Wsypuję do kawy ciemny proszek. Energia i koncentracja szybko wskakują na wyższy poziom

Dodatki do kawy stały się niemal tak samo ważne jak ona sama. Dzięki nim napój może mieć znacznie więcej wartości odżywczych. Warto wypróbować połączenie małej czarnej z ciemnym proszkiem, który znamy głównie z deserów. Przekonaj się, jak skutecznie pobudza, nawet kiedy snu było zbyt mało.

Kawa z kakao jakie ma właściwości?Kawa z kakao jakie ma właściwości?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | .trentino

Choć kakao kojarzy się głównie z deserami, może być wartościowym dodatkiem do porannej kawy. To dobre połączenie z wielu powodów. Przede wszystkim kawa, wypijana w dużych ilościach, może prowadzić do utraty magnezu, a kakao skutecznie uzupełnia niedobory tego pierwiastka. Badania udowadniają też, że kawa z kakao nie tylko poprawia nastrój, ale także opóźnia procesy starzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Dlaczego warto pić kawę z kakao?

Flawonoidy, w które bogate jest kakao, wspierają funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Jednak to nie jedyna zaleta dodawania go do kawy. Taki napój jest także dobry dla serca, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Kakao, jako silny antyoksydant, pomaga zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie. Regularne picie kawy z kakao może zmniejszyć ryzyko chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym i wspomóc utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi.

Jakie przyprawy się sprawdzą?

Kawa sama w sobie ma wiele właściwości zdrowotnych, wspomaga koncentrację i pomaga uporać się ze stresem. W połączeniu z kakao jej działanie jest jeszcze silniejsze. Taki napój wspiera produkcję melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za zdrowy sen. Przygotowując go zamiast cukru, lepiej sięgnąć po naturalne przyprawy, takie jak cynamon czy gałka muszkatołowa, które wzmacniają smak i mają właściwości przeciwzapalne. Te przyprawy poprawiają pracę układu pokarmowego i wspomagają odchudzanie.

Wystarczy łyżeczka

Najzdrowsza wersja to czarna kawa z odrobiną gorzkiego kakao. Cukier i mleko nie powinny być stałym dodatkiem. Przepis jest prosty: do filiżanki kawy dodaj małą łyżeczkę kakao. Dla bardziej efektownej wersji można dodać kostkę gorzkiej czekolady, która stopniowo się rozpuści, nadając kawie głębszy smak.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty