Takich lodów nie kupuj. Tona cukru i chemii

Upał daje się we znaki… Co wtedy przychodzi ci do głowy? Oczywiście – lody! Ale uwaga — nie każdy chłodzący deser to dobry wybór. Jakie lody warto wrzucić do koszyka, by delektować się smakiem, a jednocześnie uniknąć szkodliwych dodatków?

LodyLody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21

Coraz więcej osób, chcąc uniknąć sztucznych dodatków, sięga po lody rzemieślnicze. Naturalne, domowe, tradycyjne – to słowa, które wzbudzają zaufanie i przyciągają klientów szukających zdrowszych alternatyw. Niestety, nie zawsze za tymi hasłami kryje się prawdziwa jakość. Pod szyldem "lodów naturalnych" często sprzedaje się produkty, które z naturą mają niewiele wspólnego. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by nie dać się nabrać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Sklepowe lody – słodka pułapka pełna chemii

Najczęściej sięgamy po lody w osiedlowych sklepach, dyskontach czy supermarketach. W sezonie letnim półki i lodówki wręcz uginają się od najróżniejszych smaków i marek – od tych z lepszym składem po niestety znacznie gorsze.

I to właśnie te drugiej kategorii dominują. Wystarczy zerknąć na etykietę, by przekonać się, że większość z nich to mieszanka chemicznych dodatków: zamienniki cukru, guma guar, mączka świętojańska, sztuczne barwniki, guma celulozowa, karagen, utwardzone tłuszcze, glicerol, mono- i diglicerydy czy skrobia modyfikowana. Choć brzmią niewinnie, to sztuczne substancje, które w nadmiarze mogą obciążać organizm i negatywnie wpływać na zdrowie.

Dlatego jeśli już kupujesz lody w sklepie, dokładnie czytaj skład. Im krótszy i bardziej naturalny, tym lepiej. A jeśli etykiety nie możesz znaleźć albo budzi ona wątpliwości – lepiej odłóż opakowanie na półkę i poszukaj czegoś zdrowszego.

Uwaga na lody, które mogły być rozmrażane!

Latem lody sprzedają się błyskawicznie – nic dziwnego, gdy żar leje się z nieba. Jednak w takich warunkach nietrudno o wpadki. Często otwierane zamrażarki w sklepach nie utrzymują odpowiednio niskiej temperatury, przez co produkty z górnych półek mogą częściowo się rozmrażać. Podobnie bywa, gdy kupujemy lody i zabieramy je w drogę – zanim dotrą do domowej zamrażarki, potrafią już zacząć się topić. A my? Zazwyczaj wkładamy je z powrotem do zamrażarki "na później", nie zdając sobie sprawy, że ponowne zamrażanie może grozić zatruciem pokarmowym.

Niestety, również w sklepach może dochodzić do nieprawidłowego przechowywania i ponownego mrożenia lodów. Jak rozpoznać taki produkt? Najczęściej dopiero po otwarciu. Jeśli zauważysz na powierzchni lodów kryształki lodu albo grudkowatą, nierówną strukturę – lepiej ich nie jedz. To znak, że mogły być wcześniej rozmrożone, a potem ponownie zamrożone. Smak to nie wszystko — tu chodzi o zdrowie.

Naginanie prawdy – oszukane lody rzemieślnicze

Lody rzemieślnicze, naturalne, tradycyjne – brzmi zdrowo, domowo i bezpiecznie. Właśnie dlatego tak chętnie po nie sięgamy, wierząc, że dostajemy coś znacznie lepszego niż kolorowe, przemysłowe desery ze sklepu. Problem w tym, że nie każda lodziarnia gra fair.

Prawdziwe lody rzemieślnicze powinny być przygotowywane wyłącznie ze składników pochodzenia naturalnego. Mleko, śmietanka, jajka, masło, owoce, naturalny cukier, miód, kakao, bakalie, pulpy owocowe czy woda – to właśnie z takich produktów powstaje uczciwy deser. Taki, którego smak wynika z jakości składników, a nie z chemicznej iluzji.

Niestety, coraz częściej pod hasłem "lody rzemieślnicze" kryją się desery z gotowych mieszanek, do których wystarczy dodać wodę lub mleko. Takie mieszanki zawierają często emulgatory, barwniki, syntetyczne aromaty i konserwanty, czyli dokładnie to, czego w naturalnym rzemiośle być nie powinno. Co gorsza – klient często nie ma szans tego zweryfikować, bo składy nie są nigdzie udostępnione.

Jeśli więc zależy Ci na prawdziwie naturalnych lodach, zadawaj pytania. Zapytaj sprzedawcę, czy lody powstają na miejscu, z jakich składników, czy używają gotowych baz. Dobra lodziarnia nie będzie miała nic do ukrycia – a Twoje zdrowie i świadomość będą w pełni bezpieczne.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza