Bez wahania włóż do koszyka, bo poprawia trawienie i pomaga schudnąć

Fenkuł to daleki krewniak kopru włoskiego. Warzywo nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Najwyższy czas to zmienić. To niepozorne warzywo wyróżnia się wyjątkowym smakiem i kryje w sobie liczne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety?

Włącz to warzywo do swojej codzienniej diety, a szybko schudniesz.Włącz to warzywo do swojej codzienniej diety, a szybko schudniesz.
Źródło zdjęć: © Getty Images | cheche22

Fenkuł należy do rośliny selerowatych. Z wyglądu przypomną coś pomiędzy kapustą a kalarepą. Wyróżnia się niezwykłym, anyżowo-koprowym smakiem, który zmienia się w zależności od sposobu przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Wielu z nas dobrze zna ten smak, bowiem nasze mamy przygotowywały nam herbatki z kopru włoskiego na ból brzucha. Z niewiadomych powodów to warzywo nie cieszy się u nas szczególną popularnością. W niewielkiej bulwie kryje się nie tylko smak, ale i mnóstwo cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłową pracę organizmu.

Fenkuł — pochodzenie, składniki odżywcze

Fenkuł uprawiano już pięć tysięcy lat temu. Mieszkańcy starożytnego Egiptu i Mezopotamii cenili go za liczne właściwości prozdrowotne, jednak to Rzymianie przyczynili się do popularności tego niezwykłego warzywa na pozostałych kontynentach. Podobno sam Pliniusz zachwycał się niezwykłymi właściwościami fenkułu. Zdaniem historyka spożycie warzywa miało poprawiać wzrok. Mieszkańcy Rzymu przypisywali mu magiczne właściwości. Wielu z nich wieszało warzywo nad wejściem do domu, aby ochronił ich przed czarami.

W Polsce wykorzystuje się głównie nasiona kopru włoskiego, które od dawien dawna stosowane są w mieszankach herbat dla dzieci. Nasiona fenkułu łagodzą przebieg kolki u niemowląt i niestrawności u dorosłych. Napar działa rozkurczowo i przyśpiesza trawienie. Surowy fenkuł skrywa w sobie najwięcej cennych substancji odżywczych. W bulwie znajduje się duża dawka witaminy C, która wspiera odporność, a także witaminy A, która wspiera wzrok i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Kawałek fenkułu dostarczy nam sporej dawki witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Obie witaminy wspierają prawidłową pracę układu nerwowego. Spożywane regularnie zmniejszają uczucie zmęczenia. To jeszcze nie koniec magicznych właściwości fenkułu. Warzywo jest bogate w potas. Pierwiastek wspiera pracę serca i układu krwionośnego. To jedno z warzyw, które warto włączyć do swojej codziennej diety.

Jak przygotować fenkuł?

Fenkuł nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak bez problemu można dostać go w dużych marketach i dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Można jeść go na surowo i w takiej formie jest najzdrowszy. Surowy fenkuł można dodać do sałatki. Nada jej niesamowitej chrupkości. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z fenkułem, a nie przepadasz za tak anyżowym posmakiem, upiecz warzywo/. Po obróbce termicznej nieco łagodnieje. Pieczony fenkuł często podawany jest w fine-diningowych restauracjach. Doskonale komponuje się z drobiem oraz białą rybą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku