PoradyCynamonki i 2 najpopularniejsze błędy. Przez nie środki "wyskoczą", a lukier spłynie

Cynamonki i 2 najpopularniejsze błędy. Przez nie środki "wyskoczą", a lukier spłynie

Jak uniknąć krzywych cynamonem i spływającego lukru? To proste!
Jak uniknąć krzywych cynamonem i spływającego lukru? To proste!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

09.10.2024 08:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cynamonki to jedne z najpopularniejszych jesiennych wypieków. Aromat tej przyprawy dosłownie wypełnia cały dom i przyjemnie otula przy zmieniającej się aurze pogodowej. Aby w pełni cieszy się smakiem cynamonek, dobrze jest uniknąć popularnych błędów. Chodzi o wyrastanie i dekorowanie drożdżowych bułeczek.

Przerośnięte środki, które szybko obsychają i lukier, którego właściwie nie ma mimo przygotowania - te błędy skutecznie popsują humor, jeśli marzy nam się porcja cynamonek rodem z najlepszej cukierni. Jesienią lokale prześcigają się w pokazywaniu idealnych wypieków. Ciasto drożdżowe do najłatwiejszych nie należy, ale zachowując odpowiednie zasady i zwracając uwagę na dwa częste błędy, możesz zostać mistrzem cynamon rolls już tej jesieni.

Jak upiec równe, wyrośnięte cynamonki?

Podstawa to oczywiście czas, jaki należy założyć na wyrastanie ciasta drożdżowego. Oprócz tego ważny jest też dobór odpowiedniej formy. Jeśli chcesz, aby były to bułeczki do odrywania, lepszym wyborem będzie mniejsza blacha z wyższym rantem albo naczynie żaroodporne. Wtedy bułeczki ładnie się ze sobą połączą. Muszą mieć jednak na tyle miejsca, żeby urosnąć na boki, aby środki nie zaczęły niekontrolowanie wyskakiwać do góry. To znak, że zbyt ciasto były ułożone do pieczenia. Jeśli już się to przydarzy, jeszcze ciepłe cynamonki można potraktować drewnianą łyżką i delikatnie wcisnąć czubki w głąb. Tym sposobem nie będą wysychały od środka i cynamon nie straci aromatu, kiedy nie zostaną od razu zjedzone. Takie równo wyrośnięte cynamonki łatwiej jest też dekorować ulubionymi dodatkami. Niestety, w przypadku lukru też można zaliczyć nieprzewidzianą wpadkę, więc nie kończ teraz czytania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cynamonki z lukrem - co zrobić, żeby nie spływał

Dla domowych cukierników, dla których liczy się nie tylko smak, ale i forma podania, dekoracja cynamonek ma kluczowe znaczenie. Jednym ze sposobów jest użycie lukru. Jednak nawet perfekcyjnie zrobiony, gęsty lukier bez grudek nie sprawdzi się, kiedy zostanie nałożony na nieprzestudzone drożdżówki. Cynamonki najlepiej lukrować na kratce do studzenia wypieków, ok. 20-25 minut po wyjęciu z piekarnika. Podobnie w przypadku cynamonek, które ozdabiamy kremem z serka śmietankowego. Kiedy wyłożymy go na jeszcze ciepły wypiek, może zacząć się rozpuszczać i zmieniać strukturę. Na przestudzone bułeczki dużo łatwiej będzie się nakładać i formować.

cynamonciasto drożdżowecynamonki