Ciasto "na kubki" zawsze się udaje. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka

Do tego ciasta nie potrzebujesz wagi kuchennej. Składniki odmierzane przy pomocy kubeczka po jogurcie mają te najbardziej odpowiednie proporcje. Po południu wpadają niezapowiedziani goście? Z tego przepisu w mig przygotujesz pyszne ciasto ratunkowe. Jest tak szybkie i łatwe do zrobienia, że to niemal bezczelność.

Metodą "na kubki" zrobisz szybkie ciasto jogurtoweMetodą "na kubki" zrobisz szybkie ciasto jogurtowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto jogurtowe zachwyca swoją lekkością i puszystością. Jest idealne na popołudniową kawę, rodzinne spotkania czy jako szybki deser dla niespodziewanych gości. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak jogurt, jajka i mąka, aby stworzyć wypiek przypominający połączenie sernika i biszkoptu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jogurtowe babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Ciasto jogurtowe pięknie podane

Wypiek wystarczy posypać cukrem pudrem i już w takiej formie prezentuje się wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, przygotuj lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Możesz także roztopić tabliczkę czekolady i pokryć ciasto jogurtowe gładką i elegancką polewą. Ciekawym pomysłem są dekoracje z czekoladowych drażetek, wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów. Sprawdź, co masz w domu i puść wodze fantazji.

Przepis na ciasto jogurtowe "na kubki"

Z podanych niżej proporcji przygotujesz ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm. Wybierz jogurt o pojemności 150 lub 200 ml.

Składniki na 1 tortownicę (26 cm średnicy):

  • 1 kubeczek jogurtu
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju

Wykonanie:

  1. Wlej jogurt do miski, a następnie umyj i osusz kubeczek.
  2. Za pomocą tego samego kubeczka odmierz podane ilości suchych składników (cukier i mąka) i dodaj do miski, wrzuć także proszek do pieczenia i jajka. Na koniec dodaj kubeczek oleju.
  3. Wymieszaj składniki mikserem.
  4. Lekko natłuść tortownicę i wlej do niej ciasto. Wygładź powierzchnię i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę.
  5. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Gdy przestygnie, przełóż na paterę.

Jak wzbogacić ciasto jogurtowe?

Ciasto jogurtowe to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych. Do podstawowego przepisu możesz dodać świeże owoce takie jak borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie. Przed dodaniem do masy pokrój większe owoce na mniejsze kawałki, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Dzięki temu każda porcja będzie miała wyrazisty smak.

Bakalie i przyprawy do ciasta jogurtowego

Możesz wybrać także inne dodatki – orzechy włoskie, migdały czy rodzynki nadadzą wypiekowi ciekawą strukturę i cudowny smak. Przed dodaniem do masy warto je lekko uprażyć, aby podbić ich aromat.

Jeśli chodzi o przyprawy, możesz sięgnąć po cynamon lub gałkę muszkatołową. Spróbuj także wersji z kakao, wiórkami kokosowymi czy pastylkami czekoladowymi. Każdy z tych składników sprawi, że ciasto zyska zupełnie nowy charakter.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥