To najlepsza pora na zieloną herbatę. Możesz być zdziwiony

Zielona herbata uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Chętnie pijemy ją na co dzień, bo ma łagodny smak, lekko pobudza i wspomaga metabolizm. Będzie jeszcze skuteczniejsza, gdy wybierzesz na nią odpowiednią porę.

zielona herbataZielona herbata ma mnóstwo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Coraz więcej osób zamiast kawy wybiera rano filiżankę zielonej herbaty. Po ten napój często też sięgamy wieczorem, bo ma działanie uspakajające. Sprawdza się także po obiedzie. Która pora picia zielonej herbaty jest najlepsza? Okazuje się, że ma to spore znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak działa zielona herbata

Zielona herbata od wieków cieszy się uznaniem za swoje właściwości prozdrowotne. Antyoksydanty zawarte w naparze, takie jak polifenole, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Jest ona także skarbnicą witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy.

Systematyczne picie zielonej herbaty jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu. Ten napój polecany jest także w trakcie odchudzania. To dzięki katechinom, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i poprawiają metabolizm.

Zielona herbata zawiera kofeinę, ale działa łagodniej niż kawa. Dlatego nie pobudza tak szybko, jak mała czarna, ale za to na dużej. W jej składzie jest też teanina, która może poprawić koncentrację i daje wyciszenie.

Parzenie zielonej herbaty powinno trwać od 2 do 3 minut, jeśli chcemy uzyskać działanie energetyzujące. Jeśli zależy nam na efekcie relaksacyjnym, należy wydłużyć czas parzenia do 4-6 minut. Pamiętajmy, że po upływie określonego czasu kluczowe jest odseparowanie liści od powstałego naparu.

Kiedy wypić zieloną herbatę

Czy każda pora na filiżankę zielonej herbaty jest dobra? Ma tyle prozdrowotnych właściwości, ale jednak trzeba na to uważać. Podobnie jak kawa, zawiera kofeinę. Dlatego ten napój może powodować problemy z zasypaniem, lepiej unikać jej wieczorem. Korzystniej jest pić zieloną herbatę rano, bo daje wtedy delikatne pobudzenie. To także dobry pomysł po treningu czy intensywnym wysiłku, bo przyspieszy spalanie tłuszczu i regenerację mięśni. Z zieloną herbatą nie można też przesadzać. Eksperci zalecają maksymalnie do 5 filiżanek dziennie.

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają