PrzepisSzybkie ciastoPiekę proste ciasto czekoladowe i przekładam pysznym kremem. Nawet wuzetka nie ma szans

Piekę proste ciasto czekoladowe i przekładam pysznym kremem. Nawet wuzetka nie ma szans

Ciasto z kremem, ale takie, które nie wymaga dużego nakładu pracy i wychodzi za każdym razem? Jeśli poszukujesz takiego przepisu, ten jest niezawodny. Połączenie czekolady i śmietanki zawsze się sprawdza.

Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę, kiedy masz ochotę na deser z kremem, ale prosty i szybki. Można je zrobić bez żadnej okazji, po prostu na weekend.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Połączenie, które zawsze się sprawdza

Czekoladowe ciasto i śmietankowy krem? Takie połączenie od razu przypomina popularną kiedyś Wuzetkę. To bardzo lubiane zestawienie w deserach z różnych części świata. Po prostu miks czekolady i śmietanki czasami jeszcze uzupełniony o owoce zawsze się sprawdza. Chodzi tutaj o kontrast, jak dają mocna czekolada i delikatna śmietanka. W przypadku tej ostatniej liczy się nie tylko smak, ale i odpowiednia konsystencja. Dlatego przed ubijaniem powinna być bardzo dobrze schłodzona, podobnie jak naczynie, w którym będziemy to robić. Warto połączyć ją z serkiem mascarpone, wtedy krem będzie bardziej stabilny.

Pyszny i prosty deser

To ciasto wyróżnia się prostotą wykonania. Dlatego nawet jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu deserów z kremem, na pewno dasz sobie z nim radę. Jest wilgotne i puszyste, a dodatek kakao nadaje mu intensywnego smaku. Można je upiec wcześniej, a tuż przed podaniem przełożyć go pysznym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Teraz jeszcze do dekoracji sprawdzi się starta czekolada, ale już za chwilę będzie można dodać do niej borówki, truskawki czy maliny.

Ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka,
  • połowa szklanki cukru,
  • połowa szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej, cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnym naczyniu przesiej mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. A potem przekrój na dwa blaty.

Na krem śmietankowy:

  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • cukier puder do smaku,
  • cukier wanilinowy do smaku,
  • 150 g serka mascarpone.

Do dekoracji:

  • gorzka lub mleczna czekolada.

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Mascarpone zmiksuj z cukrem waniliowym.
  3. Śmietankę wymieszaj z mascarpone.
  4. Na jednym z blatów ciasta rozprowadź część kremu, przykrój drugim i lekko dociśnij.
  5. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta. Udekoruj je startą czekoladą. Całość dobrze schłodź.
ciastodeserkrem

Wybrane dla Ciebie