PoradyTort wyjdzie jak z drogiej cukierni. Tylko pamiętaj, by odpowiednio nasączyć biszkopt

Tort wyjdzie jak z drogiej cukierni. Tylko pamiętaj, by odpowiednio nasączyć biszkopt

Torty to wypieki, które goszczą przy celebracji ważnych wydarzeń, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by piec je częściej niż tylko na urodziny. W szczególności, gdy smakują tak dobrze, jak z cukierni.

Nasączenie tortu to podstawa
Nasączenie tortu to podstawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób uważa, że najważniejszy w torcie jest biszkopt i krem. I jest w tym zdecydowanie sporo prawdy, ale niektórzy zapominają o jednej, bardzo ważnej czynności — odpowiednim nasączeniu. Nawet najlepszy, wysoki biszkopt stanie się suchą, niesmaczną gąbką, jeśli wcześniej nie zostanie polany odpowiednim płynem. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych składników, wystarczą napoje dostępne w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy

Czym nasączyć torty?

Przygotowanie idealnego tortu to nie tylko kwestia odpowiedniego ciasta i kremu. Równie ważne jest nasączenie biszkoptu, które zapewni mu odpowiednią wilgotność i smak. Dobór "nasączacza" zależy od tego, jaki rodzaj ciasta upiekłeś.

Do nasączenia klasycznego biszkoptu idealnie sprawdzi się poncz na bazie wody, cukru i soku z cytryny. To uniwersalne połączenie, które nie zdominuje smaku ciasta, a jedynie doda mu wilgotności i lekkiej świeżości. Jeśli lubisz mocne, charakterne torty, możesz sięgnąć po odrobinę alkoholu. Powinien on jednak pasować do deseru. I tak w przypadku tortu kawowego sprawdzi się dobrze rum, a przy lekkim, cytrynowym cieście limoncello.

Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów.
Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów. © Adobe Stock

W przypadku czekoladowych biszkoptów warto sięgnąć po mocniejszy poncz, który wydobędzie smak czekolady. Świetnie sprawdzi się tutaj kawa, kakao, rum, whisky i czekoladowy likier. Jeśli jednak tortem zajadać się mają również dzieci, nie dodawaj alkoholu. Ciemny biszkopt możesz nasączyć też kolorowymi płynami, takimi jak sok malinowy czy lekko posłodzona, mocna herbata czarna z cytrynową lub owocowa.

Kiedy zamarzy ci się za to klasyczny biszkopt z owocami i bitą śmietaną, sięgnij po poncz, który dopasuje się do świeżości i lekkości ciasta. Sprawdzi się tutaj poncz owocowy, np. sok pomarańczowy, jabłkowy, kompot lub herbata owocowa.

Ile nasączać biszkopt?

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj biszkoptu wybierzesz. Te bez tłuszczu wymagają większej ilości płynów. Poncz należy dodawać stopniowo i obserwować, jak ciasto go wchłania. Należy uważać, aby nie nasączyć ciasta zbyt mocno, ponieważ może to zniszczyć jego strukturę i spowodować, że biszkopt zacznie się rozpadać.

Wysoki i puszysty biszkopt
Wysoki i puszysty biszkopt© Adobe Stock

Kiedy spód biszkoptu jest mokry, oznacza to, że ciasto jest już wystarczająco nasączone. W tym momencie należy przerwać nasączanie, aby uniknąć przemoczenia ciasta. Pamiętaj, że umiar jest kluczowy podczas nasączania biszkoptu. Dodawaj płyn stopniowo, a unikniesz wpadki.

Wybrane dla Ciebie