Zrywam wiśnie i wrzucam do ciasta. Ten przepis nigdy nie zawodzi

Czereśnie ustąpiły wiśniom, stając się jednym z owoców, które kuszą atrakcyjną ceną. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać je poza przygotowanie kompotów. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - PysznościCiasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest bardzo proste w przygotowaniu, a niemal od razu po pojawieniu się na stole, znika do ostatniego okruszka. Nie znam lepszego połączenia niż wiśnie i czekolada. Nieco cierpki, rześki smak owoców idealnie równoważy czekoladową słodycz deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Proste ciasto z wiśniami

W tym cieście to prostota odgrywa najważniejszą rolę. Większość składników masz już w domu, a wiśnie kupisz w atrakcyjnej cenie.

Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności
Ciasto czekoladowe z wiśniami - Pyszności © Getty Images | SMarina

Wiśnie, kojarzone głównie z kompotami czy nalewkami, to świetny składnik ciast i deserów. Chociaż wiele przepisów wskazuje na wykorzystanie tych ze słoika, to w moim cieście czekoladowym używam świeżych, wydrylowanych owoców. Dzięki temu smakują jeszcze lepiej, idealnie komponując się z miękkim, wilgotnym ciastem.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Przygotowanie tego deseru to bułka z masłem i na dobrą sprawę nie musisz wyciągać nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, wlać do blaszki, dorzucić wiśnie i upiec. Pamiętaj o usunięciu pestek, bo spotkanie z jedną z nich może skończyć się nieprzyjemną (i kosztowną) wizytą u dentysty.

Czerwone soczyste wiśnie
Czerwone soczyste wiśnie © Adobe Stock | Pawel Filusz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. W jednej umieść mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj.
  3. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz olej i roztrzep całość widelcem lub krótki zmiksuj.
  4. Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj.
  5. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę.
  6. Dodaj wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Po upieczeniu wyjmuj ciasto z foremki i odstaw, aby dobrze przestygło. Udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek