Takich pierogów spróbujesz tylko na Lubelszczyźnie. O niebo lepsze niż ruskie
Pierogi wypełnione kaszą gryczaną i twarogiem to przepis prosto z Lubelszczyzny. Pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich.
27.05.2023 15:30
Na słodko, na słono, smażone, pieczone, gotowane — pierogowa oferta jest zdecydowanie bogata. Najchętniej sięgamy jednak po tradycyjne smaki, które w naszych rodzinach krążą od pokoleń. Chociaż najpopularniejszy jest zdecydowanie farsz ruski - z tłuczonymi ziemniakami, cebulą oraz twarogiem, to na Lubelszczyźnie króluje nieco inny wariant. Proste połączenie pożywnej i pełnowartościowej kaszy gryczanej z białym twarogiem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim pierogożercom.
Ulubione danie Polaków
Coraz częściej sięgamy po zagraniczne smaki i eksperymentujemy z kuchniami innych państw, ale to pierogi wciąż widnieją wysoko na liście ulubionych dań. Legenda mówi, że przywędrowały do Polski jako kulinarne wspomnienie z podróży Jacka Odrowęża. Duchowny zachwycił się nimi na Litwie i przywiózł ze sobą przepis. Gotował je nie tylko dla siebie, ale również dla ubogich mieszkańców swojego miasteczka.
Chociaż to tylko legenda i próżno szukać jej potwierdzenia, to brzmi na tyle pięknie, że z chęcią ją opowiadamy. Pierogi znaleźć można w wielu krajach na całym świecie, z różnymi farszami, kształtami i sosami. I tak Chińczycy zajadają się jiaozi lub bao, Gruzini sięgają po chinkali, a Brazylijczycy serwują empanadas.
W Polsce również znaleźć można różne farsze. W okolicach Radomia podaje je się z tartymi burakami, a w województwie lubelskim zamiast króluje farsz gryczano-serowy.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- jajko
- łyżeczka roztopionego masła
- szczypta soli
Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej
- 500 g twarogu
- sól
- opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka. Można ją nawet nieco rozgotować.
- Zagnieć ciasto na pierogi na stolnicy lub blacie, zaczynając od dodania do mąki jajka oraz soli. Następnie stopniowo wlewaj wodę oraz masło, cały czas wyrabiając ciasto.
- Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Przykryj je czystą ściereczką.
- Do przestudzonej kaszy dodaj twaróg oraz sól i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka i nakładaj porcje farszu. Dokładnie zalep brzegi.
- Wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Gotowe pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub okrasą z boczku i cebuli.