WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Jajka faszeruję inaczej. Po brzegi są wypełnione farszem

Wszystkie jajka faszerowane wyglądają tak samo – do wydrążonych łódeczek z białek nałożona jest pasta jajeczna lub sałatka z dodatkiem majonezu bądź kremowego serka. Nadzienie oraz kolorowe dodatki nieco zmieniają charakter przystawki, ale to tylko kosmetyczne niuanse. Jajka pełne musu z łososia nie tylko smakują, ale także wyglądają zupełnie inaczej.

Minimalistyczne jajka z musem z łososia prezentują się eleganckoMinimalistyczne jajka z musem z łososia prezentują się elegancko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie jajka faszerowane to gratka dla prawdziwych wielbicieli wędzonego łososia. Ryba zmiksowana jest z kremowymi dodatkami przy pomocy blendera na gładki mus, który wprost rozpływa się po podniebieniu. W różowym kremie przebijają się wyraziste nuty marynowanych kaparów. Takie jajka to poezja smaków.

Inne pomysły na mus do jajek faszerowanych

Przy pomocy blendera możesz przygotować jajka faszerowane musem w wielu różnych kolorach. Zielony krem zrobisz z dodatkiem awokado i odrobiny soku z limonki – te składniki wymieszaj z żółtkami i kremowym serkiem. Dodaj ząbek czosnku i garść świeżej kolendry.

Mus o intensywny ciemnoróżowym kolorze uzyskasz, miksując żółtka z kremowym serkiem i pieczonym burakiem. Aby krem nabrał ostrości, dodaj łyżeczkę świeżo startego chrzanu.

Przepis na jajka faszerowane z musem z wędzonego łososia

Jajka ugotuj na twardo. Aby ułatwić sobie obieranie ich ze skorupek, podczas gotowania dodaj do nich odrobinę sody. Możesz wykorzystać także sposób ze słoikiem i wodą. Zadbaj o to, by powierzchnia białek była idealnie gładka. W tej wersji jajek jest to szczególnie ważne – białko jest tutaj o wiele bardziej widoczne niż w przypadku faszerowanych połówek. Przygotuj blender o dużej mocy i rękaw cukierniczy.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 łyżka odsączonych marynowanych kaparów,
  • 50 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupek.
  2. Ostrożnie natnij je do połowy i przez powstały otwór wyjmij żółtka.
  3. Żółtka umieść w kielichu blendera. Dodaj porwanego na kawałki wędzonego łososia, łyżkę odsączonych kaparów, serek śmietankowy, majonez, posiekane zioła, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Używając rękawa cukierniczego nafaszeruj białka musem z łososia.
  5. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀