PrzepisNaleśnikiDodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Naleśniki to jeden z przysmaków, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub śniadania. Zamiast klasycznych naleśników ze słodkim twarożkiem, postaw na nieco odświeżoną wersję tego dania. Smakują naprawdę dobrze i gwarantuję, że nie będziesz chciał jeść żadnych innych.

Najlepsze naleśniki
Najlepsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:32

Naleśnikami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Podawać je można na wiele różnych sposób, więc i każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnym pomysłem na farsz do naleśników jest połączenie tradycyjnego twarogu z żółtkiem oraz cukrem i soczystym mango. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki, jaki można mieć w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki z twarogiem i mango

Połączenie delikatnych naleśników, kremowego twarogu i słodkiego mango pokochasz od pierwszego kęsa. W szczególności po tym, jak dodatkowo obsmażysz na maśle nafaszerowane naleśniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i jako lekki deser.

naleśniki
naleśniki© Getty Images | Mikhail Dmitriev

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia naleśników).

Nadzienie serowe:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Polewa:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
  3. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną masła. Nalewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem.
  6. Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdy upieczony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia serowego.
  8. Zawiń naleśnik w kopertę lub zrób rulonik.
  9. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż zawinięte naleśniki z każdej strony, aby się zarumieniły.
  10. Obierz mango, usuń pestkę i zblenduj na gładki mus.
  11. Do zblendowanego mango dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.

Gotowe naleśniki polej przygotowaną polewą z mango. Możesz udekorować świeżymi owocami, np. listkami mięty lub kawałkami mango. Smacznego!

przepisInspiracjenaleśniki
Wybrane dla Ciebie