Ugotowałeś za dużo jajek na twardo? Przygotuj z nich domowy majonez
Przed świętami wielkanocnymi majonez awansuje. Przestaje być sosem, po który sięgamy od czasu do czasu, a staje się wręcz niezbędnym dodatkiem do dań. Wielu z nas decyduje się go nawet przygotowywać samodzielnie. Jeśli jednak obawiasz się surowych jajek, poznaj przepis na majonez z jajek na twardo.
Tradycyjny majonez przygotowuje się z oleju i surowych jajek. Właśnie ten drugi składnik czasami budzi obawy. Jednak okazuje się, że dobrym zamiennikiem są gotowane jajka. Na ich bazie można przyrządzić doskonały, kremowy sos. Sprawdzi się do wielu wielkanocnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę
Majonez z gotowanych jajek
Majonez na bazie jajek ugotowanych na twardo sprawdzi się do każdej świątecznej potrawy. Możesz go użyć do sałatki jarzynowej, podać do wędlin czy pieczonych mięs. Jego receptura jest całkiem podobna do tej, którą znamy z tradycyjnego majonezu. Jedyna zmiana polega na tym, że w miejscu surowych żółtek pojawiają się jajka ugotowane na twardo. Wystarczy zmiksować je z wodą i olejem, a gotowy sos doprawić do smaku.
Majonez z jajek na twardo
Składniki:
- 6 gotowanych jajek,
- 200 ml wody,
- 150 ml oleju,
- 2 łyżeczki octu,
- sól do smaku,
- biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz i przełóż do wysokiego naczynia.
- Zmiksuj je blenderem stopniowo dodając wodę i olej.
- Na koniec dodaj ocet i dopraw majonez do smaku.
Ważne!
Tak przygotowany majonez najlepiej podać od razu lub użyć do zaplanowanego dania. Jeśli zostanie, można go przechowywać w lodówce w szczelnie zakręcanym pojemniku przez kilka dni. Jego smak jest bardziej intensywny, z dominującym posmakiem jajek. Jest też lżejszy od klasycznego.