Wrzucam do wody, w której gotuję jajka. Wychodzą idealnie różowe jak landrynki
Nie kupuję chemicznych barwników do jajek. Od lat trzymam się tej zasady i nawet namówiłam na naturalne metody wielu moich znajomych. Nie jest to trudne, a efekty.... naprawdę spektakularne.
Barwienie jajek to jedna z najstarszych tradycji wielkanocnych i jednocześnie najpiękniejszych. Do przygotowywania pisanek może zabrać się cała rodzina, nie tylko najmłodsi. Jajka symbolizują nowe życie i odrodzenie, a według wierzeń ludowych, ich farbowanie na jasne kolory miało zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach
Zalety naturalnych barwników
Zamiast sięgać po sztuczne barwniki, do przygotowywania pisanek, warto wykorzystać naturalne produkty. Jest ich całkiem sporo, są tanie, a często mamy je już w kuchni. Należą do nich cebula, szpinak, kurkuma, czerwona kapusta czy buraki. I właśnie na te ostatnie stawiam najczęściej, bo różowe jajka wyglądają przepięknie w święconce i na świątecznym stole. Te warzywa, tak jak i inne naturalne produkty barwiące, pozbawione są konserwantów i substancji chemicznych, które mogą być szkodliwe. To także miły powrót do tradycji.
Jak farbować jajka w burakach?
Buraki mają charakterystyczny, intensywny kolor, który łatwo przenika na skorupkę jajka. Mogą nadać im głęboki, bordowy odcień lub tylko delikatny, różowy. Wszystko zależy tu od czasu farbowania i efektu, jaki chcemy osiągnąć. Proces za każdym razem jest nie tylko prosty, ale także bezpieczny dla zdrowia.
Jajka przy pomocy buraków można kolorować na dwa sposoby. W pierwszym z nich wykorzystuję wcześniej ugotowane jajka na twardo i zanurzam je w zalewie z buraków. Im dłużej w niej pozostaną, tym intensywniejszy będzie ich kolor. Drugi sposób polega na tym, że gotuje się jajka z burakami przez około 10 minut.
Wystarczy prosta zalewa
Do przygotowania zalewy potrzebne będą: buraki, woda, ocet jabłkowy, cukier, sól oraz można dorzucić przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Warto pamiętać, by wybierać jajka o jasnych skorupkach, bo łatwiej je zafarbować.
Zalewa do farbowania jajek
- 4-5 buraków zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
- Przełóż je do garnka, zalej wodą, tak by były przykryte. Dodaj około pół szklanki octu.
- Surowe jajka gotuj w burakach przez ok. 7-10 minut.
- Ugotowane jajka zanurz w nim do uzyskania odpowiedniego odcienia.
Można także nadać różowy kolor jajkom ugotowanym i obranym ze skorupki. Marynatę przygotowuje się tak samo, ale warto do niej dodać przyprawy, takie jak pieprz i ziele angielskie. Jajka należy moczyć w niej około 40 minut. Będą miały potem nie tylko ładny kolor, ale i aromat. Różowe jajka są idealne do faszerowania.