WAŻNE
TERAZ

Lewandowski zagrał kapitalny mecz. Strzelił 3 gole i został bohaterem

Łączę kajmak ze śmietanką i mascarpone. W kilka minut mam ciasto bez włączania piekarnika

Niektórym lepiej wychodzą wypieki, innym dania wytrawne. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, nie trać sił na przygotowywanie misternych ciast z piekarnika. Zwłaszcza, gdy nie czerpiesz z tego żadnej radości. Z kilku prostych składników wyczarujesz pyszny deser bez pieczenia. Goście będą zdziwieni, że proste, a takie pyszne.

Do ciasta z kajmakiem dodaj świąteczny akcentDo ciasta z kajmakiem dodaj świąteczny akcent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto bez pieczenia? Możliwości na przygotowanie deseru bez użycia piekarnika jest wiele, zaczynając od włoskiego tiramisu, a kończąc na fantazyjnych wegańskich słodkościach. Blaty możesz przygotować z pokruszonych ciasteczek, biszkoptów lub herbatników. Wierzch udekoruj prażonymi płatkami migdałów, aby ciasto zyskało świąteczny akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Ciasto z masą kajmakową – jak zrobić ją w domu?

Jeśli zależy ci na czasie, sięgnij po gotową puszkę ze sklepu. Osoby, które mają więcej czasu mogą przygotować masę krówkową w domu. To proste, choć wymaga czasu.

Aby przygotować masę kajmakową od podstaw, wystarczy kilka prostych składników. Potrzebujesz litr pełnotłustego mleka, 300 g cukru i 100 g masła. W rondlu podgrzej mleko z cukrem i masłem, ciągle mieszając. Proces gotowania może potrwać około 2. godzin. Gdy masa zgęstnieje i nabierze złocistobrązowego koloru, jest gotowa do użycia. Pamiętaj, aby nie przerywać mieszania. Jeśli nie będziesz wytrwały, masa może się przypalić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia z kajmakiem

Do deseru możesz użyć klasycznych herbatników maślanych lub ciastek czekoladowych.

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 180 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone.

Wykonanie:

  1. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Rozprowadź na nich połowę masy kajmakowej i przykryj herbatnikami.
  2. W wysokiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce zmiksuj z serkiem mascarpone. Gotowy krem wyłóż jako kolejną warstwę i przykryj pozostałym herbatnikami.
  3. Wierzch pokryj pozostałą masą krówkową.
  4. Jeśli masz ochotę na świąteczny akcent, ozdób ciasto prażonymi płatkami migdałów.

Jak zrobić prażone płatki migdałowe?

Aby przygotować prażone płatki migdałowe, które nadadzą ciastu odrobiny elegancji, wystarczy kilka minut. Rozpocznij od rozgrzania suchej patelni na średnim ogniu. Następnie wysyp na nią około 50 g płatków migdałowych. Delikatnie obracaj płatki, aż nabiorą złocistego koloru i przyjemnego orzechowego aromatu. Proces prażenia trwa około 3-5 minut. Ważne jest, aby stale obserwować płatki i co pewien czas mieszać, unikając przypalenia.

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację