PrzepisDeseryŁączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarni

Łączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarni

Łączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarni
Łączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.04.2024 17:10

Szukasz prostego i szybkiego sposobu na pyszny deser, który zachwyci wszystkich? Mam dla ciebie idealny przepis! Te domowe lody kawowe z kajmakiem to prawdziwa bomba smakowa, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy zmiksować 4 składniki i wstawić do zamrażarki - to wszystko!

Marzysz o pysznych lodach kawowych, które roztapiają się w ustach? Mam dla ciebie banalnie prosty przepis, który wymaga zaledwie czterech składników i kilku chwil w kuchni. Te domowe lody kawowe zaskoczą Cię swoim intensywnym smakiem i konsystencją lepszą niż z najlepszej lodziarni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe lody kawowe - przepis na pyszny deser

Przez lata eksperymentowałem z różnymi wariantami przepisu na lody kawowe. Dodatki, likiery, czy nawet zmiana podstawowych składników – wszystko po to, aby uzyskać idealną kompozycję smakową. Dziś podzielę się z tobą moim sprawdzonym sposobem na domowe lody kawowe, które robią furorę na każdym stole.

Składniki:

  • 300 g śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 175 g masy krówkowej,
  • 2 łyżki rozpuszczalnego espresso,
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do misy robota kuchennego.
  2. Dodaj masę krówkową, rozpuszczalne espresso i likier kawowy (jeśli używasz).
  3. Miksuj składniki na niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość do średniej.
  4. Miksuj przez około 8-10 minut, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się lekka i puszysta.
  5. Gotową masę lodową przelej do pojemnika przeznaczonego do mrożenia żywności.
  6. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast rozpuszczalnego espresso możesz użyć świeżo zaparzonej kawy. W takim przypadku zmniejsz ilość kawy do 1 łyżki i rozpuść ją w 30 ml gorącej wody.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak kawowy, możesz dodać więcej rozpuszczalnego espresso lub likieru kawowego.
  • Do masy lodowej możesz dodać inne składniki, np. kawałki czekolady, orzechy lub suszone owoce.
  • Lody kawowe możesz przechowywać w zamrażarce do 2 tygodni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także