Ugotowałeś za dużo jajek na twardo? Przygotuj z nich domowy majonez

Przed świętami wielkanocnymi majonez awansuje. Przestaje być sosem, po który sięgamy od czasu do czasu, a staje się wręcz niezbędnym dodatkiem do dań. Wielu z nas decyduje się go nawet przygotowywać samodzielnie. Jeśli jednak obawiasz się surowych jajek, poznaj przepis na majonez z jajek na twardo.

Domowy majonez z gotowanych jajekDomowy majonez z gotowanych jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yodean

Tradycyjny majonez przygotowuje się z oleju i surowych jajek. Właśnie ten drugi składnik czasami budzi obawy. Jednak okazuje się, że dobrym zamiennikiem są gotowane jajka. Na ich bazie można przyrządzić doskonały, kremowy sos. Sprawdzi się do wielu wielkanocnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Majonez z gotowanych jajek

Majonez na bazie jajek ugotowanych na twardo sprawdzi się do każdej świątecznej potrawy. Możesz go użyć do sałatki jarzynowej, podać do wędlin czy pieczonych mięs. Jego receptura jest całkiem podobna do tej, którą znamy z tradycyjnego majonezu. Jedyna zmiana polega na tym, że w miejscu surowych żółtek pojawiają się jajka ugotowane na twardo. Wystarczy zmiksować je z wodą i olejem, a gotowy sos doprawić do smaku.

Majonez z jajek na twardo

Składniki:

  • 6 gotowanych jajek,
  • 200 ml wody,
  • 150 ml oleju,
  • 2 łyżeczki octu,
  • sól do smaku,
  • biały pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz i przełóż do wysokiego naczynia.
  2. Zmiksuj je blenderem stopniowo dodając wodę i olej.
  3. Na koniec dodaj ocet i dopraw majonez do smaku.


Ważne!

Tak przygotowany majonez najlepiej podać od razu lub użyć do zaplanowanego dania. Jeśli zostanie, można go przechowywać w lodówce w szczelnie zakręcanym pojemniku przez kilka dni. Jego smak jest bardziej intensywny, z dominującym posmakiem jajek. Jest też lżejszy od klasycznego.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier