Weź banany i 4 składniki. W mig zrobisz delikatny i mięciutki deser

Słonecznych dni jest coraz więcej. To najwyższy czas, by rozpocząć sezon na ciasta bez pieczenia. Jedno z tych, które zawsze się sprawdza, to jogurtwiec z bananami. Będzie idealne na powitanie wiosny.

To deser idealny na rodzinne spotkanieTo deser idealny na rodzinne spotkanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jogurtowiec to prosty deser na bazie jogurtu i galaretek. Często porównywany do sernika na zimno, jednak jest od niego znacznie delikatniejszy. Nie wymaga pieczenia, szybko się go przygotowuje. Wymaga tylko schłodzenia. O tej porze roku sprawdzą się do niego banany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Jakie owoce dodać do jogurtowca?

Na truskawki czy jagody musimy jeszcze trochę poczekać. To nasze ulubione dodatki do ciast na zimno. Jednak o tej porze roku, możemy sięgnąć po banany, bo sprawdzą się lepiej niż owoce mrożone. Nie bez znaczenia są też ich walory smakowe, bo zawsze dodają naturalnej słodyczy. Warto tylko pamiętać, że do tego deseru nie nadają się te bardzo dojrzałe.

Banany dodają słodyczy

Banany są popularnym dodatkiem do ciast czy bułeczek. Dodają im słodyczy, dzięki temu można wsypać do nich mniej cukru. Drugi ważny powód? Dzięki temu owocowemu składnikowi są zdecydowanie bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Wielką karierę zrobił też chlebek bananowy, w którym te owoce grają główną rolę. To dobry pomysł, gdy w domu zalegają nam dojrzałe banany.

Idealny deser na ciepłe dni

Banany są naprawdę wszechstronnym dodatkiem do deserów. Z powodzeniem sprawdzają się także w tych na zimno. Coraz większą popularnością cieszy się tarta banoffee. Słodki smak tych owoców świetnie komponuje się tutaj z czekoladą i kajmakiem. Kolejny mistrzowski duet smaków to banany z jogurtem. Dlatego jogurtowiec z tymi owocami nie da o sobie zapomnieć. Delikatny, naturalnie słodki i bardzo orzeźwiający. Warto zrobić go już w pierwsze ciepłe dni.

Jogurtowiec z bananami

Składniki:

  • 3 galaretki (np. 2 jasne i czerwona na wierzch),
  • 600 ml wody,
  • 800 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g śmietany 30 proc.,
  • 2 banany pokrojone w plasterki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść 2 jasne galaretki w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. W 200 ml przygotuj podobnie czerwoną galaretkę.
  2. Jogurt smakowy zmiksuj ze śmietaną. Do masy dodaj przestygnięte jasne galaretki. Rób to stale mieszając masę.
  3. Tortownicę wyłóż folią aluminiową, wlej masę jogurtową i wyrównaj wierzch.
  4. Gdy masa lekko stężeje, rozłóż na wierzchu plasterki banana.
  5. Całość zalej tężejącą czerwoną galaretka.
  6. Deser odstaw na kilka godzin do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować