Nie faszeruję jajek, tylko zalewam je pysznym sosem. Ta wielkanocna przystawka co roku robi wrażenie

Na wielkanocnym stole królują jajka. Często przygotowujemy faszerowane, dodajemy je do sałatek oraz żurku. Pomysłów jest jednak znacznie więcej. Mojej rodzinie bardzo smakują jajka w sosie.

To jedna z ulubionych wielkanocnych przystawek w mojej rodzinieTo jedna z ulubionych wielkanocnych przystawek w mojej rodzinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_viaew@yahoo.com
Dorota Gepert

Choć jajka można podawać w różnych wersjach, to jednak zazwyczaj na wielkanocnym stole pojawiają się te faszerowane. Nadzienie powstaje z reguły na bazie żółtek i dodatków. Są pyszne. Co można im zarzucić? Tylko to, że potrawa jest mało kremowa. Jeśli też masz takie odczucia, wypróbuj jajka w sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Popularne wielkanocne sosy

Nic dziwnego, że podczas świąt wielkanocnych na stole zawsze pojawiają się sosy. Najczęściej jest to sos tatarski, a także po prostu majonez. Świetnie pasują one do wędlin i właśnie do jajek na twardo, które z takimi dodatkami nabierają bardziej zdecydowanego smaku i są bardziej kremowe. Mój patent na sos do jajek jest prosty. To tylko trzy bardzo znane składniki.

Majonez to ważny dodatek

Kiedy mówimy o jajkach na twardo, od razu pojawia się skojarzenie z majonezem. Tworzą razem idealny duet smakowy. Majonezu można do jajek używać samodzielnie, ale według mnie sprawdzi się lepiej jako baza do sosu. Będzie on wtedy lżejszy, delikatniejszy i zdecydowanie mniej kaloryczny. Zawsze warto wybierać majonezy o jak najkrótszym składzie. Najlepiej, gdy bazuje na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, a w jego recepturze nie ma konserwantów czy sztucznych dodatków.

Sos lekki i smaczny

Dietetycy zalecają, by nie jeść więcej majonezu niż 2 łyżki dziennie i 5-6 łyżek tygodniowo. Dlatego warto łączyć go z innymi składnikami, by potrawa była mniej tłusta i miała mniej kalorii. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj jogurt naturalny. Dzięki niemu sos zyska lżejszą konsystencję i dodatkowe walory odżywcze. Doprawiam go musztardą i przyprawami. Pasują do niego wiosenne nowalijki, jak szczypiorek, koperek czy natka. Smacznym świątecznym akcentem może być rzeżucha lub inne kiełki, na przykład rzodkiewki, groszku czy słonecznika.

Wielkanocne jajka w sosie

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku, koperku lub natki,
  • kiełki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
  2. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Sos dopraw musztardą i przyprawami.
  3. Sosem polej przygotowane jajka. Posyp je posiekaną zieleniną lub kiełkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską