Te owoce wykorzystuje do ciasta czekoladowego. Jest jeszcze lepsze i bardziej wilgotne

Kiedy nie wiadomo, jakie ciasto upiec, zawsze wygrywa czekoladowe. Jest pyszne, a przygotowania zajmują dosłownie chwilę. Ostatnio przepis uzupełniłam o owoce i raczej już nie wrócę do starej receptury.

Ciasto czekoladowe z bananamiCiasto czekoladowe z bananami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasto czekoladowe idealnie sprawdza się na każdą okazję. Przygotowanie to bardzo prosta sprawa, więc nawet początkujący dają sobie radę. Bazuje na czekoladzie, którą trzeba rozpuścić lub na kakao. U mnie właśnie sprawdza się ta druga wersja. Ostatnio do ciasta dodałam owoce, które doskonale kontrastują z jego intensywnym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

Ciasto czekoladowe będzie idealnie wilgotne

Kiedy przygotuje to ciasto, zawsze pojawia się sporo próśb o przepis. Nic dziwnego, bo zachwyca smakiem. Uwagę zwraca jeszcze jeden szczegół. Dla wielu osób ciasta czekoladowe są trochę za mało wilgotne. Nie ma o tym mowy, gdy przepis uzupełni się o banany. Nie tylko dodają one przyjemnego posmaku, ale także sprawiają, że wypiek absolutnie nie jest suchy.

Banany doskonale pasują do czekolady

Mocny smak czekolady świetnie komponuje się z większością owoców. Latem warto wykorzystywać do ciasta truskawki, maliny czy wiśnie. Teraz zaś świetnie sprawdzą się banany. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do owsianek czy koktajli. Do wypieków zaś można wykorzystać nawet te przejrzałe. Są bardzo słodkie, dlatego można użyć znacznie mniej cukru. A drugą ich ważną zaletą jest to, że dodają wilgoci. Dzięki nim ciasto czekoladowe nie jest zbite, a bardziej puszyste.

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g kakao,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady (opcjonalnie),
  • 80 g drobno pokrojonych ulubionych orzechów (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany widelcem lub blenderem, dodaj jajka, olej rzepakowy, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Przygotuj suche składniki: wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.
  3. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej. Starannie wymieszaj masę.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy lub wybrany dodatek.
  5. Przełóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50 minut.


Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska