Na Święta podaj kostkę alpejską. Pyszne ciasto przygotujesz bez piekarnika
Kostka alpejska to idealny deser dla tych, którzy narzekają na opadające serniki czy zakalce w biszkoptach. Pyszny deser z maślanym kremem z akcentem likieru, warstwą powideł śliwkowych i chrupkimi bezami za każdym razem robi wrażenie na gościach.
Zamiast biszkoptu lub kruche ciasta - herbatniki. Do tego masa z likierem i chrupiącymi "bryłami lodu" w postaci bezy, dżem, bita śmietana i trochę tartej czekolady. W tym przepisie nie tylko wszystko do siebie pasuje, ale również wszystko bez problemu się udaje. To deser, którym zachwycisz swoich gości, jednocześnie wkładając minimum wysiłku w przygotowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka alpejska bez pieczenia
Kostka Alpejska to deser, który zachwyca jeszcze przed spróbowaniem. To prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na różne okazje, w tym również na Boże Narodzenie. Ze względu na dodatek likieru, delektować się nim mogą jedynie pełnoletni goście.
Bezy możesz przygotować samodzielnie lub ułatwić sobie przygotowanie ciasta i kupić gotowe w sklepie. Chociaż samo przygotowanie zajmuje mało czasu, to trzeba zaplanować je odpowiednio wcześniej. Jak na ciasto bez pieczenia przystało, kostka alpejska musi spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin. W tym czasie herbatniki zmiękną, zamieniając się w pyszny kakaowy spód.
Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych,
- 1 słoiczek powideł śliwkowych,
- 100 g bezików,
- 250 g masła,
- 330 ml śmietanki 30 proc,.
- 400 g masy krówkowej,
- 50 ml likieru typu adwokat,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 śmietan fixy,
- 100 g czekolady mlecznej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Spód formy o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wyłóż powidła śliwkowe i kolejną warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
Krok 2. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodając stopniowo likier oraz masę krówkową. Dorzuć do środka pokruszone (nie za drobno) bezy i wymieszaj. Wyłóż na herbatniki.
Krok 3. Bitą śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem oraz fixem i wyłóż na ciasto. Na wierzch zetrzyj czekoladę i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego!