Zrywam wiśnie i wrzucam do ciasta. Ten przepis nigdy nie zawodzi

Czereśnie ustąpiły wiśniom, stając się jednym z owoców, które kuszą atrakcyjną ceną. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać je poza przygotowanie kompotów. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - PysznościCiasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest bardzo proste w przygotowaniu, a niemal od razu po pojawieniu się na stole, znika do ostatniego okruszka. Nie znam lepszego połączenia niż wiśnie i czekolada. Nieco cierpki, rześki smak owoców idealnie równoważy czekoladową słodycz deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Proste ciasto z wiśniami

W tym cieście to prostota odgrywa najważniejszą rolę. Większość składników masz już w domu, a wiśnie kupisz w atrakcyjnej cenie.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności © Getty Images | SMarina

Wiśnie, kojarzone głównie z kompotami czy nalewkami, to świetny składnik ciast i deserów. Chociaż wiele przepisów wskazuje na wykorzystanie tych ze słoika, to w moim cieście czekoladowym używam świeżych, wydrylowanych owoców. Dzięki temu smakują jeszcze lepiej, idealnie komponując się z miękkim, wilgotnym ciastem.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Przygotowanie tego deseru to bułka z masłem i na dobrą sprawę nie musisz wyciągać nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, wlać do blaszki, dorzucić wiśnie i upiec. Pamiętaj o usunięciu pestek, bo spotkanie z jedną z nich może skończyć się nieprzyjemną (i kosztowną) wizytą u dentysty.

Czerwone soczyste wiśnie
Czerwone soczyste wiśnie © Adobe Stock | Pawel Filusz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. W jednej umieść mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj.
  3. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz olej i roztrzep całość widelcem lub krótki zmiksuj.
  4. Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj.
  5. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę.
  6. Dodaj wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Po upieczeniu wyjmuj ciasto z foremki i odstaw, aby dobrze przestygło. Udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość