Zbija wysoki cukier i chroni przed rakiem. Dietetycy polecają, a Polacy wciąż nie doceniają

Roślinę tę uprawia się od ponad 3000 lat. Jej owoce wykorzystywane są jako alternatywa dla cukru i kakao, ponadto pięknie pachną. Ten naturalny produkt korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, również w kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów. Karob popularny i doceniany jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce nie cieszy się jeszcze dużą popularnością, a szkoda, bo to doskonały składnik diety.

Karob przypomina z wyglądu kakao Karob przypomina z wyglądu kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karob, czyli szarańczyn strąkowy, to drzewo z rodziny bobowatych, pochodzące z obszarów śródziemnomorskich. Karobem nazywa się też sproszkowywany miąższ owoców drzewa karobowego. Owoce te, nazywane również strąkami karobowymi, są popularne ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Karob (szarańczyn strąkowy) to wiecznie zielone drzewo, które może osiągnąć do 15 metrów wysokości. Jego liście są skórzaste, a kwiaty małe, zielonkawe i niepozorne. Owoce karobu to długie, brązowe strąki, w których znajdują się nasiona. Strąki są słodkie i smaczne, a ich smak przypomina czekoladę. Karob jest uprawiany od tysięcy lat w rejonach śródziemnomorskich, takich jak Grecja, Turcja, Włochy i Hiszpania. W starożytności strąki karobu były używane jako jedzenie, a także jako jednostka miary (stąd pochodzi słowo "karat" używane w jubilerstwie).

Właściwości zdrowotne karobu

Karob jest skarbnicą wielu niezbędnych składników odżywczych. Wśród nich znajdują się takie minerały jak magnez, fosfor, żelazo oraz wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak to, co wyróżnia karob na tle innych produktów, to obecność kwasu galusowego. Ten wyjątkowy związek chemiczny posiada niezwykle silny potencjał antynowotworowy.

Karob jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają odnowę komórek organizmu oraz hamują proces starzenia się człowieka. Ponadto regularne spożywanie karobu ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Osoby borykające się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi z pewnością docenią karob (bogate źródło błonnika) jako składnik swojej diety. Łagodzi on objawy refluksu, poprawia trawienie oraz leczy biegunkę. Ponadto, jak możemy przeczytać na stronie dietetycy.org:

"Badanie dotyczące ekstraktu z chleba świętojańskiego wykazało, że może on mieć pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy oraz metabolizm glukozy. Wyniki sugerują możliwość wykorzystania chleba świętojańskiego w tworzeniu nowych produktów funkcjonalnych i suplementów diety wspierających leczenie i zapobieganie chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca i otyłość".
Strąki karobu
Strąki karobu © Canva | Public Domain Pictures

Karob w kuchni - jak jeść karob?

Karob jest nie tylko cennym składnikiem diety, ale również wszechstronnym produktem, z którego można otrzymać wiele innych produktów. Wytwarza się z niego sok, syrop, cukierki, lecznicze likiery oraz melasę. Można go dodawać do deserów, ciast, a nawet pić zamiast kawy, co czyni go niezwykle uniwersalnym składnikiem kuchni.

Karob charakteryzuje się słodkim smakiem (w przepisach z jego udziałem niekiedy można pominąć cukier), do tego wyczuwalne są karmelowe nuty, a także czekoladowy zapach. Karob często stosowany jest jako zamiennik kakao ze względu na swoje kulinarne właściwości.

Naleśniki z karobem. Przepis

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 30 g karobu,
  • 2 jajka,
  • 275 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego + olej dosmażenia.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i karob do miski, dodaj mleko i wymieszaj całość, aż powstanie masa bez grudek.
  2. Następnie dodaj jajka i olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj całość. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie wymieszaj raz jeszcze ciasto. Naleśniki smaż na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni (dobrze jest przemieszać ciasto przed każdym naleśnikiem) z dwóch stron.
  4. Gotowe podawaj z ulubionym serkiem, owocami lub dżemem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej