Zapomnij o tuńczyku czy łososiu. Jajka faszerowane z tą rybą detronizują wszystkie inne

Moja ulubiona przystawka na Boże Narodzenie to sałatka śledziowa, a na Wielkanoc jajka faszerowane tą rybą. To doskonałe połączenie smaków, które nigdy się nie znudzi. W dodatku jest bardzo zdrowe.

Śledzie są idealne do farszuTe ryby są idealne do farszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Guzowski
Dorota Gepert

Jajka i śledzie? Za takie połączenie z pewnością pochwalą nas dietetycy. To dwa produkty bogate w składniki odżywcze. Oczywiście jest tu też trochę majonezu i śmietany, ale jeśli nie liczymy skrupulatnie kalorii, można sobie na to pozwolić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Warto jeść ryby na Wielkanoc

Ryby, a zwłaszcza śledzie, kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiły się także na wielkanocnym stole. Zwłaszcza że wciąż ryb w naszej diecie jest zbyt mało. A śledzie to dobre źródło witamin B12, A, E i D oraz minerałów takich jak selen, jod, cynk i żelazo. Ich ważnym składnikiem są również kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają nastrój. W odróżnieniu od większych ryb śledzie mają znacznie mniej zanieczyszczeń.

Podwójna dawka kwasów omega-3

Skład jajek na twardo jest równie imponujący. Nie brakuje w nim białek, witamin i minerałów. To przede wszystkim witaminy B, A, D, E, K oraz minerały takie jak żelazo i selen. Są w nich także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, więc porcja tego składnika w takiej przystawce jest całkiem duża. Cenna w jajkach jest też cholina, również niezwykle istotna dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.

Prosty przepis na farsz

Przepis na jajka faszerowane pastą śledziową jest bardzo prosty. Zasmakuje na pewno wszystkim, którzy zajadają się sałatką śledziową z jajkiem. To sprawdzone połączenie. Intensywne, słone ryby i delikatne jajko tworzą dobry duet smakowy. Do farszu warto dodać ulubioną zieleninę, na przykład koperek czy szczypiorek, by był bardziej aromatyczny.

Jajka faszerowane pastą śledziową

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 filety śledziowe,
  • pół pęczku koperku lub szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka poprzecinaj na połówki i wyciągnij delikatnie żółtka.
  2. Następnie żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  3. Śledzie bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy.
  4. Potem dorzuć drobno posiekaną zieleninę. Masę wymieszaj i dopraw pieprzem.
  5. Białka nadziewaj farszem.
  6. Jajka podawaj ozdobione zieleniną. Są idealne na przystawkę.

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak