PrzepisProste przepisyWszyscy gotują na Wielkanoc biały barszcz, a ja się wyłamałam. Chwali nawet teściowa

Wszyscy gotują na Wielkanoc biały barszcz, a ja się wyłamałam. Chwali nawet teściowa

Wielkanocne zupy? Chrzanowa, żurek i barszcz biały. Te trzy uchodzą za tradycyjne i na nie najczęściej stawiamy. Choć są pyszne, kilka lat temu wyłamałam się i gotuję barszcz, który większość z nas kojarzy z Bożym Narodzeniem.

Taki barszcz smacznie przełamuje tradycję wielkanocną
Taki barszcz smacznie przełamuje tradycję wielkanocną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć tradycyjnych wielkanocnych zup jest niewiele, to jednak mogą powodować trochę zamieszania. Po pierwsze czym różni się żurek od barszczu białego? Są podobne, ale różni je rodzaj używanego zakwasu. Do barszczu jest on przygotowywany na mące pszennej, a do żurku na razowej. Żur, żurek, barszcz te nazwy często używane są wymiennie. A barszcz to po prostu zupa na zakwasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Barszcz biały czy czerwony?

Skoro na Wielkanoc zajadamy się barszczem białym, to czemu nie I czerwonym? Można powiedzieć, że te zupy są podobne. W obu ważny jest zakwas. Wersję "czerwoną" różni oczywiście zawartość buraków. Dla mnie ta druga wersja jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, smaczna, warzywna. W dodatku do takiego barszczu świetnie pasują jajka, czyli jeden z symboli Wielkanocy.

Podaj barszcz czerwony na Wielkanoc

W wiosennej wersji barszcz czerwony można także dodatkowo zabielić śmietaną, będzie wtedy łagodniejszy w smaku. Warto dodać do niej jeszcze chrzanu. To będzie kolejny akcent smakowy często kojarzony z Wielkanocą. Barszcz czerwony zabielany to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, czystego barszczu. Dla mnie to idealny wybór na rodzinny, świąteczny obiad. Kiedyś budził zdziwienie, a w tym roku teściowa już pytała, czy na pewno go ugotuję. Ma kremową konsystencję, łagodny smak, ale z ostrzejszym akcentem chrzanu. Z jajkiem smakuje świetnie.

Barszcz czerwony zabielany z jajkiem

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • szyja i golonka z indyka (lub porcja rosołowa),
  • kawałek mięsa wołowego z kością,
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por),
  • 6-8 buraków,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • zakwas buraczany do smaku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • chrzan do smaku,
  • jajka na twardo do podania.

Przygotowanie:

  1. Mięso włóż do dużego garnka, zalej około 2,5 litra wody i zagotuj.
  2. Zbierz szumowiny, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę.
  3. Następnie dołóż buraki w pokrojone plasterki. Dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  4. Gotuj barszcz na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  5. Wywar przecedź, a barszcz dopraw zakwasem.
  6. Następnie wymieszaj śmietanę z odrobiną gorącego barszczu, aby się nie zwarzyła. Dodaj do smaku chrzanu, wymieszaj ponownie i wlej do barszczu, delikatnie mieszając.
  7. Podawaj barszcz z połówkami jajka na twardo.
barszczbarszcz czerwonywielkanoc

Wybrane dla Ciebie