PrzepisRacuchyTe racuchy są puszyste i pyszne. Ale nie znajdziesz w nich jabłek, a inne owoce

Te racuchy są puszyste i pyszne. Ale nie znajdziesz w nich jabłek, a inne owoce

Racuchy od Rozkosznego smakują obłędnie
Racuchy od Rozkosznego smakują obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.09.2024 10:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na jabłka się rozkręca. Te owoce wydają się oczywistym wyborem do racuchów, które tak lubimy jeść na śniadanie. Jednak bloger Rozkoszny, znany też z programów telewizyjnych idzie pod prąd. Co zadziwia w jego przepisie?

Jeśli chodzi o racuchy, różnią się przepisami na ciasto. Mogą być z mlekiem, jogurtem, kwaśnym mlekiem. Zawsze powinny być jednak mięciutkie i dobrze wyrośnięte. Co do nadzienia, tu nie było wątpliwości - jabłka, najlepiej lekko kwaskowate. Tak właśnie racuchy smażyła babcia. Jednak kiedy zabrał się za nie Rozkoszny, wszystko zrobił po swojemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy bez jabłek

Rozkoszny już na początku swojego wpisu przyznaje, że uwielbia racuchy. Zarówno te drożdżowe, jak i te ekspresowe na sodzie lub proszku do pieczenia. Sam przyznaje, że zazwyczaj robi się je z jabłkami. Jednak on postanowił wymienić je na inne owoce, na które wciąż trwa sezon. Chodzi o brzoskwinie. Idealnie nadają się one także do smażenia. Pod wpływem temperatury ich konsystencja zmienia się na kremową, a smak staje się bardziej głęboki. Nie przekonuje cię taka zamiana? Tak zachęca do próby Rozkoszny:

Gdy pierwszy raz zrobiłem takie racuszki brzoskwiniowe, pomyślałem, że już nigdy nie spojrzę na klasykę tak samo. Tak tylko ostrzegam! - przestrzega bloger.

I warto dodać, że do placków nadają się świeże, średnio dojrzałe brzoskwinie. W komentarzach padło pytanie, czy można wykorzystać owoce z puszki. Rozkoszny zdecydowanie to odradził.

Tradycyjnie podaje się racuchy z cukrem pudrem. Jednak tutaj Rozkoszny też ma swoją koncepcję. Proponuje, by użyć miódu różanego. Aby go przygotować wystarczy wymieszać miód z wodą różaną i szczyptą soli. Taki "sos" świetnie podkręca smak placków. Jednak to nie wszystko, na koniec można posypać je suszonymi płatkami bławatka. Takie placki muszą smakować wybornie!

Racuszki brzoskwiniowe Rozkosznego

Składniki:

  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki (120 ml) napoju roślinnego lub mleka,
  • 4 średnie brzoskwinie (około 450 g), średnio dojrzałe,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Do podania:

  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka wody różanej,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach (opcjonalnie),
  • suszone kwiaty bławatka (opcjonalnie).

Sposób przygotowywania:

  1. Przygotuj masę na racuchy: w dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko i napój rośliny, wymieszaj do połączenia.
  2. Przekrój brzoskwinie na połówki. Z każdej odetnij końcówkę, tworząc plastry o grubości 1–1½ cm, ale zachowaj końcówki.
  3. Rozgrzej masło na dużej patelni na średniej mocy.
  4. Zanurz plastry brzoskwiń w masie, dokładnie je w niej otaczając z każdej strony. Smaż racuszki, aż się zarumienią, około 5 minut. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minuty. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Małe placki usmaż z końcówkami brzoskwiń.
  5. W międzyczasie wymieszaj miód z wodą różaną i solą.
  6. Podawaj racuszki brzoskwiniowe z miodem różaną i suszonymi kwiatami bławatka.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także