PrzepisSzybki obiadNa szybki obiad podaję chrupiące naleśniki. Z wytrawnym farszem są bardzo sycące

Na szybki obiad podaję chrupiące naleśniki. Z wytrawnym farszem są bardzo sycące

Szybki obiad, najlepiej z tego co masz w domu, jest możliwy do zrobienia. Ba! Nie będzie to byle zapychacz, a smaczny i syty posiłek, który modyfikować można na wiele różnych sposobów. Jeśli nadal nie uważasz naleśników za genialny kulinarny twór, ten przepis zmieni twoje myślenie.

Chrupiące naleśniki wytrawne
Chrupiące naleśniki wytrawne
Źródło zdjęć: © Canva | MychkoAlezander

18.10.2024 14:26

Ten przepis udowadnia, że naleśniki to ratujące z kulinarnych opresji dzieło sztuki. Na ich bazie wyczarować można mnóstwo smakowitości. A są tak proste do przygotowania, że trudno o lepszy pomysł na szybki i syty obiad. Koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące naleśniki w wersji wytrawnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawny farsz i chrupiące naleśniki. Propozycja na obiad

Chrupiące naleśniki z szynką i serem mogą stanowić bazę bardziej urozmaiconych wariacji. Do tak przygotowanych naleśników możesz podać sos pomidorowy lub grzybowy na ciepło, albo czosnkowy czy ziołowy na zimno. Naleśniki z serem i szynką będą też dobrze komponować się z dodatkiem pomidorów pokrojonych w kostkę, doprawionych czosnkiem i świeżymi ziołami oraz skropionych oliwą.

Zamiast szynki starty ser możesz wymieszać ze startą cukinią i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Możesz też wykorzystać dobrze zamarynowane kawałki tofu czy lekko podprażoną wcześniej fasolę z puszki (tak, by nabrała smaku i stała się bardziej chrupiąca).

Chrupiące naleśniki możesz podać z dowolnym dodatkiem
Chrupiące naleśniki możesz podać z dowolnym dodatkiem© Canva | Изображения пользователя Tatiana

Chrupiące naleśniki z serem i szynką. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g twardego lub półtwardego sera,
  • 8 plastrów szynki,
  • pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mleko, wodę gazowaną i jajka wymieszaj. Następnie stopniowo dokładaj mąkę i mieszaj całość, by ciasto nie miało grudek. Pod koniec dodaj cukier i sól. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut pod przykryciem.
  2. W międzyczasie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z pieprzem ziołowym.
  3. Po 30 minutach przemieszaj ciasto i zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni lekko muśniętej tłuszczem na średnim ogniu.
  4. Podczas smażenia na połowie naleśnika kładź plasterek wędliny i odrobinę doprawionego sera i przykryj drugą połową placka. Tak przygotowany naleśnik smaż jeszcze z obu stron, aż stanie się chrupiący, a ser zacznie się topić.
  5. Gotowe chrupiące naleśniki smaż z ketchupem i sosem czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie