Wiśniowa pani sprawi, że zapomnisz o malinowej chmurce. To ciasto znika w okamgnieniu

Jeśli pokochałaś malinową chmurkę, to wiśniowa pani po prostu skradnie twoje serce. To eleganckie, warstwowe ciasto o wyrazistym smaku, które zachwyca na każdym poziomie – kruche ciasto, intensywny wiśniowy środek, puszysta śmietana i chrupiąca bezowa warstwa na górze. Lekko kwaśne, orzeźwiające i nieprzyzwoicie dobre.

Wiśniowa Pani to alternatywa dla malinowej chmurkiWiśniowa Pani to alternatywa dla malinowej chmurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto idealne? Musi być lekkie, efektowne i takie, które znika, zanim zdążysz podać kawę. Wiśniowa pani spełnia wszystkie te warunki – to elegancka, warstwowa słodycz z nutą owocowej kwaskowatości, kremową masą i bezowym wykończeniem. Wygląda jak z cukierni, ale bez problemu przygotujesz je w domu. Jeśli lubisz malinową chmurkę, ta wersja z wiśniami skradnie ci serce od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Przepis na wiśniową panią

Wiśniowa pani to ciasto, które ma wszystko: kruchy spód, orzeźwiającą warstwę owocową, kremową masę i delikatnie chrupiącą bezę. Wygląda jak z cukierni, ale smakuje jeszcze lepiej – a dzięki wiśniom ma charakter i świeżość, które doskonale równoważą słodycz.

Składniki (na blaszkę ok. 25 x 35 cm):

Na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli.

Warstwa wiśniowa:

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie: odrobina cukru waniliowego.

Beza:

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Kruche ciasto: zagnieć wszystkie składniki na spód, wylep blaszkę, ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180°C, aż się lekko zarumieni. Odstaw do wystudzenia.
  2. Warstwa wiśniowa: wiśnie ułóż na podpieczonym spodzie. Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku, przestudź i wylej na owoce. Odstaw do lodówki do stężenia.
  3. Masa śmietankowa: ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż na zastygniętą galaretkę.
  4. Beza: białka ubijaj, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Rozprowadź na blaszce i piecz ok. 20 minut w 150°C (termoobieg), aż beza się lekko zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Na koniec bezę połóż na masę śmietankową i gotowe!

Dlaczego warto sięgać po wiśnie?

Wiśnie to nie tylko pyszny, orzeźwiający owoc – to także naturalne źródło cennych składników odżywczych. Zawierają silne przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, które pomagają neutralizować wolne rodniki i mogą wspierać pracę serca oraz układ krążenia. Mają również właściwości przeciwzapalne i mogą łagodzić objawy stresu oksydacyjnego w organizmie.

Dodatkowo wiśnie wspierają pracę układu pokarmowego i są znane z naturalnego działania wspomagającego sen – dzięki zawartości melatoniny. Dlatego ciasto z ich dodatkiem to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też mała porcja zdrowia na talerzu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu