Blenduję warzywo i serwuję na śniadanie. Dzieci jedzą, aż trzęsą im się uszy

Chociaż zawiera warzywo, wcale nie przypomina tradycyjnej pasty warzywnej. Jej bogaty, czekoladowy smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką. Kiedy serwuję ją na śniadanie, dzieci zajadają się nią bez pamięci.

Pasta czekoladowa z marchewki - PysznościPasta czekoladowa z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | irataskova
Ewa Malinowska

Dzieci przepadają ze śniadaniami na słodko, a czekoladowy krem wyjadają najchętniej prosto ze słoika. Nie trzeba jednak specjalnie wyjaśniać, że w gotowym kremach nie znajdziemy niczego dobrego, bo na głównym miejscu w składzie jest cukier oraz tłuszcz. Domowa alternatywa jest jednak o wiele zdrowsza, a przy tym również niesamowicie smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki

Zdrowy krem czekoladowy

Chociaż ze zdrowymi kremami czekoladowymi kojarzy się przede wszystkim awokado i cukinia, to w tym przepisie ukryło się znacznie więcej. Są w niej warzywa takie jak marchewka, pietruszka i seler. Dzięki odpowiednim dodatkom nie przypomina ona jednak pasty warzywnej. To świetny patent na to, jak do codziennej diety przemycić dodatkową porcję warzyw w pysznym, słodkim wydaniu.

Pasta czekoladowa z marchewki - Pyszności
Pasta czekoladowa z marchewki - Pyszności © Canva | Yulia_Davidovich

Pasta czekoladowa z marchewki

Przygotowanie pasty jest niezwykle proste i szybkie, a jej składniki są łatwo dostępne. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pyszną i zdrową przekąskę, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, kanapkę lub deser.

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości marchewek,
  • ćwiartka selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • garść daktyli,
  • 4 łyżki masła ghee,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • 4 czubate łyżeczki kakao,
  • kardamon,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieram i gotuję na parze.
  2. Wyjmuję i odstawiam na talerz, aby warzywa przestygły i wyschły.
  3. Daktyle zalewam ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawiam 30-40 minut.
  4. Do warzyw dodaję masło ghee, olej kokosowy, cynamon (ilość można zmniejszyć lub zwiększyć zgodnie z upodobaniami).
  5. Dorzucam też namoczone wcześniej i odsączone z wody daktyle.
  6. Całość blenduję na gładką masę. Jeśli nie używasz masła ghee, dodaj dobrej jakości olej dla odpowiedniej konsystencji.
  7. Do pasty dodaję szczyptę kardamonu. Próbuję pastę i ewentualnie doprawiam miodem lub cynamonem.
  8. Pastę przekładam do słoika i przechowuję w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowa pasta z marchewki

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥