PrzepisSłodkościBlenduję warzywo i serwuję na śniadanie. Dzieci jedzą, aż trzęsą im się uszy

Blenduję warzywo i serwuję na śniadanie. Dzieci jedzą, aż trzęsą im się uszy

Pasta czekoladowa z marchewki - Pyszności
Pasta czekoladowa z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | irataskova
12.02.2024 11:22, aktualizacja: 16.03.2024 14:50

Chociaż zawiera warzywo, wcale nie przypomina tradycyjnej pasty warzywnej. Jej bogaty, czekoladowy smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką. Kiedy serwuję ją na śniadanie, dzieci zajadają się nią bez pamięci.

Dzieci przepadają ze śniadaniami na słodko, a czekoladowy krem wyjadają najchętniej prosto ze słoika. Nie trzeba jednak specjalnie wyjaśniać, że w gotowym kremach nie znajdziemy niczego dobrego, bo na głównym miejscu w składzie jest cukier oraz tłuszcz. Domowa alternatywa jest jednak o wiele zdrowsza, a przy tym również niesamowicie smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowy krem czekoladowy

Chociaż ze zdrowymi kremami czekoladowymi kojarzy się przede wszystkim awokado i cukinia, to w tym przepisie ukryło się znacznie więcej. Są w niej warzywa takie jak marchewka, pietruszka i seler. Dzięki odpowiednim dodatkom nie przypomina ona jednak pasty warzywnej. To świetny patent na to, jak do codziennej diety przemycić dodatkową porcję warzyw w pysznym, słodkim wydaniu.

Pasta czekoladowa z marchewki - Pyszności
Pasta czekoladowa z marchewki - Pyszności© Canva | Yulia_Davidovich

Pasta czekoladowa z marchewki

Przygotowanie pasty jest niezwykle proste i szybkie, a jej składniki są łatwo dostępne. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pyszną i zdrową przekąskę, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, kanapkę lub deser.

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości marchewek,
  • ćwiartka selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • garść daktyli,
  • 4 łyżki masła ghee,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • 4 czubate łyżeczki kakao,
  • kardamon,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieram i gotuję na parze.
  2. Wyjmuję i odstawiam na talerz, aby warzywa przestygły i wyschły.
  3. Daktyle zalewam ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawiam 30-40 minut.
  4. Do warzyw dodaję masło ghee, olej kokosowy, cynamon (ilość można zmniejszyć lub zwiększyć zgodnie z upodobaniami).
  5. Dorzucam też namoczone wcześniej i odsączone z wody daktyle.
  6. Całość blenduję na gładką masę. Jeśli nie używasz masła ghee, dodaj dobrej jakości olej dla odpowiedniej konsystencji.
  7. Do pasty dodaję szczyptę kardamonu. Próbuję pastę i ewentualnie doprawiam miodem lub cynamonem.
  8. Pastę przekładam do słoika i przechowuję w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowa pasta z marchewki

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także