Te racuchy są puszyste i pyszne. Ale nie znajdziesz w nich jabłek, a inne owoce
Sezon na jabłka się rozkręca. Te owoce wydają się oczywistym wyborem do racuchów, które tak lubimy jeść na śniadanie. Jednak bloger Rozkoszny, znany też z programów telewizyjnych idzie pod prąd. Co zadziwia w jego przepisie?
Jeśli chodzi o racuchy, różnią się przepisami na ciasto. Mogą być z mlekiem, jogurtem, kwaśnym mlekiem. Zawsze powinny być jednak mięciutkie i dobrze wyrośnięte. Co do nadzienia, tu nie było wątpliwości - jabłka, najlepiej lekko kwaskowate. Tak właśnie racuchy smażyła babcia. Jednak kiedy zabrał się za nie Rozkoszny, wszystko zrobił po swojemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto
Racuchy bez jabłek
Rozkoszny już na początku swojego wpisu przyznaje, że uwielbia racuchy. Zarówno te drożdżowe, jak i te ekspresowe na sodzie lub proszku do pieczenia. Sam przyznaje, że zazwyczaj robi się je z jabłkami. Jednak on postanowił wymienić je na inne owoce, na które wciąż trwa sezon. Chodzi o brzoskwinie. Idealnie nadają się one także do smażenia. Pod wpływem temperatury ich konsystencja zmienia się na kremową, a smak staje się bardziej głęboki. Nie przekonuje cię taka zamiana? Tak zachęca do próby Rozkoszny:
Gdy pierwszy raz zrobiłem takie racuszki brzoskwiniowe, pomyślałem, że już nigdy nie spojrzę na klasykę tak samo. Tak tylko ostrzegam! - przestrzega bloger.
I warto dodać, że do placków nadają się świeże, średnio dojrzałe brzoskwinie. W komentarzach padło pytanie, czy można wykorzystać owoce z puszki. Rozkoszny zdecydowanie to odradził.
Tradycyjnie podaje się racuchy z cukrem pudrem. Jednak tutaj Rozkoszny też ma swoją koncepcję. Proponuje, by użyć miódu różanego. Aby go przygotować wystarczy wymieszać miód z wodą różaną i szczyptą soli. Taki "sos" świetnie podkręca smak placków. Jednak to nie wszystko, na koniec można posypać je suszonymi płatkami bławatka. Takie placki muszą smakować wybornie!
Racuszki brzoskwiniowe Rozkosznego
Składniki:
- 1 szklanka (130 g) mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli morskiej,
- 1 jajko,
- ½ szklanki (120 ml) napoju roślinnego lub mleka,
- 4 średnie brzoskwinie (około 450 g), średnio dojrzałe,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Do podania:
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka wody różanej,
- ¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach (opcjonalnie),
- suszone kwiaty bławatka (opcjonalnie).
Sposób przygotowywania:
- Przygotuj masę na racuchy: w dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko i napój rośliny, wymieszaj do połączenia.
- Przekrój brzoskwinie na połówki. Z każdej odetnij końcówkę, tworząc plastry o grubości 1–1½ cm, ale zachowaj końcówki.
- Rozgrzej masło na dużej patelni na średniej mocy.
- Zanurz plastry brzoskwiń w masie, dokładnie je w niej otaczając z każdej strony. Smaż racuszki, aż się zarumienią, około 5 minut. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minuty. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Małe placki usmaż z końcówkami brzoskwiń.
- W międzyczasie wymieszaj miód z wodą różaną i solą.
- Podawaj racuszki brzoskwiniowe z miodem różaną i suszonymi kwiatami bławatka.