Te owoce wykorzystuje do ciasta czekoladowego. Jest jeszcze lepsze i bardziej wilgotne

Kiedy nie wiadomo, jakie ciasto upiec, zawsze wygrywa czekoladowe. Jest pyszne, a przygotowania zajmują dosłownie chwilę. Ostatnio przepis uzupełniłam o owoce i raczej już nie wrócę do starej receptury.

Ciasto czekoladowe z bananamiCiasto czekoladowe z bananami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasto czekoladowe idealnie sprawdza się na każdą okazję. Przygotowanie to bardzo prosta sprawa, więc nawet początkujący dają sobie radę. Bazuje na czekoladzie, którą trzeba rozpuścić lub na kakao. U mnie właśnie sprawdza się ta druga wersja. Ostatnio do ciasta dodałam owoce, które doskonale kontrastują z jego intensywnym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

Ciasto czekoladowe będzie idealnie wilgotne

Kiedy przygotuje to ciasto, zawsze pojawia się sporo próśb o przepis. Nic dziwnego, bo zachwyca smakiem. Uwagę zwraca jeszcze jeden szczegół. Dla wielu osób ciasta czekoladowe są trochę za mało wilgotne. Nie ma o tym mowy, gdy przepis uzupełni się o banany. Nie tylko dodają one przyjemnego posmaku, ale także sprawiają, że wypiek absolutnie nie jest suchy.

Banany doskonale pasują do czekolady

Mocny smak czekolady świetnie komponuje się z większością owoców. Latem warto wykorzystywać do ciasta truskawki, maliny czy wiśnie. Teraz zaś świetnie sprawdzą się banany. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do owsianek czy koktajli. Do wypieków zaś można wykorzystać nawet te przejrzałe. Są bardzo słodkie, dlatego można użyć znacznie mniej cukru. A drugą ich ważną zaletą jest to, że dodają wilgoci. Dzięki nim ciasto czekoladowe nie jest zbite, a bardziej puszyste.

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g kakao,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady (opcjonalnie),
  • 80 g drobno pokrojonych ulubionych orzechów (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany widelcem lub blenderem, dodaj jajka, olej rzepakowy, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Przygotuj suche składniki: wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.
  3. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej. Starannie wymieszaj masę.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy lub wybrany dodatek.
  5. Przełóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50 minut.


Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯