Cynamonki i 2 najpopularniejsze błędy. Przez nie środki "wyskoczą", a lukier spłynie

Cynamonki to jedne z najpopularniejszych jesiennych wypieków. Aromat tej przyprawy dosłownie wypełnia cały dom i przyjemnie otula przy zmieniającej się aurze pogodowej. Aby w pełni cieszy się smakiem cynamonek, dobrze jest uniknąć popularnych błędów. Chodzi o wyrastanie i dekorowanie drożdżowych bułeczek.

Jak uniknąć krzywych cynamonem i spływającego lukru? To proste!Jak uniknąć krzywych cynamonem i spływającego lukru? To proste!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Przerośnięte środki, które szybko obsychają i lukier, którego właściwie nie ma mimo przygotowania - te błędy skutecznie popsują humor, jeśli marzy nam się porcja cynamonek rodem z najlepszej cukierni. Jesienią lokale prześcigają się w pokazywaniu idealnych wypieków. Ciasto drożdżowe do najłatwiejszych nie należy, ale zachowując odpowiednie zasady i zwracając uwagę na dwa częste błędy, możesz zostać mistrzem cynamon rolls już tej jesieni.

Jak upiec równe, wyrośnięte cynamonki?

Podstawa to oczywiście czas, jaki należy założyć na wyrastanie ciasta drożdżowego. Oprócz tego ważny jest też dobór odpowiedniej formy. Jeśli chcesz, aby były to bułeczki do odrywania, lepszym wyborem będzie mniejsza blacha z wyższym rantem albo naczynie żaroodporne. Wtedy bułeczki ładnie się ze sobą połączą. Muszą mieć jednak na tyle miejsca, żeby urosnąć na boki, aby środki nie zaczęły niekontrolowanie wyskakiwać do góry. To znak, że zbyt ciasto były ułożone do pieczenia. Jeśli już się to przydarzy, jeszcze ciepłe cynamonki można potraktować drewnianą łyżką i delikatnie wcisnąć czubki w głąb. Tym sposobem nie będą wysychały od środka i cynamon nie straci aromatu, kiedy nie zostaną od razu zjedzone. Takie równo wyrośnięte cynamonki łatwiej jest też dekorować ulubionymi dodatkami. Niestety, w przypadku lukru też można zaliczyć nieprzewidzianą wpadkę, więc nie kończ teraz czytania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Cynamonki z lukrem - co zrobić, żeby nie spływał

Dla domowych cukierników, dla których liczy się nie tylko smak, ale i forma podania, dekoracja cynamonek ma kluczowe znaczenie. Jednym ze sposobów jest użycie lukru. Jednak nawet perfekcyjnie zrobiony, gęsty lukier bez grudek nie sprawdzi się, kiedy zostanie nałożony na nieprzestudzone drożdżówki. Cynamonki najlepiej lukrować na kratce do studzenia wypieków, ok. 20-25 minut po wyjęciu z piekarnika. Podobnie w przypadku cynamonek, które ozdabiamy kremem z serka śmietankowego. Kiedy wyłożymy go na jeszcze ciepły wypiek, może zacząć się rozpuszczać i zmieniać strukturę. Na przestudzone bułeczki dużo łatwiej będzie się nakładać i formować.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę