PoradyNajgorszy rodzaj lodów. Pod żadnym pozorem nie kupuj

Najgorszy rodzaj lodów. Pod żadnym pozorem nie kupuj

Lody/źródło: JÉSHOOTS, Pexels
Lody/źródło: JÉSHOOTS, Pexels
Marzena Pęcak

08.07.2023 18:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy za oknem robi się już naprawdę ciepło, każdy z nas szuka skutecznej ochłody. W trakcie wakacji największą popularnością cieszą się lody. Tylko na jakie lody powinniśmy się zdecydować? Jakie produkty wybierać, a jakie lepiej unikać szerokim łukiem? Odpowiedzi na wszystkie te pytania już na Ciebie czekają.

Mamy lipiec, a wraz z nim w naszym kraju pojawiły się wysokie temperatury. Taka pogoda to oczywiście idealny moment na wypoczynek nad wodą. Jednak nie każdy może sobie na to pozwolić, dlatego też szukamy rozwiązań, które choć na chwilę nas ochłodzą. Oprócz picia sporej ilości wody, dużą popularnością cieszą się również lody.

Sama jestem ich ogromną fanką. I mogłabym jeść je na okrągło. Z czasem jednak przekonałam się, że nie wszystkie rodzaje lodów są odpowiednie. Co powinno zwrócić naszą uwagę przy ich zakupie?

Lody to jeden ze sposobów na walkę z falą upałów/źródło: JÉSHOOTS, Pexels
Lody to jeden ze sposobów na walkę z falą upałów/źródło: JÉSHOOTS, Pexels

Jak odnaleźć się w lodowym szaleństwie?

Mogłoby się wydawać, że w okresie wakacyjnym lody "atakują" nas z każdej strony. Praktycznie na każdym kroku mamy możliwość, aby je kupić. Zacznijmy od zwykłych sklepów, w których lody przechowywane są w specjalnych lodówkach. Alicja Basek z Wirtualnej Polski w swoim artykule na temat zakupu lodów zwraca uwagę na bardzo ważną kwestię. Oczywiście chodzi tu o ich skład. Jak podkreśla:

"Niestety, najczęściej dominują te słabsze jakościowo produkty. Jeśli zainteresujesz się ich składem, znajdziesz tam m.in.: zamienniki białego cukru, gumę guar albo mączkę świętojańską, sztuczne barwniki, gumę celulozową, karagen, utwardzone tłuszcze, glicerol, mono- i diglicerydy, skrobię modyfikowaną."

Co więcej, autorka tekstu podkreśla, że wymienione wyżej składniki nie są pochodzenia naturalnego. Co więcej, wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu.

To jednak nie koniec. Wiele osób błędnie uważa, że decydując się na zakup lodów na tzw. gałki, kupuje sprawdzone i naturalne produkty. Tym bardziej jeśli takie produkty są reklamowane jako lody rzemieślnicze. I o ile w teorii wszystko wydaje się jasne, w praktyce może dojść do nadużyć. Nie każdy sprzedawca może być uczciwy. Dlatego też może okazać się, że lody które właśnie kupiłeś nie mają zbyt wiele wspólnego z naturalnym wyrobem.

Kluczowe znaczenie po raz kolejny ma tutaj skład. Pamiętaj, że lody rzemieślnicze będą bazować wyłącznie na produktach naturalnych. Wymienić można tu chociażby: śmietankę, mleko, masło, jajka, owoce, czy miód.

"Nie mogą za to być przygotowywane z gotowych mieszanek, do których trzeba domieszać tylko wodę. W ich składzie zakazane są: tłuszcze utwardzane, sztuczne konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki i aromaty." - wyjaśnia dalej dziennikarka WP.

Jakie lody wybierać?

Podsumowując, decydując się na zakup lodów, przede wszystkim powinniśmy zapoznać się z ich składem. Jako konsument mamy do tego prawo. Dlatego w przypadku lodów sprzedawanych na gałki zawsze możemy zapytać o sposób ich wytwarzania. W przypadku lodów z marketów, najlepiej wybierać lody z najkrótszym składem. Im więcej sztucznych dodatków, tym gorzej.

Istnieje jeszcze jedna opcja, do której serdecznie Cię zachęcam. Zawsze możesz przygotować pyszne lody domowej roboty. W naszej bogatej bazie znajdziesz całą masę ciekawych inspiracji. Nuda na pewno Ci nie grozi. Co więcej, z nami będziesz mieć 100%, że przygotujesz przepyszny smakołyk na zimno. W końcu nazywamy się Pyszności!