Większość z nas nawet nie wie, że taka zupa istnieje. A to tradycyjne danie wielkanocne
Świąteczna zupa? Jednym tchem wymieniamy żurek i barszcz biały. Jednak tradycyjnych zup jest znacznie więcej, ale niektóre z nich zostały zupełnie zapomniane. Łączy je jedno. Białej kiełbasy i jajek w nich nie może zabraknąć.
Jajeczna to jedna z tych zup, o której teraz już mało kto słyszał. Jest znacznie prostsza do ugotowania od żurku czy barszczu. Nie wymaga też zakwasu. Właściwie można ją zrobić nawet w ostatniej chwili. Oczywiście jajek i kiełbasy w niej nie brakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Do jakich zup pasują jajka na twardo?
Podczas Wielkanocy na stole królują jajka, które są ważnym symbolem tych świąt. Jemy je w wielu wersjach, od faszerowanych przez pasty i sałatki. Tradycyjne zupy też nie mogą obyć się bez tego dodatku. Żurek czy barszcz podaje się przecież zawsze z jajkiem. Jednak wśród tradycyjnych zup jest także taka, która wręcz na nich bazuje. Jeśli jesteś smakoszem jajek, ten przepis jest dla ciebie.
Jak zrobić zupę jajeczną?
Jajka na twardo to dodatek do wielu tradycyjnych zup. Wśród nich jest żurek, szczawiowa czy botwinka. Jednak czytając przepis na zupę jajeczną, może zdziwić ich ilość. Ta potrawa wprost na nich bazuje. Dają jej gęstość, smak i oczywiście porcję wartości odżywczych. Jajka na twardo są dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Jajka na twardo są lekkostrawne i nie zawierają dodatkowego tłuszczu, dlatego sprawdzają się także na diecie redukcyjnej.
Zupa jajeczna z koperkiem
Składniki:
- 15 jajek ugotowanych na twardo,
- 5-7 ziemniaków,
- 40 dag kiełbasy białej (opcjonalnie wiejskiej),
- 2-3 łyżeczki śmietany (do smaku),
- 2 łyżeczki chrzanu,
- kilka gałązek koperku,
- 1,5 l bulionu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj je w bulionie z dodatkiem pieprzu w ziarnach, liści laurowych i ziela angielskiego.
- Jajka obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Podobnie przygotuj kiełbasę.
- Jajka i kiełbasę dodaj, kiedy ziemniaki będą miękkie.
- Gotuj jeszcze chwilę, zupę dopraw śmietaną i chrzanem.
- Podawaj zupę jajeczną dużą ilością drobno posiekanego koperku.