WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Piekę proste ciasto czekoladowe i przekładam pysznym kremem. Nawet wuzetka nie ma szans

Ciasto z kremem, ale takie, które nie wymaga dużego nakładu pracy i wychodzi za każdym razem? Jeśli poszukujesz takiego przepisu, ten jest niezawodny. Połączenie czekolady i śmietanki zawsze się sprawdza.

Ciasto czekoladowe z krememCiasto czekoladowe z kremem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę, kiedy masz ochotę na deser z kremem, ale prosty i szybki. Można je zrobić bez żadnej okazji, po prostu na weekend.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Połączenie, które zawsze się sprawdza

Czekoladowe ciasto i śmietankowy krem? Takie połączenie od razu przypomina popularną kiedyś Wuzetkę. To bardzo lubiane zestawienie w deserach z różnych części świata. Po prostu miks czekolady i śmietanki czasami jeszcze uzupełniony o owoce zawsze się sprawdza. Chodzi tutaj o kontrast, jak dają mocna czekolada i delikatna śmietanka. W przypadku tej ostatniej liczy się nie tylko smak, ale i odpowiednia konsystencja. Dlatego przed ubijaniem powinna być bardzo dobrze schłodzona, podobnie jak naczynie, w którym będziemy to robić. Warto połączyć ją z serkiem mascarpone, wtedy krem będzie bardziej stabilny.

Pyszny i prosty deser

To ciasto wyróżnia się prostotą wykonania. Dlatego nawet jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu deserów z kremem, na pewno dasz sobie z nim radę. Jest wilgotne i puszyste, a dodatek kakao nadaje mu intensywnego smaku. Można je upiec wcześniej, a tuż przed podaniem przełożyć go pysznym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Teraz jeszcze do dekoracji sprawdzi się starta czekolada, ale już za chwilę będzie można dodać do niej borówki, truskawki czy maliny.

Ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka,
  • połowa szklanki cukru,
  • połowa szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej, cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnym naczyniu przesiej mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. A potem przekrój na dwa blaty.

Na krem śmietankowy:

  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • cukier puder do smaku,
  • cukier wanilinowy do smaku,
  • 150 g serka mascarpone.

Do dekoracji:

  • gorzka lub mleczna czekolada.

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Mascarpone zmiksuj z cukrem waniliowym.
  3. Śmietankę wymieszaj z mascarpone.
  4. Na jednym z blatów ciasta rozprowadź część kremu, przykrój drugim i lekko dociśnij.
  5. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta. Udekoruj je startą czekoladą. Całość dobrze schłodź.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba