Włącz do diety fikuśne warzywo. Usunie toksyny i będzie chronić twoją wątrobę
Chociaż jest mało popularny, to warto włączyć go do swojej diety. Fenkuł to prawdziwa bogactwo witamin i składników odżywczych, które wspomogą pracę twojej wątroby i pozwolą cieszyć się zdrowiem.
06.09.2023 | aktual.: 06.09.2023 08:03
Inna nazwa fenkułu to koper włoski i pod taką nazwą kojarzyć go będzie większość Polaków. Koper włoski wyróżnia się od kopru ogrodowego głównie tym, że jego najważniejszą częścią do spożycia nie są liście o pierzastym wyglądzie, jak w przypadku koperku, ale bulwiasta cebula utworzona u podstawy rośliny z połączenia liści i łodygi. To właśnie ona nadaje koprowi włoskiemu charakterystyczny, intensywny smak o lekko anyżowym aromacie. Ten smak i aromat zdobyły uznanie na całym świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy fenkuł jest zdrowy?
Już w starożytnej Grecji ceniono to warzywo za prozdrowotne właściwości. Fenkuł to bogactwo witamin C, A, K, E, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz minerałów, taki jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. W fitoterapii (dziale medycyny i farmakologii, zajmujący się wytwarzaniem leków ziołowych z naturalnych bądź przetworzonych surowców uzyskiwanych z roślin leczniczych) wykorzystuje się fenkuł jako środek wykrztuśny.
Ceniony jest również za jego właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, co przydaje się w przypadku infekcji lub grypy. Używa się go również wspomagająco w przypadku leczenia chorób dróg moczowych.
Koper włoski kojarzyć można również z herbatek dla dzieci. Pomaga on pozbyć się problemów trawiennych i nieprzyjemnego uczucia wzdęcia. Chociaż herbatki na kolki reklamowane są już od 1 miesiąca życia, to warto wstrzymać się do czasu rozszerzania diety. Według WHO jest to 6 miesiąc życia dziecka.
Pomoc dla wątroby
Zawartość anetolu i przeciwutleniaczy w oleju z kopru włoskiego sprawia, że ma on właściwości oczyszczające. Związki te wspierają pracę wątroby, co z kolei przekłada się na lepszy metabolizm i pozbycie się toksyn z organizmu. Pozwala to również zadbać o to, aby organ ten nie był otłuszczony ani objęty stanami zapalnymi.
Dowiodły tego badania opublikowane przez "Global Journal Of Environmental Science And Technology". Szczurom podawano olej z kopru włoskiego, co przełożyło się na poprawę ich stanu zdrowia. Olej z kopru włoskiego wykazał antyhepatotoksyczność, chroniąc tym samym wątrobę tych zwierząt przed chorobami i uszkodzeniami.