Piekę proste ciasto czekoladowe i przekładam pysznym kremem. Nawet wuzetka nie ma szans
Ciasto z kremem, ale takie, które nie wymaga dużego nakładu pracy i wychodzi za każdym razem? Jeśli poszukujesz takiego przepisu, ten jest niezawodny. Połączenie czekolady i śmietanki zawsze się sprawdza.
To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę, kiedy masz ochotę na deser z kremem, ale prosty i szybki. Można je zrobić bez żadnej okazji, po prostu na weekend.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami
Połączenie, które zawsze się sprawdza
Czekoladowe ciasto i śmietankowy krem? Takie połączenie od razu przypomina popularną kiedyś Wuzetkę. To bardzo lubiane zestawienie w deserach z różnych części świata. Po prostu miks czekolady i śmietanki czasami jeszcze uzupełniony o owoce zawsze się sprawdza. Chodzi tutaj o kontrast, jak dają mocna czekolada i delikatna śmietanka. W przypadku tej ostatniej liczy się nie tylko smak, ale i odpowiednia konsystencja. Dlatego przed ubijaniem powinna być bardzo dobrze schłodzona, podobnie jak naczynie, w którym będziemy to robić. Warto połączyć ją z serkiem mascarpone, wtedy krem będzie bardziej stabilny.
Pyszny i prosty deser
To ciasto wyróżnia się prostotą wykonania. Dlatego nawet jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu deserów z kremem, na pewno dasz sobie z nim radę. Jest wilgotne i puszyste, a dodatek kakao nadaje mu intensywnego smaku. Można je upiec wcześniej, a tuż przed podaniem przełożyć go pysznym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Teraz jeszcze do dekoracji sprawdzi się starta czekolada, ale już za chwilę będzie można dodać do niej borówki, truskawki czy maliny.
Ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem
Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka,
- połowa szklanki cukru,
- połowa szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- W dużej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej, cukier i dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu przesiej mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. A potem przekrój na dwa blaty.
Na krem śmietankowy:
- 150 ml śmietanki kremówki,
- cukier puder do smaku,
- cukier wanilinowy do smaku,
- 150 g serka mascarpone.
Do dekoracji:
- gorzka lub mleczna czekolada.
Sposób przygotowania:
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Mascarpone zmiksuj z cukrem waniliowym.
- Śmietankę wymieszaj z mascarpone.
- Na jednym z blatów ciasta rozprowadź część kremu, przykrój drugim i lekko dociśnij.
- Resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta. Udekoruj je startą czekoladą. Całość dobrze schłodź.