W PRL-u zajadaliśmy się tym ciastem. Odświeżyliśmy nieco przepis i jest jeszcze lepsze

Ciasto Ambasador to połączenie puszystego biszkoptu, kremów o różnych smakach i dodatków, takich jak bakalie, czekolada czy truskawki. To ciasto przekładane, które wymaga odrobiny czasu, ale efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Przygotowanie go to okazja do powrotu do tradycji i przywołania smaków dzieciństwa.

Ciasto Ambasador z galarerką truskawkową Ciasto Ambasador z galarerką truskawkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto Ambasador było prawdziwym hitem czasów PRL-u. Pojawiało się na niemal każdej uroczystości – od imienin po wesela. Jego bogaty smak i efektowny wygląd sprawiały, że zawsze grało główną rolę na stole. Dziś ten klasyk przeżywa swój renesans, przypominając nam o wyjątkowych chwilach spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Przepis na ciasto Ambasador z galaretką i truskawkami

Ciasto Ambasador z galaretką i truskawkami to wyjątkowy deser, który łączy w sobie klasyczne smaki z odświeżającą nutą owoców. Dzięki różnorodnym warstwom kremu, delikatnemu biszkoptowi i soczystym truskawkom w galaretce, jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • Biszkopt: jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia,
  • Krem waniliowy: mleko, żółtka, cukier, masło, cukier wanilinowy, mąka ziemniaczana.
  • Krem kakaowy: połowa kremu waniliowego, kakao.
  • Dodatki: wiśnie kandyzowane, rodzynki, posiekane orzechy.
  • Wierzch: truskawki (świeże lub mrożone), galaretka truskawkowa.
  • Do nasączenia: sok z cytryny wymieszany z wodą lub rozcieńczony alkohol.

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: ubij jajka z cukrem na puszystą masę, delikatnie wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piecz w formie o średnicy 24 cm w 180°C przez około 25 minut. Ostudź i przekrój na trzy blaty.
  2. Krem: z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotuj budyń. Ostudź go, a następnie utrzyj z masłem, tworząc krem waniliowy. Połowę kremu wymieszaj z kakao, aby uzyskać krem kakaowy.
  3. Przełożenie: nasącz blaty biszkoptowe sokiem z cytryny. Pierwszą warstwę posmaruj kremem waniliowym, posyp rodzynkami i posiekanymi orzechami. Drugą warstwę pokryj kremem kakaowym i udekoruj wiśniami kandyzowanymi.
  4. Wierzch: na ostatnią warstwę biszkoptu rozłóż równomiernie pokrojone truskawki. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj nieco mniej wody, aby była bardziej zwarta. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na truskawki. Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. Truskawki możesz zastąpić też bananami. Ciasto będzie równie pyszne.

Dlaczego warto spróbować tej wersji?

Ambasador z galaretką i truskawkami to połączenie tradycji z odświeżającą nutą owoców. Galaretka dodaje lekkości i pięknie komponuje się z kremowym wnętrzem. Idealny wybór na wiosenne i letnie okazje, ale równie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole.

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥