U kuzynki spróbowałam makowego rycerza. Od razu błagałam o przepis, by zrobić na święta

Nazwy ciast bywają zabawne. Wielu miłośników deserów zna makową panienkę, a ja ostatnio spróbowałam makowego rycerza. Właśnie takim wypiekiem poczęstowała mnie kuzynka i muszę przyznać, że jego smak oceniam bardzo wysoko. Składa się z kilku przepysznych warstw.

To ciasto ma kilka pysznych warstwTo ciasto ma kilka pysznych warstw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dlaczego ostatnio ciasta warstwowe cieszą się taką popularnością? Przenikają się w nich nie tylko smaki, ale i różne struktury. Makowy rycerz składa się z dwóch biszkoptów, czekoladowego i makowego, kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i herbatników zatopionych w czekoladowej polewie. Już po samym tym wyliczeniu można domyślić się, że tak prosto z tym rycerzem nie będzie. Jest po prostu pracochłonny. Jednak smak na pewno to rekompensuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Ciasto makowy rycerz wprost rozpływa się w ustach. To fantastyczne połączenie smaków. Dla mnie najważniejsza w nim jest warstwa makowa. Uwielbiam desery z tymi czarnymi ziarenkami. Oczywiście kojarzą się one ze świętami Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać przepisy z dodatkiem maku na Wielkanoc. Zwłaszcza że to dobre źródło błonnika, magnezu, żelaza i witamin z grupy B.

Makowy rycerz

Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao.

Makowy biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki maku.

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
  • opakowanie okrągłych herbatników.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu z makiem. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodaj mak, wymieszaj i przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 35 minut. Wystudź.
  2. W podobny sposób przygotuj czekoladowy biszkopt. Białka ubij na sztywno z cukrem i połącz z żółtkami, mąką, kakao i proszkiem. Upiecz w tej samej blaszce oraz temperaturze - 175 stopni Celsjusza, około 35 minut. Wystudź.
  3. Następnie przygotuj masę budyniową. Zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotowany budyń wystudź.
  4. Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując, by powstał gładki krem.
  5. Zacznij składanie ciasta. Na kakaowym biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy, przykryj go biszkoptem makowym.
  6. Kolejna warstwa to krem budyniowy. Na nim ułóż okrągłe biszkopty.
  7. Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w śmietance podgrzewanej na małej mocy palnika, cały czas mieszając, by nie było grudek.
  8. Kiedy polewa lekko wystygnie, polej nią ciasto.
  9. Makowy rycerz jest najlepszy po schłodzeniu.
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez