PrzepisTo ciasto z 3 warstwami kremu pokochała moja rodzina. Jest proste i nie wymaga pieczenia

To ciasto z 3 warstwami kremu pokochała moja rodzina. Jest proste i nie wymaga pieczenia

Już na kilka dni przed Bożym Narodzeniem w wielu domach piekarnik chodzi na najwyższych obrotach. Może zatem warto pomyśleć o deserze, który nie wymaga pieczenia? To przekładane ciasto na herbatnikach z powodzeniem może konkurować ze świątecznym sernikiem lub makowcem. Dzięki 3 warstwom kremu smakuje zniewalająco.

Ciasto bez pieczenia z 3 warstwami kremu to świąteczny rarytas
Ciasto bez pieczenia z 3 warstwami kremu to świąteczny rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.12.2024 15:33

Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, kajmakowym i czekoladowym nabiera świątecznego anturażu dzięki gustownej polewie czekoladowej. Na wierzch możesz położyć posiekane drobno orzechy włoskie, prażone migdały lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Każda porcja deseru zawiera 3 obłędne warstwy kremu, który rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie herbatniki wybrać na ciasto bez pieczenia?

W tej kompozycji najlepiej sprawdzą się klasyczne herbatniki maślane w kształcie prostokątów. Jeśli chcesz, możesz wybrać je w wersji czekoladowej – będą pasować tak samo dobrze. Podczas zakupów zwróć uwagę na skład na opakowaniu. Dobrej jakości ciasteczka nie powinny zawierać oleju palmowego i dodatkowych ulepszaczy smaku.

Nieoczywistym wyborem będą herbatniki owsiane, które są nieco bardziej chrupiące, lub kokosowe. Te ostatnie zdecydowanie zmienią smak ciasta. Ale jeśli gustujesz w tropikalnych nutach, może to być bardzo pozytywne doświadczenie.

3 warstwy kremu do ciasta na herbatnikach

Sercem deseru są pyszne, kremowe warstwy przygotowane kolejno z dodatkiem kajmaku, budyniu śmietankowego i czekolady deserowej. Warstwa kajmakowa powstaje na bazie bitej śmietaną i serka mascarpone, waniliowa to klasyczny krem budyniowy, a czekoladową tworzy ganache wymieszany z masłem.

Przepis na ciasto bez pieczenia z kajmakiem, czekoladą i kremem waniliowym

Aby przygotować ciasto w blasze o wymiarach ok. 32 x 22 cm, potrzebujesz 200 g herbatników. Do ozdoby przygotuj mielone orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 40 g cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 320 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 250 g brązowego cukru,
  • 400 g czekolady deserowej,
  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g kajmaku.

Wykonanie:

  1. W rondelku zagotuj 400 ml mleka, dodaj cukier i ziarenka z laski wanilii. W 100 ml rozmieszaj budyń w proszku. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, dodaj rozmieszany budyń i energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. W misce przy pomocy miksera utrzyj 200 g masła. Stopniowo dodawaj budyń, aż powstanie puszysty krem.
  3. Aby zrobić warstwę czekoladową, w kąpieli wodnej roztop 200 g czekolady deserowej, dodaj brązowy cukier i 250 ml śmietanki. Całość rozmieszaj, aby nie było grudek. Zestaw z kuchenki, dodaj pokrojone w kostkę pozostałe masło i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na warstwę kajmakową ubij 250 ml śmietanki. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone na zmianę z masą kajmakową.
  5. Dużą prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Rozprowadź na nich kolejno 3 warstwy kremu – kajmakową, czekoladową i waniliową. Na wierzch ponownie ułóż herbatniki.
  6. W kąpieli wodnej przygotuj polewę z pozostałych dwóch tabliczek czekolady i 100 ml śmietanki. Płynną polewą przykryj ciasto, połóż wybrane dodatki – orzechy lub skórkę z pomarańczy. Po wystygnięciu wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wybrane dla Ciebie