Większość z nas nawet nie wie, że taka zupa istnieje. A to tradycyjne danie wielkanocne

Świąteczna zupa? Jednym tchem wymieniamy żurek i barszcz biały. Jednak tradycyjnych zup jest znacznie więcej, ale niektóre z nich zostały zupełnie zapomniane. Łączy je jedno. Białej kiełbasy i jajek w nich nie może zabraknąć.

Zupa jajeczna na WielkanocZupa jajeczna na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Anadolu Agency via Getty Images | Darius 19.30
Dorota Gepert

Jajeczna to jedna z tych zup, o której teraz już mało kto słyszał. Jest znacznie prostsza do ugotowania od żurku czy barszczu. Nie wymaga też zakwasu. Właściwie można ją zrobić nawet w ostatniej chwili. Oczywiście jajek i kiełbasy w niej nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Do jakich zup pasują jajka na twardo?

Podczas Wielkanocy na stole królują jajka, które są ważnym symbolem tych świąt. Jemy je w wielu wersjach, od faszerowanych przez pasty i sałatki. Tradycyjne zupy też nie mogą obyć się bez tego dodatku. Żurek czy barszcz podaje się przecież zawsze z jajkiem. Jednak wśród tradycyjnych zup jest także taka, która wręcz na nich bazuje. Jeśli jesteś smakoszem jajek, ten przepis jest dla ciebie.

Jak zrobić zupę jajeczną?

Jajka na twardo to dodatek do wielu tradycyjnych zup. Wśród nich jest żurek, szczawiowa czy botwinka. Jednak czytając przepis na zupę jajeczną, może zdziwić ich ilość. Ta potrawa wprost na nich bazuje. Dają jej gęstość, smak i oczywiście porcję wartości odżywczych. Jajka na twardo są dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Jajka na twardo są lekkostrawne i nie zawierają dodatkowego tłuszczu, dlatego sprawdzają się także na diecie redukcyjnej.

Zupa jajeczna z koperkiem

Składniki:

  • 15 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5-7 ziemniaków,
  • 40 dag kiełbasy białej (opcjonalnie wiejskiej),
  • 2-3 łyżeczki śmietany (do smaku),
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj je w bulionie z dodatkiem pieprzu w ziarnach, liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Jajka obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Podobnie przygotuj kiełbasę.
  3. Jajka i kiełbasę dodaj, kiedy ziemniaki będą miękkie.
  4. Gotuj jeszcze chwilę, zupę dopraw śmietaną i chrzanem.
  5. Podawaj zupę jajeczną dużą ilością drobno posiekanego koperku.


Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości