Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko

Dla wielbicieli kremowej potrawy z ziemniaków mam ekstra dodatek, który wystarczy zetrzeć na wiórki i posypać po wierzchu. Zobacz, jak niewiele potrzeba, aby podstawowe warzywo odegrało główną rolę podczas obiadu.

Zapiekane purée ziemniaczaneZapiekane purée ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ziemniaki wymieszane z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową to klasyczny składnik zapiekanki parmentier, tyle że pod kremową pierzynką tym razem nie znajduje się mięso w sosie pomidorowym. Nie idziemy aż tak daleko z prostego powodu – żeby ziemniaki z piekarnika mogły być uniwersalnym dodatkiem do wielu różnych mięs, ryb i gulaszy.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Zetrzyj, posyp i wstaw do piekarnika

Klasyczne purée ziemniaczane nabierze więcej rumieńców i smaku, gdy przełożysz je do brytfanki i posypiesz startym serem. Ja wybrałam parmezan i mozzarellę, aby uzyskać wyrazistą i lekko ciągnącą się warstwę. Ale zanim posypiesz ziemniaki serami, wymieszaj je z jajkiem – w ten sposób będą miały bardziej zwartą konsystencję. Po 20 minutach pieczenia są już gotowe do podania.

Przepis na zapiekane purée ziemniaczane

Ziemniaki z piekarnika możesz dodatkowo posypać świeżymi ziołami, na przykład koperkiem lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu B lub C,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 jajko,
  • 50 g twardego sera, np. parmezanu,
  • 50 g mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj na kuchence.
  2. Dodaj masło, mleko, trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozgnieć na purée przy pomocy tłuczka.
  3. Następnie wymieszaj z jajkiem i przełóż do formy na tartę (wcześniej wysmaruj ją masłem).
  4. Po wierzchu posyp startym parmezanem i mozzarellą.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować