WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Łączę kajmak ze śmietanką i mascarpone. W kilka minut mam ciasto bez włączania piekarnika

Niektórym lepiej wychodzą wypieki, innym dania wytrawne. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, nie trać sił na przygotowywanie misternych ciast z piekarnika. Zwłaszcza, gdy nie czerpiesz z tego żadnej radości. Z kilku prostych składników wyczarujesz pyszny deser bez pieczenia. Goście będą zdziwieni, że proste, a takie pyszne.

Do ciasta z kajmakiem dodaj świąteczny akcentDo ciasta z kajmakiem dodaj świąteczny akcent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto bez pieczenia? Możliwości na przygotowanie deseru bez użycia piekarnika jest wiele, zaczynając od włoskiego tiramisu, a kończąc na fantazyjnych wegańskich słodkościach. Blaty możesz przygotować z pokruszonych ciasteczek, biszkoptów lub herbatników. Wierzch udekoruj prażonymi płatkami migdałów, aby ciasto zyskało świąteczny akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Ciasto z masą kajmakową – jak zrobić ją w domu?

Jeśli zależy ci na czasie, sięgnij po gotową puszkę ze sklepu. Osoby, które mają więcej czasu mogą przygotować masę krówkową w domu. To proste, choć wymaga czasu.

Aby przygotować masę kajmakową od podstaw, wystarczy kilka prostych składników. Potrzebujesz litr pełnotłustego mleka, 300 g cukru i 100 g masła. W rondlu podgrzej mleko z cukrem i masłem, ciągle mieszając. Proces gotowania może potrwać około 2. godzin. Gdy masa zgęstnieje i nabierze złocistobrązowego koloru, jest gotowa do użycia. Pamiętaj, aby nie przerywać mieszania. Jeśli nie będziesz wytrwały, masa może się przypalić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia z kajmakiem

Do deseru możesz użyć klasycznych herbatników maślanych lub ciastek czekoladowych.

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 180 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone.

Wykonanie:

  1. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Rozprowadź na nich połowę masy kajmakowej i przykryj herbatnikami.
  2. W wysokiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce zmiksuj z serkiem mascarpone. Gotowy krem wyłóż jako kolejną warstwę i przykryj pozostałym herbatnikami.
  3. Wierzch pokryj pozostałą masą krówkową.
  4. Jeśli masz ochotę na świąteczny akcent, ozdób ciasto prażonymi płatkami migdałów.

Jak zrobić prażone płatki migdałowe?

Aby przygotować prażone płatki migdałowe, które nadadzą ciastu odrobiny elegancji, wystarczy kilka minut. Rozpocznij od rozgrzania suchej patelni na średnim ogniu. Następnie wysyp na nią około 50 g płatków migdałowych. Delikatnie obracaj płatki, aż nabiorą złocistego koloru i przyjemnego orzechowego aromatu. Proces prażenia trwa około 3-5 minut. Ważne jest, aby stale obserwować płatki i co pewien czas mieszać, unikając przypalenia.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste
Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te placki zrobisz w 10 minut. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Te placki zrobisz w 10 minut. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła