Jest składnikiem dubajskiej czekolady. Bez trudu zrobisz ją w domu za grosze

Czekolada dubajska kryje w sobie wiele wyszukanych składników. Wszyscy zachwycają się kremem pistacjowym z chrupiącym ciastem kataifi. Jednak w oryginalnych przepisach figuruje jeszcze jeden, mniej oczywisty dodatek. To on pozwoli ci odróżnić prawdziwą, wykwintną rozkosz od tańszych wersji.

Czekolada dubajska skrywa nietypowy składnikCzekolada dubajska skrywa nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mało kto o tym wie, ale do nadzienia w czekoladzie dubajskiej dodawana jest także woda różana. Jej aromat sprawia, że krem pistacjowy, pomimo sporej porcji cukru, jednocześnie jest lekki, subtelny i delikatny. Składnik wydaje się egzotyczny, ale nic bardziej mylnego. Wodę różaną możesz w prosty sposób przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Czekolada dubajska z wodą różaną

Woda różana występuje nie tylko w składzie oryginalnej czekolady dubajskiej, ale także w przepisie na jej domową wersję od Michała Korkosza Rozkosznego. Na swoim blogu dokładnie opisuje, jak robi nadzienie – na maśle podsmaża ciasto kataifi, a następnie miesza je z kremem pistacjowym, wodą różaną i solą morską.

Jakie płatki róży są jadalne?

Płatki róży nie są trujące pod warunkiem, że nie zostały spryskane środkami chemicznymi. Jeśli masz dostęp do dzikiej róży lub ogrodowej – co do której masz pewność, że nie została pryskana – możesz wykorzystać świeże płatki. Są one jednak mniej aromatyczne niż suszone, w których zapach jest bardziej skoncentrowany.

W jakich innych potrawach wykorzystasz wodę różaną?

Woda różana doskonale sprawdzi się do podbicia smaku deserów, dressingów do sałatek, jak również marynat do mięsa. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sernika różanego lub ciasta czekoladowego z dodatkiem wody różanej. Odrobiną pachnącej wody możesz wzbogacić marynatę do piersi z kurczaka.

Przepis na domową wodę różaną

Jadalne suszone płatki róży kupisz w marketach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Nie używaj do potraw płatków róży z kwiaciarni lub sklepów ogrodniczych.

Składniki:

  • 50 g płatków róży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Suszone płatki róży przełóż do słoika lub butelki, do której masz szczelne zamknięcie.
  2. Zalej je ciepłą wodą i dodaj sok z cytryny.
  3. Szczelnie zakręć słoik lub butelkę i odstaw na 24 godziny – temperatura pokojowa jest odpowiednia.
  4. Po tym czasie przecedź wodę różaną przez drobne sitko lub gazę.
  5. Przechowuj w zamkniętej butelce przez maksymalnie 10 dni.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy