Nie faszeruję jajek, tylko zalewam je pysznym sosem. Ta wielkanocna przystawka co roku robi wrażenie

Na wielkanocnym stole królują jajka. Często przygotowujemy faszerowane, dodajemy je do sałatek oraz żurku. Pomysłów jest jednak znacznie więcej. Mojej rodzinie bardzo smakują jajka w sosie.

To jedna z ulubionych wielkanocnych przystawek w mojej rodzinieTo jedna z ulubionych wielkanocnych przystawek w mojej rodzinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_viaew@yahoo.com
Dorota Gepert

Choć jajka można podawać w różnych wersjach, to jednak zazwyczaj na wielkanocnym stole pojawiają się te faszerowane. Nadzienie powstaje z reguły na bazie żółtek i dodatków. Są pyszne. Co można im zarzucić? Tylko to, że potrawa jest mało kremowa. Jeśli też masz takie odczucia, wypróbuj jajka w sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Popularne wielkanocne sosy

Nic dziwnego, że podczas świąt wielkanocnych na stole zawsze pojawiają się sosy. Najczęściej jest to sos tatarski, a także po prostu majonez. Świetnie pasują one do wędlin i właśnie do jajek na twardo, które z takimi dodatkami nabierają bardziej zdecydowanego smaku i są bardziej kremowe. Mój patent na sos do jajek jest prosty. To tylko trzy bardzo znane składniki.

Majonez to ważny dodatek

Kiedy mówimy o jajkach na twardo, od razu pojawia się skojarzenie z majonezem. Tworzą razem idealny duet smakowy. Majonezu można do jajek używać samodzielnie, ale według mnie sprawdzi się lepiej jako baza do sosu. Będzie on wtedy lżejszy, delikatniejszy i zdecydowanie mniej kaloryczny. Zawsze warto wybierać majonezy o jak najkrótszym składzie. Najlepiej, gdy bazuje na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, a w jego recepturze nie ma konserwantów czy sztucznych dodatków.

Sos lekki i smaczny

Dietetycy zalecają, by nie jeść więcej majonezu niż 2 łyżki dziennie i 5-6 łyżek tygodniowo. Dlatego warto łączyć go z innymi składnikami, by potrawa była mniej tłusta i miała mniej kalorii. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj jogurt naturalny. Dzięki niemu sos zyska lżejszą konsystencję i dodatkowe walory odżywcze. Doprawiam go musztardą i przyprawami. Pasują do niego wiosenne nowalijki, jak szczypiorek, koperek czy natka. Smacznym świątecznym akcentem może być rzeżucha lub inne kiełki, na przykład rzodkiewki, groszku czy słonecznika.

Wielkanocne jajka w sosie

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku, koperku lub natki,
  • kiełki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
  2. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Sos dopraw musztardą i przyprawami.
  3. Sosem polej przygotowane jajka. Posyp je posiekaną zieleniną lub kiełkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy