Zrywam wiśnie i wrzucam do ciasta. Ten przepis nigdy nie zawodzi

Czereśnie ustąpiły wiśniom, stając się jednym z owoców, które kuszą atrakcyjną ceną. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać je poza przygotowanie kompotów. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - PysznościCiasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest bardzo proste w przygotowaniu, a niemal od razu po pojawieniu się na stole, znika do ostatniego okruszka. Nie znam lepszego połączenia niż wiśnie i czekolada. Nieco cierpki, rześki smak owoców idealnie równoważy czekoladową słodycz deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Proste ciasto z wiśniami

W tym cieście to prostota odgrywa najważniejszą rolę. Większość składników masz już w domu, a wiśnie kupisz w atrakcyjnej cenie.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności © Getty Images | SMarina

Wiśnie, kojarzone głównie z kompotami czy nalewkami, to świetny składnik ciast i deserów. Chociaż wiele przepisów wskazuje na wykorzystanie tych ze słoika, to w moim cieście czekoladowym używam świeżych, wydrylowanych owoców. Dzięki temu smakują jeszcze lepiej, idealnie komponując się z miękkim, wilgotnym ciastem.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Przygotowanie tego deseru to bułka z masłem i na dobrą sprawę nie musisz wyciągać nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, wlać do blaszki, dorzucić wiśnie i upiec. Pamiętaj o usunięciu pestek, bo spotkanie z jedną z nich może skończyć się nieprzyjemną (i kosztowną) wizytą u dentysty.

Czerwone soczyste wiśnie
Czerwone soczyste wiśnie © Adobe Stock | Pawel Filusz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. W jednej umieść mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj.
  3. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz olej i roztrzep całość widelcem lub krótki zmiksuj.
  4. Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj.
  5. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę.
  6. Dodaj wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Po upieczeniu wyjmuj ciasto z foremki i odstaw, aby dobrze przestygło. Udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀