Dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj. Lepszych naleśników nigdy nie jadłeś

Naleśniki to jeden z przysmaków, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub śniadania. Zamiast klasycznych naleśników ze słodkim twarożkiem, postaw na nieco odświeżoną wersję tego dania. Smakują naprawdę dobrze i gwarantuję, że nie będziesz chciał jeść żadnych innych.

Najlepsze naleśnikiNajlepsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśnikami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Podawać je można na wiele różnych sposób, więc i każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnym pomysłem na farsz do naleśników jest połączenie tradycyjnego twarogu z żółtkiem oraz cukrem i soczystym mango. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki, jaki można mieć w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Bulgogi z kurczakiem

Naleśniki z twarogiem i mango

Połączenie delikatnych naleśników, kremowego twarogu i słodkiego mango pokochasz od pierwszego kęsa. W szczególności po tym, jak dodatkowo obsmażysz na maśle nafaszerowane naleśniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i jako lekki deser.

naleśniki
naleśniki © Getty Images | Mikhail Dmitriev

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia naleśników).

Nadzienie serowe:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Polewa:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
  3. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną masła. Nalewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem.
  6. Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdy upieczony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia serowego.
  8. Zawiń naleśnik w kopertę lub zrób rulonik.
  9. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż zawinięte naleśniki z każdej strony, aby się zarumieniły.
  10. Obierz mango, usuń pestkę i zblenduj na gładki mus.
  11. Do zblendowanego mango dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.

Gotowe naleśniki polej przygotowaną polewą z mango. Możesz udekorować świeżymi owocami, np. listkami mięty lub kawałkami mango. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa