Jajka faszeruję inaczej. Po brzegi są wypełnione farszem
Wszystkie jajka faszerowane wyglądają tak samo – do wydrążonych łódeczek z białek nałożona jest pasta jajeczna lub sałatka z dodatkiem majonezu bądź kremowego serka. Nadzienie oraz kolorowe dodatki nieco zmieniają charakter przystawki, ale to tylko kosmetyczne niuanse. Jajka pełne musu z łososia nie tylko smakują, ale także wyglądają zupełnie inaczej.
Takie jajka faszerowane to gratka dla prawdziwych wielbicieli wędzonego łososia. Ryba zmiksowana jest z kremowymi dodatkami przy pomocy blendera na gładki mus, który wprost rozpływa się po podniebieniu. W różowym kremie przebijają się wyraziste nuty marynowanych kaparów. Takie jajka to poezja smaków.
Inne pomysły na mus do jajek faszerowanych
Przy pomocy blendera możesz przygotować jajka faszerowane musem w wielu różnych kolorach. Zielony krem zrobisz z dodatkiem awokado i odrobiny soku z limonki – te składniki wymieszaj z żółtkami i kremowym serkiem. Dodaj ząbek czosnku i garść świeżej kolendry.
Mus o intensywny ciemnoróżowym kolorze uzyskasz, miksując żółtka z kremowym serkiem i pieczonym burakiem. Aby krem nabrał ostrości, dodaj łyżeczkę świeżo startego chrzanu.
Przepis na jajka faszerowane z musem z wędzonego łososia
Jajka ugotuj na twardo. Aby ułatwić sobie obieranie ich ze skorupek, podczas gotowania dodaj do nich odrobinę sody. Możesz wykorzystać także sposób ze słoikiem i wodą. Zadbaj o to, by powierzchnia białek była idealnie gładka. W tej wersji jajek jest to szczególnie ważne – białko jest tutaj o wiele bardziej widoczne niż w przypadku faszerowanych połówek. Przygotuj blender o dużej mocy i rękaw cukierniczy.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 łyżka odsączonych marynowanych kaparów,
- 50 g serka śmietankowego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
- Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupek.
- Ostrożnie natnij je do połowy i przez powstały otwór wyjmij żółtka.
- Żółtka umieść w kielichu blendera. Dodaj porwanego na kawałki wędzonego łososia, łyżkę odsączonych kaparów, serek śmietankowy, majonez, posiekane zioła, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Używając rękawa cukierniczego nafaszeruj białka musem z łososia.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.