Oto co wchodzi w skład pysznej Nutelli. Będziesz w głębokim szoku, gdy dowiesz się co w niej jest!

Smak tego pysznego kremu zna chyba każdy. Zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek co wchodzi w skład przysmaku z dzieciństwa? Zdjęcie poniżej pokazuje przekrój znanego wszystkim kształtu słoika oraz proporcje 5 głównych składników, które tworzą ten niepowtarzalny smak: olej palmowy, kakao, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko w proszku i oczywiście masa cukru.

Obrazek
Pyszności

Takich składników i proporcji się spodziewałeś?

Obrazek

Powiedzmy więc kilka słów na temat produktów, które znajdują się w składzie Nutelli. Niestety, nie mamy w tym przypadku dobrych informacji.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inny olej! Zaznaczmy jednak, że Nutella bez oleju nie byłaby tym samym produktem. To właśnie on nadaje masłu gładkiej konsystencji, a dodatkowo znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia. Producenci masła orzechowego twierdzą, że specjalnie do jego produkcji używają wysokiej jakości oleju palmowego, który jest bezpieczny dla zdrowia. Nasuwa się jedno pytanie: ile w tym prawdy?

"Zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów jest dla nas bezwzględnym priorytetem. W imieniu Ferrero potwierdzam, że produkty naszej firmy są bezpieczne... EFSA przeanalizowało obecność szkodliwych składników w wielu produktach. Szkodliwość oleju palmowego zależy od wielu czynników, m.in. od procesów jakim są poddawane. To właśnie z tego powodu Ferrero wybiera wysokiej jakości surowiec i korzysta z konkretnych procesów przemysłowych, aby ograniczyć ryzyko zagrożenia do minimum. Jesteśmy w pełni zgodni z parametrami wyznaczonymi przez EFSA. Ponadto nasz zespół stale monitoruje cały proces produkcji, aby zagwarantować bezpieczeństwo konsumentom." - twierdzi producent.

Oczywiście proporcje składników i dokładna receptura tego smakołyku jest ściśle strzeżona przez producentów, czyli markę Ferrero.

Informacje zawarte w tabelce wartości odżywczych i na stronie internetowej wskazują, że każde 15g Nutelli zawiera 8,5 g cukru, a więc 400g słoik ma aż 227,2g cukru - to ponad połowa!

Obrazek
Po czyjej stronie jesteś? Myślisz, że spożywanie Nutelli może być szkodliwe dla zdrowia? Jedno jest pewne, to smak, któremu ciężko się oprzeć!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane