Wrzucam do wody, w której gotuję jajka. Wychodzą idealnie różowe jak landrynki

Nie kupuję chemicznych barwników do jajek. Od lat trzymam się tej zasady i nawet namówiłam na naturalne metody wielu moich znajomych. Nie jest to trudne, a efekty.... naprawdę spektakularne.

Różowe pisankiKolorowe jajka to symbol Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Sokolov
Dorota Gepert

Barwienie jajek to jedna z najstarszych tradycji wielkanocnych i jednocześnie najpiękniejszych. Do przygotowywania pisanek może zabrać się cała rodzina, nie tylko najmłodsi. Jajka symbolizują nowe życie i odrodzenie, a według wierzeń ludowych, ich farbowanie na jasne kolory miało zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Zalety naturalnych barwników

Zamiast sięgać po sztuczne barwniki, do przygotowywania pisanek, warto wykorzystać naturalne produkty. Jest ich całkiem sporo, są tanie, a często mamy je już w kuchni. Należą do nich cebula, szpinak, kurkuma, czerwona kapusta czy buraki. I właśnie na te ostatnie stawiam najczęściej, bo różowe jajka wyglądają przepięknie w święconce i na świątecznym stole. Te warzywa, tak jak i inne naturalne produkty barwiące, pozbawione są konserwantów i substancji chemicznych, które mogą być szkodliwe. To także miły powrót do tradycji.

Jak farbować jajka w burakach?

Buraki mają charakterystyczny, intensywny kolor, który łatwo przenika na skorupkę jajka. Mogą nadać im głęboki, bordowy odcień lub tylko delikatny, różowy. Wszystko zależy tu od czasu farbowania i efektu, jaki chcemy osiągnąć. Proces za każdym razem jest nie tylko prosty, ale także bezpieczny dla zdrowia.

Jajka przy pomocy buraków można kolorować na dwa sposoby. W pierwszym z nich wykorzystuję wcześniej ugotowane jajka na twardo i zanurzam je w zalewie z buraków. Im dłużej w niej pozostaną, tym intensywniejszy będzie ich kolor. Drugi sposób polega na tym, że gotuje się jajka z burakami przez około 10 minut.

Wystarczy prosta zalewa

Do przygotowania zalewy potrzebne będą: buraki, woda, ocet jabłkowy, cukier, sól oraz można dorzucić przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Warto pamiętać, by wybierać jajka o jasnych skorupkach, bo łatwiej je zafarbować.

Zalewa do farbowania jajek

  • 4-5 buraków zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  • Przełóż je do garnka, zalej wodą, tak by były przykryte. Dodaj około pół szklanki octu.
  • Surowe jajka gotuj w burakach przez ok. 7-10 minut.
  • Ugotowane jajka zanurz w nim do uzyskania odpowiedniego odcienia.

Można także nadać różowy kolor jajkom ugotowanym i obranym ze skorupki. Marynatę przygotowuje się tak samo, ale warto do niej dodać przyprawy, takie jak pieprz i ziele angielskie. Jajka należy moczyć w niej około 40 minut. Będą miały potem nie tylko ładny kolor, ale i aromat. Różowe jajka są idealne do faszerowania.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni