Na szybki obiad podaję chrupiące naleśniki. Z wytrawnym farszem są bardzo sycące
Szybki obiad, najlepiej z tego co masz w domu, jest możliwy do zrobienia. Ba! Nie będzie to byle zapychacz, a smaczny i syty posiłek, który modyfikować można na wiele różnych sposobów. Jeśli nadal nie uważasz naleśników za genialny kulinarny twór, ten przepis zmieni twoje myślenie.
18.10.2024 14:26
Ten przepis udowadnia, że naleśniki to ratujące z kulinarnych opresji dzieło sztuki. Na ich bazie wyczarować można mnóstwo smakowitości. A są tak proste do przygotowania, że trudno o lepszy pomysł na szybki i syty obiad. Koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące naleśniki w wersji wytrawnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wytrawny farsz i chrupiące naleśniki. Propozycja na obiad
Chrupiące naleśniki z szynką i serem mogą stanowić bazę bardziej urozmaiconych wariacji. Do tak przygotowanych naleśników możesz podać sos pomidorowy lub grzybowy na ciepło, albo czosnkowy czy ziołowy na zimno. Naleśniki z serem i szynką będą też dobrze komponować się z dodatkiem pomidorów pokrojonych w kostkę, doprawionych czosnkiem i świeżymi ziołami oraz skropionych oliwą.
Zamiast szynki starty ser możesz wymieszać ze startą cukinią i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Możesz też wykorzystać dobrze zamarynowane kawałki tofu czy lekko podprażoną wcześniej fasolę z puszki (tak, by nabrała smaku i stała się bardziej chrupiąca).
Chrupiące naleśniki z serem i szynką. Przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 150 g twardego lub półtwardego sera,
- 8 plastrów szynki,
- pieprz ziołowy,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mleko, wodę gazowaną i jajka wymieszaj. Następnie stopniowo dokładaj mąkę i mieszaj całość, by ciasto nie miało grudek. Pod koniec dodaj cukier i sól. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z pieprzem ziołowym.
- Po 30 minutach przemieszaj ciasto i zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni lekko muśniętej tłuszczem na średnim ogniu.
- Podczas smażenia na połowie naleśnika kładź plasterek wędliny i odrobinę doprawionego sera i przykryj drugą połową placka. Tak przygotowany naleśnik smaż jeszcze z obu stron, aż stanie się chrupiący, a ser zacznie się topić.
- Gotowe chrupiące naleśniki smaż z ketchupem i sosem czosnkowym.