PrzepisProste przepisyUcieram z cukrem i dodaję do ciast. Pachnie jak z cukierni

Ucieram z cukrem i dodaję do ciast. Pachnie jak z cukierni

Piękna pogoda w kwietniu daje okazję do wzbogacenia domowych ciast i deserów o naturalne kwiatowe nuty. Aby przygotować pachnący dodatek, wystarczy zerwać podczas spaceru kilka pachnących płatków. Bez obaw – wszystkie odmiany występujące w Polsce są jadalne. Co więcej, nie tylko pięknie pachną, ale również korzystnie wpływają na organizm.

Pachnący dodatek do ciast i deserów
Pachnący dodatek do ciast i deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukier fiołkowy to świetny pomysł na dodatek do lodów, serników lub słodkich bułeczek. Aromat tych niepozornych kwiatków jest zniewalający. Mało kto wie, że płatki fiołka są także jadalne. Wykorzystywano je już w starożytnej Grecji w charakterze afrodyzjaku. Zapach od razu wprawia w dobry nastrój, a także pomaga złagodzić ból głowy.

Jak wykorzystać fiołek w kuchni?

Poniżej znajdziesz dokładny przepis na cukier fiołkowy, ale nie jest to jedyne zastosowanie tych kwiatów w kuchni. Płatki możesz wrzucić do alkoholu na ekstrakt, który w rozcieńczonej formie doskonale sprawdzi się do nasączenia biszkoptu.

Świeżymi płatkami możesz ozdobić ciasto, na przykład tort z kremem mascarpone. Jadalne są również liście fiołka, które można dodać do wiosennej sałatki. Podobnie jak natka pietruszki są pełne witaminy C, ale nie lubią wysoki temperatur. 

Jak zrobić cukier fiołkowy?

Do przygotowania cukru fiołkowego możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów fiołków. Suche wystarczy zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Świeże lepiej utrzeć w moździerzu.

Składniki:

  • garść świeżych płatków fiołków,
  • 2-3 łyżki cukru.

Wykonanie:

  1. Całe kwiaty lub same płatki utrzyj w moździerzu. Stopniowo dosypuj cukier i ucieraj, aż zabarwi się na fioletowo.
  2. Zawartość moździerza przesyp na papier do pieczenia i rozprowadź na płasko. Pozostaw do wyschnięcia na noc w nieprzewiewnym miejscu.
  3. Gdy wyschnie, przesyp cukier fiołkowy do czystego i suchego słoiczka.

Cukier fiołkowy możesz dodawać do herbaty, gorącej czekolady, serników, ciast biszkoptowych, muffinek i kremów.

Wybrane dla Ciebie