Dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Naleśniki to jeden z przysmaków, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub śniadania. Zamiast klasycznych naleśników ze słodkim twarożkiem, postaw na nieco odświeżoną wersję tego dania. Smakują naprawdę dobrze i gwarantuję, że nie będziesz chciał jeść żadnych innych.

Najlepsze naleśnikiNajlepsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśnikami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Podawać je można na wiele różnych sposób, więc i każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnym pomysłem na farsz do naleśników jest połączenie tradycyjnego twarogu z żółtkiem oraz cukrem i soczystym mango. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki, jaki można mieć w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Bulgogi z kurczakiem

Naleśniki z twarogiem i mango

Połączenie delikatnych naleśników, kremowego twarogu i słodkiego mango pokochasz od pierwszego kęsa. W szczególności po tym, jak dodatkowo obsmażysz na maśle nafaszerowane naleśniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i jako lekki deser.

naleśniki
naleśniki © Getty Images | Mikhail Dmitriev

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia naleśników).

Nadzienie serowe:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Polewa:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
  3. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną masła. Nalewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem.
  6. Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdy upieczony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia serowego.
  8. Zawiń naleśnik w kopertę lub zrób rulonik.
  9. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż zawinięte naleśniki z każdej strony, aby się zarumieniły.
  10. Obierz mango, usuń pestkę i zblenduj na gładki mus.
  11. Do zblendowanego mango dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.

Gotowe naleśniki polej przygotowaną polewą z mango. Możesz udekorować świeżymi owocami, np. listkami mięty lub kawałkami mango. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione