Zapomnij o tuńczyku czy łososiu. Jajka faszerowane z tą rybą detronizują wszystkie inne
Moja ulubiona przystawka na Boże Narodzenie to sałatka śledziowa, a na Wielkanoc jajka faszerowane tą rybą. To doskonałe połączenie smaków, które nigdy się nie znudzi. W dodatku jest bardzo zdrowe.
Jajka i śledzie? Za takie połączenie z pewnością pochwalą nas dietetycy. To dwa produkty bogate w składniki odżywcze. Oczywiście jest tu też trochę majonezu i śmietany, ale jeśli nie liczymy skrupulatnie kalorii, można sobie na to pozwolić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami
Warto jeść ryby na Wielkanoc
Ryby, a zwłaszcza śledzie, kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiły się także na wielkanocnym stole. Zwłaszcza że wciąż ryb w naszej diecie jest zbyt mało. A śledzie to dobre źródło witamin B12, A, E i D oraz minerałów takich jak selen, jod, cynk i żelazo. Ich ważnym składnikiem są również kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają nastrój. W odróżnieniu od większych ryb śledzie mają znacznie mniej zanieczyszczeń.
Podwójna dawka kwasów omega-3
Skład jajek na twardo jest równie imponujący. Nie brakuje w nim białek, witamin i minerałów. To przede wszystkim witaminy B, A, D, E, K oraz minerały takie jak żelazo i selen. Są w nich także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, więc porcja tego składnika w takiej przystawce jest całkiem duża. Cenna w jajkach jest też cholina, również niezwykle istotna dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.
Prosty przepis na farsz
Przepis na jajka faszerowane pastą śledziową jest bardzo prosty. Zasmakuje na pewno wszystkim, którzy zajadają się sałatką śledziową z jajkiem. To sprawdzone połączenie. Intensywne, słone ryby i delikatne jajko tworzą dobry duet smakowy. Do farszu warto dodać ulubioną zieleninę, na przykład koperek czy szczypiorek, by był bardziej aromatyczny.
Jajka faszerowane pastą śledziową
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 filety śledziowe,
- pół pęczku koperku lub szczypiorku,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka poprzecinaj na połówki i wyciągnij delikatnie żółtka.
- Następnie żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Śledzie bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy.
- Potem dorzuć drobno posiekaną zieleninę. Masę wymieszaj i dopraw pieprzem.
- Białka nadziewaj farszem.
- Jajka podawaj ozdobione zieleniną. Są idealne na przystawkę.