Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Dla wielbicieli kremowej potrawy z ziemniaków mam ekstra dodatek, który wystarczy zetrzeć na wiórki i posypać po wierzchu. Zobacz, jak niewiele potrzeba, aby podstawowe warzywo odegrało główną rolę podczas obiadu.
Ziemniaki wymieszane z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową to klasyczny składnik zapiekanki parmentier, tyle że pod kremową pierzynką tym razem nie znajduje się mięso w sosie pomidorowym. Nie idziemy aż tak daleko z prostego powodu – żeby ziemniaki z piekarnika mogły być uniwersalnym dodatkiem do wielu różnych mięs, ryb i gulaszy.
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Zetrzyj, posyp i wstaw do piekarnika
Klasyczne purée ziemniaczane nabierze więcej rumieńców i smaku, gdy przełożysz je do brytfanki i posypiesz startym serem. Ja wybrałam parmezan i mozzarellę, aby uzyskać wyrazistą i lekko ciągnącą się warstwę. Ale zanim posypiesz ziemniaki serami, wymieszaj je z jajkiem – w ten sposób będą miały bardziej zwartą konsystencję. Po 20 minutach pieczenia są już gotowe do podania.
Przepis na zapiekane purée ziemniaczane
Ziemniaki z piekarnika możesz dodatkowo posypać świeżymi ziołami, na przykład koperkiem lub natką pietruszki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu B lub C,
- 2 łyżki masła,
- 50 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 jajko,
- 50 g twardego sera, np. parmezanu,
- 50 g mozzarelli,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj na kuchence.
- Dodaj masło, mleko, trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozgnieć na purée przy pomocy tłuczka.
- Następnie wymieszaj z jajkiem i przełóż do formy na tartę (wcześniej wysmaruj ją masłem).
- Po wierzchu posyp startym parmezanem i mozzarellą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.