Zrywam wiśnie i wrzucam do ciasta. Ten przepis nigdy nie zawodzi
Czereśnie ustąpiły wiśniom, stając się jednym z owoców, które kuszą atrakcyjną ceną. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać je poza przygotowanie kompotów. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.
23.07.2024 08:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest bardzo proste w przygotowaniu, a niemal od razu po pojawieniu się na stole, znika do ostatniego okruszka. Nie znam lepszego połączenia niż wiśnie i czekolada. Nieco cierpki, rześki smak owoców idealnie równoważy czekoladową słodycz deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto z wiśniami
W tym cieście to prostota odgrywa najważniejszą rolę. Większość składników masz już w domu, a wiśnie kupisz w atrakcyjnej cenie.
Wiśnie, kojarzone głównie z kompotami czy nalewkami, to świetny składnik ciast i deserów. Chociaż wiele przepisów wskazuje na wykorzystanie tych ze słoika, to w moim cieście czekoladowym używam świeżych, wydrylowanych owoców. Dzięki temu smakują jeszcze lepiej, idealnie komponując się z miękkim, wilgotnym ciastem.
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Przygotowanie tego deseru to bułka z masłem i na dobrą sprawę nie musisz wyciągać nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, wlać do blaszki, dorzucić wiśnie i upiec. Pamiętaj o usunięciu pestek, bo spotkanie z jedną z nich może skończyć się nieprzyjemną (i kosztowną) wizytą u dentysty.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki oleju,
- 200 ml mleka,
- 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dwie miski.
- W jednej umieść mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz olej i roztrzep całość widelcem lub krótki zmiksuj.
- Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj.
- Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę.
- Dodaj wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjmuj ciasto z foremki i odstaw, aby dobrze przestygło. Udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!