PrzepisProste przepisyCynamonki w wersji lux. To nie lukier, a najlepszy, ekspresowy i słodki krem

Cynamonki w wersji lux. To nie lukier, a najlepszy, ekspresowy i słodki krem

Cynamonki zawsze podaję z tym serkowym dodatkiem
Cynamonki zawsze podaję z tym serkowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

08.10.2024 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cynamonki, znane również jako cinnamon rolls, to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Główny składnik nadzienia to oczywiście cynamon i cukier, ale nie mniej ważne jest wykończenie. Zamiast lukru polecam pyszny krem z serka. Zrobisz go błyskawicznie!

Cynamonki są mięciutkie i puszyste, a ich korzenny smak od razu wywołuje uśmiech na twarzach. Bułeczki te idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem, ale zdecydowanie najlepiej sprawdzi się gęsta polewa na bazie serka śmietankowego.

Jak zrobić polewę - krem z serka do cynamonek?

Social media zalewają zdjęcia cynamonek, które mają na wierzchu gęstą warstwę białego kremu. I zdecydowanie nie jest to porcja lukru, czyli wymieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru. Kremowy serek zrobisz z 40 g masła, 20 g mleka, 150 g cukru pudru i 300 g serka śmietankowego. Najlepszy będzie serek, który nie zawiera soli. Wśród producentów znajdziesz kilka takich propozycji, ale warto sprawdzać składy. Masło rozpuść, przestudź. Połącz z mlekiem i cukrem pudrem na gładką, napowietrzoną masę. Następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić cynamonki?

Bazą jest ciasto drożdżowe - to wymaga czasu i cierpliwości. Warto do masy dodać kardamon - podkręci kolor, smak i aromat wypieki. Z kolei na wierzch po wyrośnięciu, a przed pieczeniem, sprawdzi się dodatek rozmąconego jajka. Wysmaruj nim surowe ciasto za pomocą pędzelka kuchennego.

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 1 kg mąki.

Nadzienie:

  • 80 g stopionego masła,
  • 100 g brązowego cukru np. Muscovado,
  • 1 łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę.
  2. Zagnieć ciasto drożdżowe, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje.
  4. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i orzechami.
  5. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm.
  6. Ślimaczki ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Piecz 5-8 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
  9. Po przestudzeniu dodaj kremowy serek i podawaj.