Takich pierogów spróbujesz tylko na Lubelszczyźnie. O niebo lepsze niż ruskie

Pierogi wypełnione kaszą gryczaną i twarogiem to przepis prosto z Lubelszczyzny. Pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Na słodko, na słono, smażone, pieczone, gotowane — pierogowa oferta jest zdecydowanie bogata. Najchętniej sięgamy jednak po tradycyjne smaki, które w naszych rodzinach krążą od pokoleń. Chociaż najpopularniejszy jest zdecydowanie farsz ruski - z tłuczonymi ziemniakami, cebulą oraz twarogiem, to na Lubelszczyźnie króluje nieco inny wariant. Proste połączenie pożywnej i pełnowartościowej kaszy gryczanej z białym twarogiem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim pierogożercom.

Ulubione danie Polaków

Coraz częściej sięgamy po zagraniczne smaki i eksperymentujemy z kuchniami innych państw, ale to pierogi wciąż widnieją wysoko na liście ulubionych dań. Legenda mówi, że przywędrowały do Polski jako kulinarne wspomnienie z podróży  Jacka Odrowęża. Duchowny zachwycił się nimi na Litwie i przywiózł ze sobą przepis. Gotował je nie tylko dla siebie, ale również dla ubogich mieszkańców swojego miasteczka.

Chociaż to tylko legenda i próżno szukać jej potwierdzenia, to brzmi na tyle pięknie, że z chęcią ją opowiadamy. Pierogi znaleźć można w wielu krajach na całym świecie, z różnymi farszami, kształtami i sosami. I tak Chińczycy zajadają się jiaozi lub bao, Gruzini sięgają po chinkali, a Brazylijczycy serwują empanadas.

Obrazek
Pierogi litewskie, idealny dodatek do barszczu - Pyszności; foto: Canva

W Polsce również znaleźć można różne farsze. W okolicach Radomia podaje je się z tartymi burakami, a w województwie lubelskim zamiast króluje farsz gryczano-serowy.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka roztopionego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g twarogu
  • sól
  • opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka. Można ją nawet nieco rozgotować.
  2. Zagnieć ciasto na pierogi na stolnicy lub blacie, zaczynając od dodania do mąki jajka oraz soli. Następnie stopniowo wlewaj wodę oraz masło, cały czas wyrabiając ciasto.
  3. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Przykryj je czystą ściereczką.
  4. Do przestudzonej kaszy dodaj twaróg oraz sól i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka i nakładaj porcje farszu. Dokładnie zalep brzegi.
  6. Wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  7. Gotowe pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub okrasą z boczku i cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę