa chłopska składa się z dosłownie garstki tanich i prostych składników.
Zupa chłopska fajsławicka. Przepis
Składniki:
- 3 l wody,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 500 g ziemniaków,
- 300 g słoniny,
- 1 cebula,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
- Cebulę pokrój drobno i dorzuć do słoniny. Smaż, aż nabierze złotego koloru.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie postaw na kuchence i zacznij gotować w lekko osolonej wodzie.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wodę. Zamieszaj całość, a następnie wyrób ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, rozwałkuj je i podziel na małe rwane palcami kluseczki.
- Do gotujących się ziemniaków dodaj rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut.
- Gotową zupę podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki lub koperkiem.