PrzepisMega ciasto pszczółka z brzoskwiniami

Mega ciasto pszczółka z brzoskwiniami

Ciasto pszczółka z brzoskwiniami to nasz najnowszy hit. Nie tylko świetnie smakuje, ale i mega uroczo się prezentuje. Zarówno maluchy, jak i dorośli będą zachwyceni!

Mega ciasto pszczółka z brzoskwiniami
Pyszności

04.12.2019 | aktual.: 16.03.2024 13:59

Przepis na biszkopt znajdziesz tutaj!

Składniki:

Pszczółki

  1. 9 szt. brzoskwinie w syropie
  2. 50 g biała czekolada
  3. 70 g gorzka czekolada
  4. kilkanście szt. płatki migdałowe

Biszkopt

  1. 6 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1 szkl. cukier
  3. 3/4 szkl. mąka przesiana
  4. 3 łyżki kakao

Krem budyniowy

  1. 200 g masło miękkie
  2. 80 g budyń waniliowy
  3. 3 łyżki cukier
  4. 3 szkl. mleko

Mus brzoskwiniowy

  1. 3 szt. galaretki brzoskwiniowe
  2. 12 szt. brzoskwinie w syropie
  3. 1/2 szkl. syrop z brzoskwiń

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania i upieczenia biszkoptu. Link jak to zrobić znajdziesz wyżej. Następnie przygotuj mieszankę na krem. W tym celu połącz ze sobą: szklankę mleka, cukier i budyń waniliowy.

Obraz

2. Budyniową mieszankę połącz z zagotowanym mlekiem. Następnie przelej do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.

Obraz

3. Miękkie masło połącz małymi partiami z wcześniej przygotowaną mieszanką budyniową.

Obraz

4. Ostudzony biszkopt przetnij na pół. Na spodzie rozprowadź krem budyniowy. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki.

Obraz

5. Czas przygotować mus brzoskwiniowy. Zblenduj brzoskwinie i syrop z brzoskwiń. Podgrzej mieszankę i połącz z galaretkami. Następnie przelej mus na wierzch ciasta. Wstaw je ponownie do lodówki na kolejną godzinę.

Obraz

6. Przy pomocy roztopionej białej i ciemnej czekolady stwórz oczka i pasy pszczółek. Zrób dwa nacięcia na grzbiecie brzoskwiń i umieść w nich płatki migdałowe. I brzoskwiniowe pszczółki są już gotowe.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie