PrzepisDeseryZbija wysoki cukier i chroni przed rakiem. Dietetycy polecają, a Polacy wciąż nie doceniają

Zbija wysoki cukier i chroni przed rakiem. Dietetycy polecają, a Polacy wciąż nie doceniają

Karob przypomina z wyglądu kakao
Karob przypomina z wyglądu kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.05.2024 19:07, aktual.: 29.05.2024 17:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Roślinę tę uprawia się od ponad 3000 lat. Jej owoce wykorzystywane są jako alternatywa dla cukru i kakao, ponadto pięknie pachną. Ten naturalny produkt korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, również w kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów. Karob popularny i doceniany jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce nie cieszy się jeszcze dużą popularnością, a szkoda, bo to doskonały składnik diety.

Karob, czyli szarańczyn strąkowy, to drzewo z rodziny bobowatych, pochodzące z obszarów śródziemnomorskich. Karobem nazywa się też sproszkowywany miąższ owoców drzewa karobowego. Owoce te, nazywane również strąkami karobowymi, są popularne ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karob (szarańczyn strąkowy) to wiecznie zielone drzewo, które może osiągnąć do 15 metrów wysokości. Jego liście są skórzaste, a kwiaty małe, zielonkawe i niepozorne. Owoce karobu to długie, brązowe strąki, w których znajdują się nasiona. Strąki są słodkie i smaczne, a ich smak przypomina czekoladę. Karob jest uprawiany od tysięcy lat w rejonach śródziemnomorskich, takich jak Grecja, Turcja, Włochy i Hiszpania. W starożytności strąki karobu były używane jako jedzenie, a także jako jednostka miary (stąd pochodzi słowo "karat" używane w jubilerstwie).

Właściwości zdrowotne karobu

Karob jest skarbnicą wielu niezbędnych składników odżywczych. Wśród nich znajdują się takie minerały jak magnez, fosfor, żelazo oraz wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak to, co wyróżnia karob na tle innych produktów, to obecność kwasu galusowego. Ten wyjątkowy związek chemiczny posiada niezwykle silny potencjał antynowotworowy.

Karob jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają odnowę komórek organizmu oraz hamują proces starzenia się człowieka. Ponadto regularne spożywanie karobu ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Osoby borykające się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi z pewnością docenią karob (bogate źródło błonnika) jako składnik swojej diety. Łagodzi on objawy refluksu, poprawia trawienie oraz leczy biegunkę. Ponadto, jak możemy przeczytać na stronie dietetycy.org:

"Badanie dotyczące ekstraktu z chleba świętojańskiego wykazało, że może on mieć pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy oraz metabolizm glukozy. Wyniki sugerują możliwość wykorzystania chleba świętojańskiego w tworzeniu nowych produktów funkcjonalnych i suplementów diety wspierających leczenie i zapobieganie chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca i otyłość".
Strąki karobu
Strąki karobu © Canva | Public Domain Pictures

Karob w kuchni - jak jeść karob?

Karob jest nie tylko cennym składnikiem diety, ale również wszechstronnym produktem, z którego można otrzymać wiele innych produktów. Wytwarza się z niego sok, syrop, cukierki, lecznicze likiery oraz melasę. Można go dodawać do deserów, ciast, a nawet pić zamiast kawy, co czyni go niezwykle uniwersalnym składnikiem kuchni.

Karob charakteryzuje się słodkim smakiem (w przepisach z jego udziałem niekiedy można pominąć cukier), do tego wyczuwalne są karmelowe nuty, a także czekoladowy zapach. Karob często stosowany jest jako zamiennik kakao ze względu na swoje kulinarne właściwości.

Naleśniki z karobem. Przepis

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 30 g karobu,
  • 2 jajka,
  • 275 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego + olej dosmażenia.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i karob do miski, dodaj mleko i wymieszaj całość, aż powstanie masa bez grudek.
  2. Następnie dodaj jajka i olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj całość. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie wymieszaj raz jeszcze ciasto. Naleśniki smaż na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni (dobrze jest przemieszać ciasto przed każdym naleśnikiem) z dwóch stron.
  4. Gotowe podawaj z ulubionym serkiem, owocami lub dżemem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także