Ciasto "na kubki" zawsze się udaje. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka

Do tego ciasta nie potrzebujesz wagi kuchennej. Składniki odmierzane przy pomocy kubeczka po jogurcie mają te najbardziej odpowiednie proporcje. Po południu wpadają niezapowiedziani goście? Z tego przepisu w mig przygotujesz pyszne ciasto ratunkowe. Jest tak szybkie i łatwe do zrobienia, że to niemal bezczelność.

Metodą "na kubki" zrobisz szybkie ciasto jogurtoweMetodą "na kubki" zrobisz szybkie ciasto jogurtowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto jogurtowe zachwyca swoją lekkością i puszystością. Jest idealne na popołudniową kawę, rodzinne spotkania czy jako szybki deser dla niespodziewanych gości. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak jogurt, jajka i mąka, aby stworzyć wypiek przypominający połączenie sernika i biszkoptu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ciasto jogurtowe pięknie podane

Wypiek wystarczy posypać cukrem pudrem i już w takiej formie prezentuje się wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, przygotuj lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Możesz także roztopić tabliczkę czekolady i pokryć ciasto jogurtowe gładką i elegancką polewą. Ciekawym pomysłem są dekoracje z czekoladowych drażetek, wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów. Sprawdź, co masz w domu i puść wodze fantazji.

Przepis na ciasto jogurtowe "na kubki"

Z podanych niżej proporcji przygotujesz ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm. Wybierz jogurt o pojemności 150 lub 200 ml.

Składniki na 1 tortownicę (26 cm średnicy):

  • 1 kubeczek jogurtu
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju

Wykonanie:

  1. Wlej jogurt do miski, a następnie umyj i osusz kubeczek.
  2. Za pomocą tego samego kubeczka odmierz podane ilości suchych składników (cukier i mąka) i dodaj do miski, wrzuć także proszek do pieczenia i jajka. Na koniec dodaj kubeczek oleju.
  3. Wymieszaj składniki mikserem.
  4. Lekko natłuść tortownicę i wlej do niej ciasto. Wygładź powierzchnię i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę.
  5. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Gdy przestygnie, przełóż na paterę.

Jak wzbogacić ciasto jogurtowe?

Ciasto jogurtowe to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych. Do podstawowego przepisu możesz dodać świeże owoce takie jak borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie. Przed dodaniem do masy pokrój większe owoce na mniejsze kawałki, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Dzięki temu każda porcja będzie miała wyrazisty smak.

Bakalie i przyprawy do ciasta jogurtowego

Możesz wybrać także inne dodatki – orzechy włoskie, migdały czy rodzynki nadadzą wypiekowi ciekawą strukturę i cudowny smak. Przed dodaniem do masy warto je lekko uprażyć, aby podbić ich aromat.

Jeśli chodzi o przyprawy, możesz sięgnąć po cynamon lub gałkę muszkatołową. Spróbuj także wersji z kakao, wiórkami kokosowymi czy pastylkami czekoladowymi. Każdy z tych składników sprawi, że ciasto zyska zupełnie nowy charakter.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese