Znajomy cukiernik zdradził mi prosty przepis. Biszkopt wyrasta jak marzenie i jest bardzo puszysty
Biszkopt to podstawa wielu wypieków, więc odpowiedni przepis to zdecydowanie bardzo ważna sprawa. Mój znajomy zdradził mi, jak go zrobić, żeby za każdym razem wychodził idealnie puszysty i wysoki.
27.09.2023 09:12
Chociaż wydaje się być prosty w przygotowaniu, to biszkopt pokazuje czasem swoją kapryśną naturę i opada. Przez to ciężki podzielić go na blaty i przekładać kremami i gospodynie załamują ręce. Mój znajomy na co dzień pracuje jako cukiernik i większość słodkości ma w małym paluszku. Jego biszkopty zawsze wychodziły puszyste, wysokie i wilgotne. Poprosiłam go o przepis, upiekłam pierwszy raz, drugi, trzeci... ciasto udało się za każdym razem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 6 jaj,
- 160 g cukru,
- 125 g mąki tortowej typ 405,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Gdy piana będzie już puszysta, stopniowo wsypuję cukier oraz żółtka, cały czas mieszając.
- Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodaję do jajecznej masy, cały czas miksując. Przesianie sprawi, że ciasto będzie lepiej napowietrzone, a tym samym bardziej puszyste.
- Gotowe ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piekę przez ok. 30 minut, sprawdzając przy pomocy patyczka, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli korzystasz z grzałki góra/dół, wcześniej nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Po upieczeniu wyciągam ciasto od razu z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Po upieczeniu biszkoptu poczekaj, aż całkowicie wystygnie, zanim wyjmiesz go z formy. Usunięcie go z boków formy przed pełnym wystygnięciem spowoduje, że jego brzegi się skurczą i będzie miał zagłębienia.
Zobacz także
Czym przełożyć biszkopt?
Jeśli szukasz szybkiego patentu na krem do biszkoptu, to znakomicie sprawdzi się tutaj ubita śmietanka wraz z mascarpone. Dodatek serka stabilizuje ją i sprawia, że jest sztywniejsza. Do masy możesz dodać też rozpuszczoną żelatynę lub agar. Przekrojony biszkopt nasącz sokiem malinowym lub herbatą, wyłóż warstwę dżemu, bitą śmietanę i ulubione owoce. Przykryj drugim blatem. Całość możesz udekorować bitą śmietaną, owocami lub galaretką.