Dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś
Naleśniki to jeden z przysmaków, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub śniadania. Zamiast klasycznych naleśników ze słodkim twarożkiem, postaw na nieco odświeżoną wersję tego dania. Smakują naprawdę dobrze i gwarantuję, że nie będziesz chciał jeść żadnych innych.
22.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:32
Naleśnikami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Podawać je można na wiele różnych sposób, więc i każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnym pomysłem na farsz do naleśników jest połączenie tradycyjnego twarogu z żółtkiem oraz cukrem i soczystym mango. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki, jaki można mieć w swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki z twarogiem i mango
Połączenie delikatnych naleśników, kremowego twarogu i słodkiego mango pokochasz od pierwszego kęsa. W szczególności po tym, jak dodatkowo obsmażysz na maśle nafaszerowane naleśniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i jako lekki deser.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia naleśników).
Nadzienie serowe:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru pudru.
Polewa:
- 1 dojrzałe mango,
- 3 łyżki soku z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
- Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
- Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną masła. Nalewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem.
- Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Na każdy upieczony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia serowego.
- Zawiń naleśnik w kopertę lub zrób rulonik.
- Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż zawinięte naleśniki z każdej strony, aby się zarumieniły.
- Obierz mango, usuń pestkę i zblenduj na gładki mus.
- Do zblendowanego mango dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
Gotowe naleśniki polej przygotowaną polewą z mango. Możesz udekorować świeżymi owocami, np. listkami mięty lub kawałkami mango. Smacznego!