PrzepisNaleśnikiDodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Najlepsze naleśniki
Najlepsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.10.2024 08:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to jeden z przysmaków, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub śniadania. Zamiast klasycznych naleśników ze słodkim twarożkiem, postaw na nieco odświeżoną wersję tego dania. Smakują tak dobrze, że nie będziesz chciał jeść żadnych innych.

Naleśnikami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Podawać je można na wiele różnych sposób, więc i każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnym pomysłem na farsz do naleśników jest połączenie tradycyjnego twarogu z żółtkiem oraz cukrem i soczystym mango. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki, jaki można mieć w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki z twarogiem i mango

Połączenie delikatnych naleśników, kremowego twarogu i słodkiego mango pokochasz od pierwszego kęsa. W szczególności po tym, jak dodatkowo obsmażysz na maśle nafaszerowane naleśniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i jako lekki deser.

naleśniki
naleśniki© Getty Images | Mikhail Dmitriev

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia naleśników).

Nadzienie serowe:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Polewa:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
  3. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną masła. Nalewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem.
  6. Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdy upieczony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia serowego.
  8. Zawiń naleśnik w kopertę lub zrób rulonik.
  9. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż zawinięte naleśniki z każdej strony, aby się zarumieniły.
  10. Obierz mango, usuń pestkę i zblenduj na gładki mus.
  11. Do zblendowanego mango dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.

Gotowe naleśniki polej przygotowaną polewą z mango. Możesz udekorować świeżymi owocami, np. listkami mięty lub kawałkami mango. Smacznego!

przepisInspiracjenaleśniki