PrzepisWielkanocJajka faszeruję inaczej. Po brzegi są wypełnione farszem

Jajka faszeruję inaczej. Po brzegi są wypełnione farszem

Wszystkie jajka faszerowane wyglądają tak samo – do wydrążonych łódeczek z białek nałożona jest pasta jajeczna lub sałatka z dodatkiem majonezu bądź kremowego serka. Nadzienie oraz kolorowe dodatki nieco zmieniają charakter przystawki, ale to tylko kosmetyczne niuanse. Jajka pełne musu z łososia nie tylko smakują, ale także wyglądają zupełnie inaczej.

Minimalistyczne jajka z musem z łososia prezentują się elegancko
Minimalistyczne jajka z musem z łososia prezentują się elegancko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Takie jajka faszerowane to gratka dla prawdziwych wielbicieli wędzonego łososia. Ryba zmiksowana jest z kremowymi dodatkami przy pomocy blendera na gładki mus, który wprost rozpływa się po podniebieniu. W różowym kremie przebijają się wyraziste nuty marynowanych kaparów. Takie jajka to poezja smaków.

Inne pomysły na mus do jajek faszerowanych

Przy pomocy blendera możesz przygotować jajka faszerowane musem w wielu różnych kolorach. Zielony krem zrobisz z dodatkiem awokado i odrobiny soku z limonki – te składniki wymieszaj z żółtkami i kremowym serkiem. Dodaj ząbek czosnku i garść świeżej kolendry.

Mus o intensywny ciemnoróżowym kolorze uzyskasz, miksując żółtka z kremowym serkiem i pieczonym burakiem. Aby krem nabrał ostrości, dodaj łyżeczkę świeżo startego chrzanu.

Przepis na jajka faszerowane z musem z wędzonego łososia

Jajka ugotuj na twardo. Aby ułatwić sobie obieranie ich ze skorupek, podczas gotowania dodaj do nich odrobinę sody. Możesz wykorzystać także sposób ze słoikiem i wodą. Zadbaj o to, by powierzchnia białek była idealnie gładka. W tej wersji jajek jest to szczególnie ważne – białko jest tutaj o wiele bardziej widoczne niż w przypadku faszerowanych połówek. Przygotuj blender o dużej mocy i rękaw cukierniczy.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 łyżka odsączonych marynowanych kaparów,
  • 50 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupek.
  2. Ostrożnie natnij je do połowy i przez powstały otwór wyjmij żółtka.
  3. Żółtka umieść w kielichu blendera. Dodaj porwanego na kawałki wędzonego łososia, łyżkę odsączonych kaparów, serek śmietankowy, majonez, posiekane zioła, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Używając rękawa cukierniczego nafaszeruj białka musem z łososia.
  5. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajka faszerowanewielkanocprzystawka

Wybrane dla Ciebie