Ucieram z cukrem i dodaję do ciast. Pachnie jak z cukierni

Piękna pogoda w kwietniu daje okazję do wzbogacenia domowych ciast i deserów o naturalne kwiatowe nuty. Aby przygotować pachnący dodatek, wystarczy zerwać podczas spaceru kilka pachnących płatków. Bez obaw – wszystkie odmiany występujące w Polsce są jadalne. Co więcej, nie tylko pięknie pachną, ale również korzystnie wpływają na organizm.

Pachnący dodatek do ciast i deserówPachnący dodatek do ciast i deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cukier fiołkowy to świetny pomysł na dodatek do lodów, serników lub słodkich bułeczek. Aromat tych niepozornych kwiatków jest zniewalający. Mało kto wie, że płatki fiołka są także jadalne. Wykorzystywano je już w starożytnej Grecji w charakterze afrodyzjaku. Zapach od razu wprawia w dobry nastrój, a także pomaga złagodzić ból głowy.

Jak wykorzystać fiołek w kuchni?

Poniżej znajdziesz dokładny przepis na cukier fiołkowy, ale nie jest to jedyne zastosowanie tych kwiatów w kuchni. Płatki możesz wrzucić do alkoholu na ekstrakt, który w rozcieńczonej formie doskonale sprawdzi się do nasączenia biszkoptu.

Świeżymi płatkami możesz ozdobić ciasto, na przykład tort z kremem mascarpone. Jadalne są również liście fiołka, które można dodać do wiosennej sałatki. Podobnie jak natka pietruszki są pełne witaminy C, ale nie lubią wysoki temperatur. 

Jak zrobić cukier fiołkowy?

Do przygotowania cukru fiołkowego możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów fiołków. Suche wystarczy zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Świeże lepiej utrzeć w moździerzu.

Składniki:

  • garść świeżych płatków fiołków,
  • 2-3 łyżki cukru.

Wykonanie:

  1. Całe kwiaty lub same płatki utrzyj w moździerzu. Stopniowo dosypuj cukier i ucieraj, aż zabarwi się na fioletowo.
  2. Zawartość moździerza przesyp na papier do pieczenia i rozprowadź na płasko. Pozostaw do wyschnięcia na noc w nieprzewiewnym miejscu.
  3. Gdy wyschnie, przesyp cukier fiołkowy do czystego i suchego słoiczka.

Cukier fiołkowy możesz dodawać do herbaty, gorącej czekolady, serników, ciast biszkoptowych, muffinek i kremów.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe