Najeżone bakaliami, słodkie i pyszne. Ciasto ambasador polubi nawet wybredna teściowa
12.02.2024 12:18, aktual.: 12.02.2024 13:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ambasador to pyszne połączenie biszkoptowego ciasta z bakaliami, kremową masą budyniową oraz galaretką brzoskwiniową. Świetnie sprawdzi się na wszystkie większe i mniejsze okazje, a jego smak na długo zostanie w pamięci twoich gości.
Ciasto ambasador to prawdziwy klasyk gatunku wśród ciast przekładanych. Łączy w sobie bogactwo smaków i tekstur, kusząc czekoladową nutą, chrupkością orzechów i słodyczą brzoskwiń. Chociaż przygotowanie ambasadora wymaga nieco więcej zaangażowania, efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy. To ciasto idealne na wyjątkowe okazje, gdy chcemy ugościć bliskich czymś wyjątkowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto ambasador
Na przygotowanie tego deseru trzeba poświęcić trochę czasu w kuchni. Sam proces nie jest jednak zbyt skomplikowany.
Składniki:
Biszkopt
- 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
- 120 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 150g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do nasączenia ciasta
- 100 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Krem
- 6 żółtek,
- 750 ml mleka,
- 160 g cukru,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 0,5 l mleka),
- 55 g mąki ziemniaczanej,
- 350 g masła w temperaturze pokojowej,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki kakao bez cukru,
- 60 g rodzynek,
- 60 g drobno posiekanej mlecznej czekolady,
- 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich.
Dekoracja
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 750 ml gorącej wody,
- 1 puszka brzoskwiń w syropie.
Sposób przygotowania:
- Zacznij do biszkoptu. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Dodaj żółtka i miksuj do uzyskania jasnej, kremowej masy.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajecznej masy. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do blaszki i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez około 25 minut na najniższym poziomie. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Przejdź do kremu. Zagotuj 500 ml mleka z cukrem w rondelku.
- Wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami, mąką ziemniaczaną i budyniem.
- Dodaj rozmieszany budyń do gotującego się mleka i ugotuj, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Zdejmij budyń z ognia, nakryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Wystudzony biszkopt wyjmij z blaszki, usuń papier do pieczenia i włóż z powrotem do blaszki.
- Nasącz biszkopt przygotowanym ponczem.
- Utrzyj miękkie masło mikserem przez 2 minuty. Dodawaj ostudzony budyń w czterech partiach, miksując po każdym dodaniu do połączenia.
- Podziel krem na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao, orzechy, rodzynki i czekoladę, a do drugiej wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.
- Na biszkopt wyłóż ciemny krem, wyrównaj i dodaj jasny krem. Ponownie wyrównaj.
- Ułóż na wierzchu pokrojone brzoskwinie i wstaw ciasto do lodówki.
- Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, wylej lekko tężejącą galaretkę na wierzch i ponownie wstaw do lodówki na całą noc.