Cynamonki w wersji lux. To nie lukier, a najlepszy, ekspresowy i słodki krem

Cynamonki, znane również jako cinnamon rolls, to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Główny składnik nadzienia to oczywiście cynamon i cukier, ale nie mniej ważne jest wykończenie. Zamiast lukru polecam pyszny krem z serka. Zrobisz go błyskawicznie!

Cynamonki zawsze podaję z tym serkowym dodatkiemCynamonki zawsze podaję z tym serkowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Cynamonki są mięciutkie i puszyste, a ich korzenny smak od razu wywołuje uśmiech na twarzach. Bułeczki te idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem, ale zdecydowanie najlepiej sprawdzi się gęsta polewa na bazie serka śmietankowego.

Jak zrobić polewę - krem z serka do cynamonek?

Social media zalewają zdjęcia cynamonek, które mają na wierzchu gęstą warstwę białego kremu. I zdecydowanie nie jest to porcja lukru, czyli wymieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru. Kremowy serek zrobisz z 40 g masła, 20 g mleka, 150 g cukru pudru i 300 g serka śmietankowego. Najlepszy będzie serek, który nie zawiera soli. Wśród producentów znajdziesz kilka takich propozycji, ale warto sprawdzać składy. Masło rozpuść, przestudź. Połącz z mlekiem i cukrem pudrem na gładką, napowietrzoną masę. Następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwinie pieczone z cynamonem i kruszonką

Jak zrobić cynamonki?

Bazą jest ciasto drożdżowe - to wymaga czasu i cierpliwości. Warto do masy dodać kardamon - podkręci kolor, smak i aromat wypieki. Z kolei na wierzch po wyrośnięciu, a przed pieczeniem, sprawdzi się dodatek rozmąconego jajka. Wysmaruj nim surowe ciasto za pomocą pędzelka kuchennego.

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 1 kg mąki.

Nadzienie:

  • 80 g stopionego masła,
  • 100 g brązowego cukru np. Muscovado,
  • 1 łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę.
  2. Zagnieć ciasto drożdżowe, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje.
  4. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i orzechami.
  5. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm.
  6. Ślimaczki ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Piecz 5-8 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
  9. Po przestudzeniu dodaj kremowy serek i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej