Bez wahania włóż do koszyka, bo poprawia trawienie i pomaga schudnąć
Fenkuł to daleki krewniak kopru włoskiego. Warzywo nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Najwyższy czas to zmienić. To niepozorne warzywo wyróżnia się wyjątkowym smakiem i kryje w sobie liczne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety?
27.03.2024 09:03
Fenkuł należy do rośliny selerowatych. Z wyglądu przypomną coś pomiędzy kapustą a kalarepą. Wyróżnia się niezwykłym, anyżowo-koprowym smakiem, który zmienia się w zależności od sposobu przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielu z nas dobrze zna ten smak, bowiem nasze mamy przygotowywały nam herbatki z kopru włoskiego na ból brzucha. Z niewiadomych powodów to warzywo nie cieszy się u nas szczególną popularnością. W niewielkiej bulwie kryje się nie tylko smak, ale i mnóstwo cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłową pracę organizmu.
Fenkuł — pochodzenie, składniki odżywcze
Fenkuł uprawiano już pięć tysięcy lat temu. Mieszkańcy starożytnego Egiptu i Mezopotamii cenili go za liczne właściwości prozdrowotne, jednak to Rzymianie przyczynili się do popularności tego niezwykłego warzywa na pozostałych kontynentach. Podobno sam Pliniusz zachwycał się niezwykłymi właściwościami fenkułu. Zdaniem historyka spożycie warzywa miało poprawiać wzrok. Mieszkańcy Rzymu przypisywali mu magiczne właściwości. Wielu z nich wieszało warzywo nad wejściem do domu, aby ochronił ich przed czarami.
W Polsce wykorzystuje się głównie nasiona kopru włoskiego, które od dawien dawna stosowane są w mieszankach herbat dla dzieci. Nasiona fenkułu łagodzą przebieg kolki u niemowląt i niestrawności u dorosłych. Napar działa rozkurczowo i przyśpiesza trawienie. Surowy fenkuł skrywa w sobie najwięcej cennych substancji odżywczych. W bulwie znajduje się duża dawka witaminy C, która wspiera odporność, a także witaminy A, która wspiera wzrok i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Kawałek fenkułu dostarczy nam sporej dawki witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Obie witaminy wspierają prawidłową pracę układu nerwowego. Spożywane regularnie zmniejszają uczucie zmęczenia. To jeszcze nie koniec magicznych właściwości fenkułu. Warzywo jest bogate w potas. Pierwiastek wspiera pracę serca i układu krwionośnego. To jedno z warzyw, które warto włączyć do swojej codziennej diety.
Jak przygotować fenkuł?
Fenkuł nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak bez problemu można dostać go w dużych marketach i dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Można jeść go na surowo i w takiej formie jest najzdrowszy. Surowy fenkuł można dodać do sałatki. Nada jej niesamowitej chrupkości. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z fenkułem, a nie przepadasz za tak anyżowym posmakiem, upiecz warzywo/. Po obróbce termicznej nieco łagodnieje. Pieczony fenkuł często podawany jest w fine-diningowych restauracjach. Doskonale komponuje się z drobiem oraz białą rybą.