Łączę kajmak ze śmietanką i mascarpone. W kilka minut mam ciasto bez włączania piekarnika
Niektórym lepiej wychodzą wypieki, innym dania wytrawne. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, nie trać sił na przygotowywanie misternych ciast z piekarnika. Zwłaszcza, gdy nie czerpiesz z tego żadnej radości. Z kilku prostych składników wyczarujesz pyszny deser bez pieczenia. Goście będą zdziwieni, że proste, a takie pyszne.
Ciasto bez pieczenia? Możliwości na przygotowanie deseru bez użycia piekarnika jest wiele, zaczynając od włoskiego tiramisu, a kończąc na fantazyjnych wegańskich słodkościach. Blaty możesz przygotować z pokruszonych ciasteczek, biszkoptów lub herbatników. Wierzch udekoruj prażonymi płatkami migdałów, aby ciasto zyskało świąteczny akcent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z masą kajmakową – jak zrobić ją w domu?
Jeśli zależy ci na czasie, sięgnij po gotową puszkę ze sklepu. Osoby, które mają więcej czasu mogą przygotować masę krówkową w domu. To proste, choć wymaga czasu.
Aby przygotować masę kajmakową od podstaw, wystarczy kilka prostych składników. Potrzebujesz litr pełnotłustego mleka, 300 g cukru i 100 g masła. W rondlu podgrzej mleko z cukrem i masłem, ciągle mieszając. Proces gotowania może potrwać około 2. godzin. Gdy masa zgęstnieje i nabierze złocistobrązowego koloru, jest gotowa do użycia. Pamiętaj, aby nie przerywać mieszania. Jeśli nie będziesz wytrwały, masa może się przypalić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia z kajmakiem
Do deseru możesz użyć klasycznych herbatników maślanych lub ciastek czekoladowych.
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 500 g masy kajmakowej,
- 180 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone.
Wykonanie:
- Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Rozprowadź na nich połowę masy kajmakowej i przykryj herbatnikami.
- W wysokiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce zmiksuj z serkiem mascarpone. Gotowy krem wyłóż jako kolejną warstwę i przykryj pozostałym herbatnikami.
- Wierzch pokryj pozostałą masą krówkową.
- Jeśli masz ochotę na świąteczny akcent, ozdób ciasto prażonymi płatkami migdałów.
Jak zrobić prażone płatki migdałowe?
Aby przygotować prażone płatki migdałowe, które nadadzą ciastu odrobiny elegancji, wystarczy kilka minut. Rozpocznij od rozgrzania suchej patelni na średnim ogniu. Następnie wysyp na nią około 50 g płatków migdałowych. Delikatnie obracaj płatki, aż nabiorą złocistego koloru i przyjemnego orzechowego aromatu. Proces prażenia trwa około 3-5 minut. Ważne jest, aby stale obserwować płatki i co pewien czas mieszać, unikając przypalenia.