To ciasto z 3 warstwami kremu pokochała moja rodzina. Jest proste i nie wymaga pieczenia

Już na kilka dni przed Bożym Narodzeniem w wielu domach piekarnik chodzi na najwyższych obrotach. Może zatem warto pomyśleć o deserze, który nie wymaga pieczenia? To przekładane ciasto na herbatnikach z powodzeniem może konkurować ze świątecznym sernikiem lub makowcem. Dzięki 3 warstwom kremu smakuje zniewalająco.

Ciasto bez pieczenia z 3 warstwami kremu to świąteczny rarytasCiasto bez pieczenia z 3 warstwami kremu to świąteczny rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, kajmakowym i czekoladowym nabiera świątecznego anturażu dzięki gustownej polewie czekoladowej. Na wierzch możesz położyć posiekane drobno orzechy włoskie, prażone migdały lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Każda porcja deseru zawiera 3 obłędne warstwy kremu, który rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto cappuccino bez pieczenia. Prosty przepis na pyszny deser

Jakie herbatniki wybrać na ciasto bez pieczenia?

W tej kompozycji najlepiej sprawdzą się klasyczne herbatniki maślane w kształcie prostokątów. Jeśli chcesz, możesz wybrać je w wersji czekoladowej – będą pasować tak samo dobrze. Podczas zakupów zwróć uwagę na skład na opakowaniu. Dobrej jakości ciasteczka nie powinny zawierać oleju palmowego i dodatkowych ulepszaczy smaku.

Nieoczywistym wyborem będą herbatniki owsiane, które są nieco bardziej chrupiące, lub kokosowe. Te ostatnie zdecydowanie zmienią smak ciasta. Ale jeśli gustujesz w tropikalnych nutach, może to być bardzo pozytywne doświadczenie.

3 warstwy kremu do ciasta na herbatnikach

Sercem deseru są pyszne, kremowe warstwy przygotowane kolejno z dodatkiem kajmaku, budyniu śmietankowego i czekolady deserowej. Warstwa kajmakowa powstaje na bazie bitej śmietaną i serka mascarpone, waniliowa to klasyczny krem budyniowy, a czekoladową tworzy ganache wymieszany z masłem.

Przepis na ciasto bez pieczenia z kajmakiem, czekoladą i kremem waniliowym

Aby przygotować ciasto w blasze o wymiarach ok. 32 x 22 cm, potrzebujesz 200 g herbatników. Do ozdoby przygotuj mielone orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 40 g cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 320 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 250 g brązowego cukru,
  • 400 g czekolady deserowej,
  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g kajmaku.

Wykonanie:

  1. W rondelku zagotuj 400 ml mleka, dodaj cukier i ziarenka z laski wanilii. W 100 ml rozmieszaj budyń w proszku. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, dodaj rozmieszany budyń i energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. W misce przy pomocy miksera utrzyj 200 g masła. Stopniowo dodawaj budyń, aż powstanie puszysty krem.
  3. Aby zrobić warstwę czekoladową, w kąpieli wodnej roztop 200 g czekolady deserowej, dodaj brązowy cukier i 250 ml śmietanki. Całość rozmieszaj, aby nie było grudek. Zestaw z kuchenki, dodaj pokrojone w kostkę pozostałe masło i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na warstwę kajmakową ubij 250 ml śmietanki. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone na zmianę z masą kajmakową.
  5. Dużą prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Rozprowadź na nich kolejno 3 warstwy kremu – kajmakową, czekoladową i waniliową. Na wierzch ponownie ułóż herbatniki.
  6. W kąpieli wodnej przygotuj polewę z pozostałych dwóch tabliczek czekolady i 100 ml śmietanki. Płynną polewą przykryj ciasto, połóż wybrane dodatki – orzechy lub skórkę z pomarańczy. Po wystygnięciu wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę