Tort wyjdzie jak z drogiej cukierni. Tylko pamiętaj, by odpowiednio nasączyć biszkopt

Torty to wypieki, które goszczą przy celebracji ważnych wydarzeń, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by piec je częściej niż tylko na urodziny. W szczególności, gdy smakują tak dobrze, jak z cukierni.

Nasączenie tortu to podstawaNasączenie tortu to podstawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wiele osób uważa, że najważniejszy w torcie jest biszkopt i krem. I jest w tym zdecydowanie sporo prawdy, ale niektórzy zapominają o jednej, bardzo ważnej czynności — odpowiednim nasączeniu. Nawet najlepszy, wysoki biszkopt stanie się suchą, niesmaczną gąbką, jeśli wcześniej nie zostanie polany odpowiednim płynem. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych składników, wystarczą napoje dostępne w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czym nasączyć torty?

Przygotowanie idealnego tortu to nie tylko kwestia odpowiedniego ciasta i kremu. Równie ważne jest nasączenie biszkoptu, które zapewni mu odpowiednią wilgotność i smak. Dobór "nasączacza" zależy od tego, jaki rodzaj ciasta upiekłeś.

Do nasączenia klasycznego biszkoptu idealnie sprawdzi się poncz na bazie wody, cukru i soku z cytryny. To uniwersalne połączenie, które nie zdominuje smaku ciasta, a jedynie doda mu wilgotności i lekkiej świeżości. Jeśli lubisz mocne, charakterne torty, możesz sięgnąć po odrobinę alkoholu. Powinien on jednak pasować do deseru. I tak w przypadku tortu kawowego sprawdzi się dobrze rum, a przy lekkim, cytrynowym cieście limoncello.

Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów.
Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów. © Adobe Stock

W przypadku czekoladowych biszkoptów warto sięgnąć po mocniejszy poncz, który wydobędzie smak czekolady. Świetnie sprawdzi się tutaj kawa, kakao, rum, whisky i czekoladowy likier. Jeśli jednak tortem zajadać się mają również dzieci, nie dodawaj alkoholu. Ciemny biszkopt możesz nasączyć też kolorowymi płynami, takimi jak sok malinowy czy lekko posłodzona, mocna herbata czarna z cytrynową lub owocowa.

Kiedy zamarzy ci się za to klasyczny biszkopt z owocami i bitą śmietaną, sięgnij po poncz, który dopasuje się do świeżości i lekkości ciasta. Sprawdzi się tutaj poncz owocowy, np. sok pomarańczowy, jabłkowy, kompot lub herbata owocowa.

Ile nasączać biszkopt?

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj biszkoptu wybierzesz. Te bez tłuszczu wymagają większej ilości płynów. Poncz należy dodawać stopniowo i obserwować, jak ciasto go wchłania. Należy uważać, aby nie nasączyć ciasta zbyt mocno, ponieważ może to zniszczyć jego strukturę i spowodować, że biszkopt zacznie się rozpadać.

Wysoki i puszysty biszkopt
Wysoki i puszysty biszkopt © Adobe Stock

Kiedy spód biszkoptu jest mokry, oznacza to, że ciasto jest już wystarczająco nasączone. W tym momencie należy przerwać nasączanie, aby uniknąć przemoczenia ciasta. Pamiętaj, że umiar jest kluczowy podczas nasączania biszkoptu. Dodawaj płyn stopniowo, a unikniesz wpadki.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese