Weź banany i 4 składniki. W mig zrobisz delikatny i mięciutki deser

Słonecznych dni jest coraz więcej. To najwyższy czas, by rozpocząć sezon na ciasta bez pieczenia. Jedno z tych, które zawsze się sprawdza, to jogurtwiec z bananami. Będzie idealne na powitanie wiosny.

To deser idealny na rodzinne spotkanieTo deser idealny na rodzinne spotkanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jogurtowiec to prosty deser na bazie jogurtu i galaretek. Często porównywany do sernika na zimno, jednak jest od niego znacznie delikatniejszy. Nie wymaga pieczenia, szybko się go przygotowuje. Wymaga tylko schłodzenia. O tej porze roku sprawdzą się do niego banany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Jakie owoce dodać do jogurtowca?

Na truskawki czy jagody musimy jeszcze trochę poczekać. To nasze ulubione dodatki do ciast na zimno. Jednak o tej porze roku, możemy sięgnąć po banany, bo sprawdzą się lepiej niż owoce mrożone. Nie bez znaczenia są też ich walory smakowe, bo zawsze dodają naturalnej słodyczy. Warto tylko pamiętać, że do tego deseru nie nadają się te bardzo dojrzałe.

Banany dodają słodyczy

Banany są popularnym dodatkiem do ciast czy bułeczek. Dodają im słodyczy, dzięki temu można wsypać do nich mniej cukru. Drugi ważny powód? Dzięki temu owocowemu składnikowi są zdecydowanie bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Wielką karierę zrobił też chlebek bananowy, w którym te owoce grają główną rolę. To dobry pomysł, gdy w domu zalegają nam dojrzałe banany.

Idealny deser na ciepłe dni

Banany są naprawdę wszechstronnym dodatkiem do deserów. Z powodzeniem sprawdzają się także w tych na zimno. Coraz większą popularnością cieszy się tarta banoffee. Słodki smak tych owoców świetnie komponuje się tutaj z czekoladą i kajmakiem. Kolejny mistrzowski duet smaków to banany z jogurtem. Dlatego jogurtowiec z tymi owocami nie da o sobie zapomnieć. Delikatny, naturalnie słodki i bardzo orzeźwiający. Warto zrobić go już w pierwsze ciepłe dni.

Jogurtowiec z bananami

Składniki:

  • 3 galaretki (np. 2 jasne i czerwona na wierzch),
  • 600 ml wody,
  • 800 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g śmietany 30 proc.,
  • 2 banany pokrojone w plasterki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść 2 jasne galaretki w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. W 200 ml przygotuj podobnie czerwoną galaretkę.
  2. Jogurt smakowy zmiksuj ze śmietaną. Do masy dodaj przestygnięte jasne galaretki. Rób to stale mieszając masę.
  3. Tortownicę wyłóż folią aluminiową, wlej masę jogurtową i wyrównaj wierzch.
  4. Gdy masa lekko stężeje, rozłóż na wierzchu plasterki banana.
  5. Całość zalej tężejącą czerwoną galaretka.
  6. Deser odstaw na kilka godzin do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji