Zrywam wiśnie i wrzucam do ciasta. Ten przepis nigdy nie zawodzi

Czereśnie ustąpiły wiśniom, stając się jednym z owoców, które kuszą atrakcyjną ceną. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać je poza przygotowanie kompotów. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - PysznościCiasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest bardzo proste w przygotowaniu, a niemal od razu po pojawieniu się na stole, znika do ostatniego okruszka. Nie znam lepszego połączenia niż wiśnie i czekolada. Nieco cierpki, rześki smak owoców idealnie równoważy czekoladową słodycz deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Proste ciasto z wiśniami

W tym cieście to prostota odgrywa najważniejszą rolę. Większość składników masz już w domu, a wiśnie kupisz w atrakcyjnej cenie.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności © Getty Images | SMarina

Wiśnie, kojarzone głównie z kompotami czy nalewkami, to świetny składnik ciast i deserów. Chociaż wiele przepisów wskazuje na wykorzystanie tych ze słoika, to w moim cieście czekoladowym używam świeżych, wydrylowanych owoców. Dzięki temu smakują jeszcze lepiej, idealnie komponując się z miękkim, wilgotnym ciastem.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Przygotowanie tego deseru to bułka z masłem i na dobrą sprawę nie musisz wyciągać nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, wlać do blaszki, dorzucić wiśnie i upiec. Pamiętaj o usunięciu pestek, bo spotkanie z jedną z nich może skończyć się nieprzyjemną (i kosztowną) wizytą u dentysty.

Czerwone soczyste wiśnie
Czerwone soczyste wiśnie © Adobe Stock | Pawel Filusz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. W jednej umieść mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj.
  3. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz olej i roztrzep całość widelcem lub krótki zmiksuj.
  4. Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj.
  5. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę.
  6. Dodaj wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Po upieczeniu wyjmuj ciasto z foremki i odstaw, aby dobrze przestygło. Udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo