Dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Naleśniki to jeden z przysmaków, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub śniadania. Zamiast klasycznych naleśników ze słodkim twarożkiem, postaw na nieco odświeżoną wersję tego dania. Smakują naprawdę dobrze i gwarantuję, że nie będziesz chciał jeść żadnych innych.

Najlepsze naleśnikiNajlepsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśnikami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Podawać je można na wiele różnych sposób, więc i każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnym pomysłem na farsz do naleśników jest połączenie tradycyjnego twarogu z żółtkiem oraz cukrem i soczystym mango. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki, jaki można mieć w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Bulgogi z kurczakiem

Naleśniki z twarogiem i mango

Połączenie delikatnych naleśników, kremowego twarogu i słodkiego mango pokochasz od pierwszego kęsa. W szczególności po tym, jak dodatkowo obsmażysz na maśle nafaszerowane naleśniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i jako lekki deser.

naleśniki
naleśniki © Getty Images | Mikhail Dmitriev

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia naleśników).

Nadzienie serowe:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Polewa:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
  3. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną masła. Nalewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem.
  6. Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdy upieczony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia serowego.
  8. Zawiń naleśnik w kopertę lub zrób rulonik.
  9. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż zawinięte naleśniki z każdej strony, aby się zarumieniły.
  10. Obierz mango, usuń pestkę i zblenduj na gładki mus.
  11. Do zblendowanego mango dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.

Gotowe naleśniki polej przygotowaną polewą z mango. Możesz udekorować świeżymi owocami, np. listkami mięty lub kawałkami mango. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości