Nie faszeruję jajek, tylko zalewam je pysznym sosem. Ta wielkanocna przystawka co roku robi wrażenie
Na wielkanocnym stole królują jajka. Często przygotowujemy faszerowane, dodajemy je do sałatek oraz żurku. Pomysłów jest jednak znacznie więcej. Mojej rodzinie bardzo smakują jajka w sosie.
Choć jajka można podawać w różnych wersjach, to jednak zazwyczaj na wielkanocnym stole pojawiają się te faszerowane. Nadzienie powstaje z reguły na bazie żółtek i dodatków. Są pyszne. Co można im zarzucić? Tylko to, że potrawa jest mało kremowa. Jeśli też masz takie odczucia, wypróbuj jajka w sosie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Popularne wielkanocne sosy
Nic dziwnego, że podczas świąt wielkanocnych na stole zawsze pojawiają się sosy. Najczęściej jest to sos tatarski, a także po prostu majonez. Świetnie pasują one do wędlin i właśnie do jajek na twardo, które z takimi dodatkami nabierają bardziej zdecydowanego smaku i są bardziej kremowe. Mój patent na sos do jajek jest prosty. To tylko trzy bardzo znane składniki.
Majonez to ważny dodatek
Kiedy mówimy o jajkach na twardo, od razu pojawia się skojarzenie z majonezem. Tworzą razem idealny duet smakowy. Majonezu można do jajek używać samodzielnie, ale według mnie sprawdzi się lepiej jako baza do sosu. Będzie on wtedy lżejszy, delikatniejszy i zdecydowanie mniej kaloryczny. Zawsze warto wybierać majonezy o jak najkrótszym składzie. Najlepiej, gdy bazuje na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, a w jego recepturze nie ma konserwantów czy sztucznych dodatków.
Sos lekki i smaczny
Dietetycy zalecają, by nie jeść więcej majonezu niż 2 łyżki dziennie i 5-6 łyżek tygodniowo. Dlatego warto łączyć go z innymi składnikami, by potrawa była mniej tłusta i miała mniej kalorii. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj jogurt naturalny. Dzięki niemu sos zyska lżejszą konsystencję i dodatkowe walory odżywcze. Doprawiam go musztardą i przyprawami. Pasują do niego wiosenne nowalijki, jak szczypiorek, koperek czy natka. Smacznym świątecznym akcentem może być rzeżucha lub inne kiełki, na przykład rzodkiewki, groszku czy słonecznika.
Wielkanocne jajka w sosie
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- kilka gałązek szczypiorku, koperku lub natki,
- kiełki (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
- Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Sos dopraw musztardą i przyprawami.
- Sosem polej przygotowane jajka. Posyp je posiekaną zieleniną lub kiełkami.