Te owoce wykorzystuje do ciasta czekoladowego. Jest jeszcze lepsze i bardziej wilgotne

Kiedy nie wiadomo, jakie ciasto upiec, zawsze wygrywa czekoladowe. Jest pyszne, a przygotowania zajmują dosłownie chwilę. Ostatnio przepis uzupełniłam o owoce i raczej już nie wrócę do starej receptury.

Ciasto czekoladowe z bananamiCiasto czekoladowe z bananami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasto czekoladowe idealnie sprawdza się na każdą okazję. Przygotowanie to bardzo prosta sprawa, więc nawet początkujący dają sobie radę. Bazuje na czekoladzie, którą trzeba rozpuścić lub na kakao. U mnie właśnie sprawdza się ta druga wersja. Ostatnio do ciasta dodałam owoce, które doskonale kontrastują z jego intensywnym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

Ciasto czekoladowe będzie idealnie wilgotne

Kiedy przygotuje to ciasto, zawsze pojawia się sporo próśb o przepis. Nic dziwnego, bo zachwyca smakiem. Uwagę zwraca jeszcze jeden szczegół. Dla wielu osób ciasta czekoladowe są trochę za mało wilgotne. Nie ma o tym mowy, gdy przepis uzupełni się o banany. Nie tylko dodają one przyjemnego posmaku, ale także sprawiają, że wypiek absolutnie nie jest suchy.

Banany doskonale pasują do czekolady

Mocny smak czekolady świetnie komponuje się z większością owoców. Latem warto wykorzystywać do ciasta truskawki, maliny czy wiśnie. Teraz zaś świetnie sprawdzą się banany. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do owsianek czy koktajli. Do wypieków zaś można wykorzystać nawet te przejrzałe. Są bardzo słodkie, dlatego można użyć znacznie mniej cukru. A drugą ich ważną zaletą jest to, że dodają wilgoci. Dzięki nim ciasto czekoladowe nie jest zbite, a bardziej puszyste.

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g kakao,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady (opcjonalnie),
  • 80 g drobno pokrojonych ulubionych orzechów (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany widelcem lub blenderem, dodaj jajka, olej rzepakowy, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Przygotuj suche składniki: wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.
  3. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej. Starannie wymieszaj masę.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy lub wybrany dodatek.
  5. Przełóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50 minut.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku