Ugotowałeś za dużo jajek na twardo? Przygotuj z nich domowy majonez

Przed świętami wielkanocnymi majonez awansuje. Przestaje być sosem, po który sięgamy od czasu do czasu, a staje się wręcz niezbędnym dodatkiem do dań. Wielu z nas decyduje się go nawet przygotowywać samodzielnie. Jeśli jednak obawiasz się surowych jajek, poznaj przepis na majonez z jajek na twardo.

Domowy majonez z gotowanych jajekDomowy majonez z gotowanych jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yodean

Tradycyjny majonez przygotowuje się z oleju i surowych jajek. Właśnie ten drugi składnik czasami budzi obawy. Jednak okazuje się, że dobrym zamiennikiem są gotowane jajka. Na ich bazie można przyrządzić doskonały, kremowy sos. Sprawdzi się do wielu wielkanocnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Majonez z gotowanych jajek

Majonez na bazie jajek ugotowanych na twardo sprawdzi się do każdej świątecznej potrawy. Możesz go użyć do sałatki jarzynowej, podać do wędlin czy pieczonych mięs. Jego receptura jest całkiem podobna do tej, którą znamy z tradycyjnego majonezu. Jedyna zmiana polega na tym, że w miejscu surowych żółtek pojawiają się jajka ugotowane na twardo. Wystarczy zmiksować je z wodą i olejem, a gotowy sos doprawić do smaku.

Majonez z jajek na twardo

Składniki:

  • 6 gotowanych jajek,
  • 200 ml wody,
  • 150 ml oleju,
  • 2 łyżeczki octu,
  • sól do smaku,
  • biały pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz i przełóż do wysokiego naczynia.
  2. Zmiksuj je blenderem stopniowo dodając wodę i olej.
  3. Na koniec dodaj ocet i dopraw majonez do smaku.


Ważne!

Tak przygotowany majonez najlepiej podać od razu lub użyć do zaplanowanego dania. Jeśli zostanie, można go przechowywać w lodówce w szczelnie zakręcanym pojemniku przez kilka dni. Jego smak jest bardziej intensywny, z dominującym posmakiem jajek. Jest też lżejszy od klasycznego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej