Wlej do wody, w której gotujesz jajka. Skorupki zsuną się gładko

Jajka na twardo to klasyka śniadaniowego menu, ale obieranie ich ze skorupek bywa frustrujące. Istnieje jednak prosty sposób, by skorupki zsuwały się gładko, bez uszkadzania delikatnego białka. Wystarczy dodać jeden magiczny składnik do wody, w której gotujesz jajka.

Jak prawidłowo gotować jajka?Jak prawidłowo gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gotowanie jajek to codzienna czynność, która jednak może sprawiać sporo problemów, zwłaszcza przy ich obieraniu. Każdy, kto chociaż raz musiał zmagać się z uporczywie przylegającą skorupką, wie, jak frustrujące to bywa. Na szczęście istnieje prosty trik, który ułatwia ten proces. Wystarczy dodać do wody pewien popularny składnik, a jajka obiorą się niemal same. Sprawdź, dlaczego to działa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Jajka obiorą się bez problemu – wystarczy jeden dodatek

Aby ułatwić obieranie jajek, warto dodać do wody ocet jabłkowy. Ten prosty trik sprawia, że skorupka staje się bardziej krucha, co ułatwia jej usunięcie. Dlaczego tak się dzieje? Ocet obniża pH białka, co powoduje, że mniej przylega ono do skorupki. Dzięki temu po ugotowaniu jajka można obrać szybciej i bez strat w miękkiej, delikatnej strukturze.

Ocet jabłkowy reaguje również z węglanem wapnia, z którego zbudowana jest skorupka. W wyniku tej reakcji powstają mikropęknięcia, które osłabiają skorupę i ułatwiają jej usunięcie. Efekt jest widoczny niemal natychmiast – po ostudzeniu skorupka praktycznie sama zsuwa się z jajka.

Jajka – jak stosować trik z octem jabłkowym?

Do gotującej się wody dodaj 1-2 łyżki octu jabłkowego. Gotuj jajka na twardo, a następnie ostudź je w zimnej wodzie. Dzięki temu skorupki będą odchodzić bez problemu, a Ty zaoszczędzisz czas i nerwy.

Ocet jabłkowy to nie jedyny sposób na ułatwienie obierania jajek. Możesz również dodać do wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub szczyptę soli. Innym trikiem jest delikatne stukanie skorupki o blat, by popękała, a następnie zanurzenie jajka w zimnej wodzie.

Dzięki tym prostym trikom obieranie jajek stanie się przyjemnością, a ty będziesz mógł cieszyć się idealnie ugotowanymi jajkami bez żadnych problemów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni