WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Górale piją ją co chwilę. Wzmacnia odporność, a na jelita działa jak najlepsza odżywka

Wybierasz się na urlop w góry i już cieszysz się na smakołyki, których można popróbować w bacówkach? W tym roku zwróć uwagę nie tylko na regionalne sery, ale też na żentycę. Ten napój powstaje podczas produkcji serów i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Żętyca to góralski przysmakŻętyca to góralski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Żentyca, znana również jako żętyca, to tradycyjny napój góralski, który od wieków cieszy się popularnością. Funkcjonują jednocześnie dwa terminy opisujące ten napój - żętyca (Żywiecczyzna) i żentyca (Podhale). Obie formy znalazły się również na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak smakuje żentyca?

To gęsty napój powstający z mleka owczego podczas produkcji serów, takich jak oscypek czy bundz. Jest to tradycyjny specjał góralski. Jak smakuje ten napój? To zależy. Kiedy jest świeży, ma nawet delikatne słodkawe nuty. Im więcej czasu po fermentacji, tym staje się bardziej kwaśny.

Co zawiera żentyca?

Żentyca jest bogata w minerały, takie jak wapń i fosfor, oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu napój ten ma wiele właściwości zdrowotnych. Jeszcze na początku XX wieku żętyca była uznawana za produkt leczniczy i wykorzystywana w kuracjach uzdrowiskowych. Pomagała w regulacji pracy układu pokarmowego, moczowego i oddechowego. Ten napój zawiera też mnóstwo białek i aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacniają też odporność. Żętyca, podobnie jak jogurt, kefir czy maślanka, dobroczynnie wpływa na jelita. Górale uważają ją również za skuteczny afrodyzjak.

Nie tylko do picia

Żętyca to napój, który można wykorzystywać także jako składnik marynat do mięs, zwłaszcza baraniny czy wieprzowiny. Sprawia, że szybciej kruszeją i są delikatniejsze. W górach dodaje się go także do zup czy gulaszy, by dodać im smaku i podkreślić kwasowość. W upalne dni żętyca doskonale gasi pragnienie.

Nazwa żętyca pochodzi prawdopodobnie z języka rumuńskiego i jest spolszczoną wersją słowa "jintita". Przybyli z Rumunii pasterze wołoscy wprowadzili ten napój do polskiej tradycji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna