Łączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarni

Szukasz prostego i szybkiego sposobu na pyszny deser, który zachwyci wszystkich? Mam dla ciebie idealny przepis! Te domowe lody kawowe z kajmakiem to prawdziwa bomba smakowa, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy zmiksować 4 składniki i wstawić do zamrażarki - to wszystko!

Łączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarniŁączę 4 składniki i mam pyszne domowe lody. Wychodzą smaczniejsze niż z najlepszej lodziarni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o pysznych lodach kawowych, które roztapiają się w ustach? Mam dla ciebie banalnie prosty przepis, który wymaga zaledwie czterech składników i kilku chwil w kuchni. Te domowe lody kawowe zaskoczą Cię swoim intensywnym smakiem i konsystencją lepszą niż z najlepszej lodziarni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Domowe lody kawowe - przepis na pyszny deser

Przez lata eksperymentowałem z różnymi wariantami przepisu na lody kawowe. Dodatki, likiery, czy nawet zmiana podstawowych składników – wszystko po to, aby uzyskać idealną kompozycję smakową. Dziś podzielę się z tobą moim sprawdzonym sposobem na domowe lody kawowe, które robią furorę na każdym stole.

Składniki:

  • 300 g śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 175 g masy krówkowej,
  • 2 łyżki rozpuszczalnego espresso,
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do misy robota kuchennego.
  2. Dodaj masę krówkową, rozpuszczalne espresso i likier kawowy (jeśli używasz).
  3. Miksuj składniki na niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość do średniej.
  4. Miksuj przez około 8-10 minut, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się lekka i puszysta.
  5. Gotową masę lodową przelej do pojemnika przeznaczonego do mrożenia żywności.
  6. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast rozpuszczalnego espresso możesz użyć świeżo zaparzonej kawy. W takim przypadku zmniejsz ilość kawy do 1 łyżki i rozpuść ją w 30 ml gorącej wody.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak kawowy, możesz dodać więcej rozpuszczalnego espresso lub likieru kawowego.
  • Do masy lodowej możesz dodać inne składniki, np. kawałki czekolady, orzechy lub suszone owoce.
  • Lody kawowe możesz przechowywać w zamrażarce do 2 tygodni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler