Wrzucam do wody, w której gotuję jajka. Wychodzą idealnie różowe jak landrynki

Nie kupuję chemicznych barwników do jajek. Od lat trzymam się tej zasady i nawet namówiłam na naturalne metody wielu moich znajomych. Nie jest to trudne, a efekty.... naprawdę spektakularne.

Różowe pisankiKolorowe jajka to symbol Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Sokolov
Dorota Gepert

Barwienie jajek to jedna z najstarszych tradycji wielkanocnych i jednocześnie najpiękniejszych. Do przygotowywania pisanek może zabrać się cała rodzina, nie tylko najmłodsi. Jajka symbolizują nowe życie i odrodzenie, a według wierzeń ludowych, ich farbowanie na jasne kolory miało zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Zalety naturalnych barwników

Zamiast sięgać po sztuczne barwniki, do przygotowywania pisanek, warto wykorzystać naturalne produkty. Jest ich całkiem sporo, są tanie, a często mamy je już w kuchni. Należą do nich cebula, szpinak, kurkuma, czerwona kapusta czy buraki. I właśnie na te ostatnie stawiam najczęściej, bo różowe jajka wyglądają przepięknie w święconce i na świątecznym stole. Te warzywa, tak jak i inne naturalne produkty barwiące, pozbawione są konserwantów i substancji chemicznych, które mogą być szkodliwe. To także miły powrót do tradycji.

Jak farbować jajka w burakach?

Buraki mają charakterystyczny, intensywny kolor, który łatwo przenika na skorupkę jajka. Mogą nadać im głęboki, bordowy odcień lub tylko delikatny, różowy. Wszystko zależy tu od czasu farbowania i efektu, jaki chcemy osiągnąć. Proces za każdym razem jest nie tylko prosty, ale także bezpieczny dla zdrowia.

Jajka przy pomocy buraków można kolorować na dwa sposoby. W pierwszym z nich wykorzystuję wcześniej ugotowane jajka na twardo i zanurzam je w zalewie z buraków. Im dłużej w niej pozostaną, tym intensywniejszy będzie ich kolor. Drugi sposób polega na tym, że gotuje się jajka z burakami przez około 10 minut.

Wystarczy prosta zalewa

Do przygotowania zalewy potrzebne będą: buraki, woda, ocet jabłkowy, cukier, sól oraz można dorzucić przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Warto pamiętać, by wybierać jajka o jasnych skorupkach, bo łatwiej je zafarbować.

Zalewa do farbowania jajek

  • 4-5 buraków zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  • Przełóż je do garnka, zalej wodą, tak by były przykryte. Dodaj około pół szklanki octu.
  • Surowe jajka gotuj w burakach przez ok. 7-10 minut.
  • Ugotowane jajka zanurz w nim do uzyskania odpowiedniego odcienia.

Można także nadać różowy kolor jajkom ugotowanym i obranym ze skorupki. Marynatę przygotowuje się tak samo, ale warto do niej dodać przyprawy, takie jak pieprz i ziele angielskie. Jajka należy moczyć w niej około 40 minut. Będą miały potem nie tylko ładny kolor, ale i aromat. Różowe jajka są idealne do faszerowania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀