U kuzynki spróbowałam makowego rycerza. Od razu błagałam o przepis, by zrobić na święta
Nazwy ciast bywają zabawne. Wielu miłośników deserów zna makową panienkę, a ja ostatnio spróbowałam makowego rycerza. Właśnie takim wypiekiem poczęstowała mnie kuzynka i muszę przyznać, że jego smak oceniam bardzo wysoko. Składa się z kilku przepysznych warstw.
Dlaczego ostatnio ciasta warstwowe cieszą się taką popularnością? Przenikają się w nich nie tylko smaki, ale i różne struktury. Makowy rycerz składa się z dwóch biszkoptów, czekoladowego i makowego, kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i herbatników zatopionych w czekoladowej polewie. Już po samym tym wyliczeniu można domyślić się, że tak prosto z tym rycerzem nie będzie. Jest po prostu pracochłonny. Jednak smak na pewno to rekompensuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Ciasto makowy rycerz wprost rozpływa się w ustach. To fantastyczne połączenie smaków. Dla mnie najważniejsza w nim jest warstwa makowa. Uwielbiam desery z tymi czarnymi ziarenkami. Oczywiście kojarzą się one ze świętami Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać przepisy z dodatkiem maku na Wielkanoc. Zwłaszcza że to dobre źródło błonnika, magnezu, żelaza i witamin z grupy B.
Makowy rycerz
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao.
Makowy biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki maku.
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 15 g cukru waniliowego,
- 200 g masła.
Polewa czekoladowa:
- 150 g mlecznej czekolady,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
- opakowanie okrągłych herbatników.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu z makiem. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodaj mak, wymieszaj i przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 35 minut. Wystudź.
- W podobny sposób przygotuj czekoladowy biszkopt. Białka ubij na sztywno z cukrem i połącz z żółtkami, mąką, kakao i proszkiem. Upiecz w tej samej blaszce oraz temperaturze - 175 stopni Celsjusza, około 35 minut. Wystudź.
- Następnie przygotuj masę budyniową. Zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotowany budyń wystudź.
- Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując, by powstał gładki krem.
- Zacznij składanie ciasta. Na kakaowym biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy, przykryj go biszkoptem makowym.
- Kolejna warstwa to krem budyniowy. Na nim ułóż okrągłe biszkopty.
- Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w śmietance podgrzewanej na małej mocy palnika, cały czas mieszając, by nie było grudek.
- Kiedy polewa lekko wystygnie, polej nią ciasto.
- Makowy rycerz jest najlepszy po schłodzeniu.