PrzepisSzybki obiadNa szybki obiad podaję chrupiące naleśniki. Z wytrawnym farszem są bardzo sycące

Na szybki obiad podaję chrupiące naleśniki. Z wytrawnym farszem są bardzo sycące

Chrupiące naleśniki wytrawne
Chrupiące naleśniki wytrawne
Źródło zdjęć: © Canva | MychkoAlezander

18.10.2024 14:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szybki obiad, najlepiej z tego co masz w domu, jest możliwy do zrobienia. Ba! Nie będzie to byle zapychacz, a smaczny i syty posiłek, który modyfikować można na wiele różnych sposobów. Jeśli nadal nie uważasz naleśników za genialny kulinarny twór, ten przepis zmieni twoje myślenie.

Ten przepis udowadnia, że naleśniki to ratujące z kulinarnych opresji dzieło sztuki. Na ich bazie wyczarować można mnóstwo smakowitości. A są tak proste do przygotowania, że trudno o lepszy pomysł na szybki i syty obiad. Koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące naleśniki w wersji wytrawnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawny farsz i chrupiące naleśniki. Propozycja na obiad

Chrupiące naleśniki z szynką i serem mogą stanowić bazę bardziej urozmaiconych wariacji. Do tak przygotowanych naleśników możesz podać sos pomidorowy lub grzybowy na ciepło, albo czosnkowy czy ziołowy na zimno. Naleśniki z serem i szynką będą też dobrze komponować się z dodatkiem pomidorów pokrojonych w kostkę, doprawionych czosnkiem i świeżymi ziołami oraz skropionych oliwą.

Zamiast szynki starty ser możesz wymieszać ze startą cukinią i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Możesz też wykorzystać dobrze zamarynowane kawałki tofu czy lekko podprażoną wcześniej fasolę z puszki (tak, by nabrała smaku i stała się bardziej chrupiąca).

Chrupiące naleśniki możesz podać z dowolnym dodatkiem
Chrupiące naleśniki możesz podać z dowolnym dodatkiem© Canva | Изображения пользователя Tatiana

Chrupiące naleśniki z serem i szynką. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g twardego lub półtwardego sera,
  • 8 plastrów szynki,
  • pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mleko, wodę gazowaną i jajka wymieszaj. Następnie stopniowo dokładaj mąkę i mieszaj całość, by ciasto nie miało grudek. Pod koniec dodaj cukier i sól. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut pod przykryciem.
  2. W międzyczasie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z pieprzem ziołowym.
  3. Po 30 minutach przemieszaj ciasto i zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni lekko muśniętej tłuszczem na średnim ogniu.
  4. Podczas smażenia na połowie naleśnika kładź plasterek wędliny i odrobinę doprawionego sera i przykryj drugą połową placka. Tak przygotowany naleśnik smaż jeszcze z obu stron, aż stanie się chrupiący, a ser zacznie się topić.
  5. Gotowe chrupiące naleśniki smaż z ketchupem i sosem czosnkowym.