Wielu myśli, że ten napój nie jest dla nas dobry. Rozluźnia mięśnie i redukuje napięcia
Kojarzy się z deserem, bo często podawany jest z bitą śmietaną i innymi słodkimi dodatkami. Jednak w swojej podstawowej wersji ma sporo korzyści zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego od czasu do czasu warto napić się czekolady na gorąco.
Czekolada na gorąco? Większość z nas myśli o niej w kategoriach deseru. Jednak odpowiednio przygotowana dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Wśród nich najważniejszy jest magnez, który ma dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ten pierwiastek pomaga w redukcji stresu i poprawia koncentrację, a także wzmacnia mięśnie. Ale to nie wszystko, co kryje się w czekoladzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Co zawiera czekolada na gorąco?
Ten napój jest także bogaty w antyoksydanty. Ma ich nawet więcej niż zielona herbata czy czerwone wino. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, a także poprawiają kondycję skóry. Podczas podgrzewania uwalniane są dodatkowe substancje, które wspierają walkę z procesami starzenia się komórek oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. W gorącej czekoladzie znajdują się także polifenole. Mają one dobry wpływ na regulowanie ciśnienia krwi, co wspiera pracę serca i zmniejsza ryzyko udaru.
Czekolada na gorąco poprawia nastrój i pamięć
Z kolei dzięki zawartości teobrominy, napój ten działa pobudzająco, ale znacznie łagodniej niż kawa. Picie gorącej czekolady jest dobre także dla mózgu. Przyczynia się do poprawy nastroju i pamięci, ponieważ składniki czekolady na gorąco działają stymulująco na produkcję endorfin i serotoniny. Jednak żeby miała ona takie właściwości zdrowotne, trzeba ją odpowiednio przygotować.
Jak przygotować gorącą czekoladę?
Do przygotowywania gorącej czekolady, warto wybierać produkty o wysokiej zawartości kakao (minimum 70 proc.). Nie sprawdzą się gotowe mieszanki z dużą ilością cukru i dodatkami chemicznymi. Najlepszym rozwiązaniem jest napój na bazie naturalnego kakao.
Czekolada bez dodatków jest dla ciebie zbyt gorzka i cierpka? Użyj naturalnych słodzików jak miód czy syrop klonowy. Możesz też zdecydować się na dodatek mleka lub napoju roślinnego, np. migdałowego lub owsianego. Dwie filiżanki dziennie to optymalna porcja, która pozwoli cieszyć się korzyściami zdrowotnymi bez ryzyka spożycia nadmiernej ilości kalorii czy cukrów prostych.