Biszkopt pięknie wyrośnie i nieopadanie. Cukiernicy niechętnie zdradzają ten trik
Biszkopt jest podstawą tortów, ale też wielu ciast warstwowych. Planujesz taki deser na Wielkanoc? Najwyższy czas, by przypomnieć sobie, jak upiec najlepszy biszkopt. Ten sposób gwarantuje, że będzie wyjątkowo puszysty.
Pieczenie biszkoptu wymaga precyzji i znajomości kilku kluczowych zasad. Co zrobić, aby biszkopt nie opadł, najlepiej wiedzą cukiernicy. Jeden z nich zdradził mi kilka swoich niezawodnych trików. Dzięki nim biszkopt zawsze będzie puszysty i lekki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Poduszki Tereski
Cukiernik zdradza sposoby na biszkopt
Podstawową zasadą jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Jajka najlepiej wyjąć z lodówki na około dwie godziny przed pieczeniem. Ważne jest również, aby białka ubijać w czystej i suchej misce, co zapewni ich odpowiednią sztywność. Nie może tam dostać się nawet odrobina wody czy tłuszczu, bo wtedy ubicie sztywnej piany będzie bardzo utrudnione. Jeśli przypadkowo trafi tam odrobina żółtka, trzeba ją starannie usunąć. Żeby piana szybciej się ubiła, warto dodać do niej szczyptę soli. Należy ubijać ją tylko do momentu, aż będzie sztywna i nie będzie wypadać z przechylonej miski. Lepiej tego nie nie przedłużać, bo nie wpłynie to dobrze na stabilność piany.
Mąka i cukier mają znaczenie podczas pieczenia biszkoptu
Warto też pamiętać o tym, by przesiać mąkę do masy jajecznej. Dzięki temu biszkopt zyska na lekkości. Najlepiej użyć delikatnej mąki tortowej. W wielu przepisach można spotkać dwa rodzaje mąki, czyli pszenną z dodatkiem ziemniaczanej. Jeśli zaś chodzi o cukier, sprawdzi się drobny cukier. Powinien być sypki, bez najmniejszych grudek.
Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby uniknąć gwałtownych zmian temperatury, które mogą spowodować opadnięcie ciasta. Po upieczeniu biszkopt warto pozostawić w wyłączonym piekarniku, aby stopniowo się schładzał, co zapobiegnie jego opadnięciu.
Sprawdzony przepis na biszkopt
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 1 pełna szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka spirytusu lub octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, opcjonalnie.
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem lub octem, proszkiem do pieczenia (jeśli chcesz go użyć). Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Cukier dosypuj partiami.
- Kiedy białka będą ubite na sztywno jak na bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Potem dosypuj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
- Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
- Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Możesz też wykorzystać trik z rzucaniem biszkoptu, który zapobiega opadaniu. Gorący biszkopt, od razu po wyjęciu z piekarnika, upuść w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Trzeba to zrobić równo w dół.