Takich pierogów spróbujesz tylko na Lubelszczyźnie. O niebo lepsze niż ruskie

Pierogi wypełnione kaszą gryczaną i twarogiem to przepis prosto z Lubelszczyzny. Pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Na słodko, na słono, smażone, pieczone, gotowane — pierogowa oferta jest zdecydowanie bogata. Najchętniej sięgamy jednak po tradycyjne smaki, które w naszych rodzinach krążą od pokoleń. Chociaż najpopularniejszy jest zdecydowanie farsz ruski - z tłuczonymi ziemniakami, cebulą oraz twarogiem, to na Lubelszczyźnie króluje nieco inny wariant. Proste połączenie pożywnej i pełnowartościowej kaszy gryczanej z białym twarogiem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim pierogożercom.

Ulubione danie Polaków

Coraz częściej sięgamy po zagraniczne smaki i eksperymentujemy z kuchniami innych państw, ale to pierogi wciąż widnieją wysoko na liście ulubionych dań. Legenda mówi, że przywędrowały do Polski jako kulinarne wspomnienie z podróży  Jacka Odrowęża. Duchowny zachwycił się nimi na Litwie i przywiózł ze sobą przepis. Gotował je nie tylko dla siebie, ale również dla ubogich mieszkańców swojego miasteczka.

Chociaż to tylko legenda i próżno szukać jej potwierdzenia, to brzmi na tyle pięknie, że z chęcią ją opowiadamy. Pierogi znaleźć można w wielu krajach na całym świecie, z różnymi farszami, kształtami i sosami. I tak Chińczycy zajadają się jiaozi lub bao, Gruzini sięgają po chinkali, a Brazylijczycy serwują empanadas.

Obrazek
Pierogi litewskie, idealny dodatek do barszczu - Pyszności; foto: Canva

W Polsce również znaleźć można różne farsze. W okolicach Radomia podaje je się z tartymi burakami, a w województwie lubelskim zamiast króluje farsz gryczano-serowy.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka roztopionego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g twarogu
  • sól
  • opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka. Można ją nawet nieco rozgotować.
  2. Zagnieć ciasto na pierogi na stolnicy lub blacie, zaczynając od dodania do mąki jajka oraz soli. Następnie stopniowo wlewaj wodę oraz masło, cały czas wyrabiając ciasto.
  3. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Przykryj je czystą ściereczką.
  4. Do przestudzonej kaszy dodaj twaróg oraz sól i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka i nakładaj porcje farszu. Dokładnie zalep brzegi.
  6. Wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  7. Gotowe pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub okrasą z boczku i cebuli.
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟