Ciasto "na kubki" zawsze się udaje. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka

Do tego ciasta nie potrzebujesz wagi kuchennej. Składniki odmierzane przy pomocy kubeczka po jogurcie mają te najbardziej odpowiednie proporcje. Po południu wpadają niezapowiedziani goście? Z tego przepisu w mig przygotujesz pyszne ciasto ratunkowe. Jest tak szybkie i łatwe do zrobienia, że to niemal bezczelność.

Metodą "na kubki" zrobisz szybkie ciasto jogurtoweMetodą "na kubki" zrobisz szybkie ciasto jogurtowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto jogurtowe zachwyca swoją lekkością i puszystością. Jest idealne na popołudniową kawę, rodzinne spotkania czy jako szybki deser dla niespodziewanych gości. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak jogurt, jajka i mąka, aby stworzyć wypiek przypominający połączenie sernika i biszkoptu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Ciasto jogurtowe pięknie podane

Wypiek wystarczy posypać cukrem pudrem i już w takiej formie prezentuje się wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, przygotuj lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Możesz także roztopić tabliczkę czekolady i pokryć ciasto jogurtowe gładką i elegancką polewą. Ciekawym pomysłem są dekoracje z czekoladowych drażetek, wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów. Sprawdź, co masz w domu i puść wodze fantazji.

Przepis na ciasto jogurtowe "na kubki"

Z podanych niżej proporcji przygotujesz ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm. Wybierz jogurt o pojemności 150 lub 200 ml.

Składniki na 1 tortownicę (26 cm średnicy):

  • 1 kubeczek jogurtu
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju

Wykonanie:

  1. Wlej jogurt do miski, a następnie umyj i osusz kubeczek.
  2. Za pomocą tego samego kubeczka odmierz podane ilości suchych składników (cukier i mąka) i dodaj do miski, wrzuć także proszek do pieczenia i jajka. Na koniec dodaj kubeczek oleju.
  3. Wymieszaj składniki mikserem.
  4. Lekko natłuść tortownicę i wlej do niej ciasto. Wygładź powierzchnię i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę.
  5. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Gdy przestygnie, przełóż na paterę.

Jak wzbogacić ciasto jogurtowe?

Ciasto jogurtowe to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych. Do podstawowego przepisu możesz dodać świeże owoce takie jak borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie. Przed dodaniem do masy pokrój większe owoce na mniejsze kawałki, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Dzięki temu każda porcja będzie miała wyrazisty smak.

Bakalie i przyprawy do ciasta jogurtowego

Możesz wybrać także inne dodatki – orzechy włoskie, migdały czy rodzynki nadadzą wypiekowi ciekawą strukturę i cudowny smak. Przed dodaniem do masy warto je lekko uprażyć, aby podbić ich aromat.

Jeśli chodzi o przyprawy, możesz sięgnąć po cynamon lub gałkę muszkatołową. Spróbuj także wersji z kakao, wiórkami kokosowymi czy pastylkami czekoladowymi. Każdy z tych składników sprawi, że ciasto zyska zupełnie nowy charakter.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby