Zapomnieliśmy o tych owocach. Wspierają serce i obniżają ciśnienie

Drzewka morelowe być może nie najlepiej sprawdzają się w naszym klimacie, chociaż to zależy od odmiany. Wybierając odpowiednią i dbając o dobre warunki do wzrostu, możesz cieszyć się pysznymi morelami również w Polsce.

Sałatka z grillowanymi morelami jest idealna na letnie biesiadySałatka z grillowanymi morelami jest idealna na letnie biesiady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli chcesz posadzić w ogrodzie drzewko morelowe, wybierz odmianę, która jest odporna na ujemne temperatury. W sklepach ogrodniczych są dostępne drzewka, które później kwitną lub wykazują większą odporności na mróz i choroby. Dobrą praktyką jest sadzenie obok siebie dwóch różnych odmian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek z morelami. Prosty w przygotowaniu i pyszny jak u mamy

Tak morele wpływają na organizm

Morele są przede wszystkim cennym źródłem beta-karotenu. Związek ten w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która jest niezbędna w utrzymaniu dobrej kondycji oczu i skóry. Ale to nie wszystkie zalety niedocenianej kuzynki brzoskwini. Owoce są również wartościowym źródłem potasu, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi. Błonnik wspiera trawienie, a antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników.

Chociaż owoce zawierają dużą ilość cukru (ok. 9-10 g w 100 g moreli), jednocześnie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. To dlatego, że zawierają przede wszystkim fruktozę, która jest metabolizowana w wątrobie i nie wpływa tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Ponadto świeże owoce są pełne wody, która przyczynia się do wolniejszego uwalniania cukrów w organizmie.

Jak jeść morele, aby czerpać z nich jak najwięcej?

Morele, tak jak wiele innych owoców, powinniśmy spożywać razem ze skórką ze względu na znajdujący się w niej błonnik. Soki przeciśnięte przez wyciskarkę wolnoobrotową, musy czy dżemy z dodatkowym cukrem są mniej zdrową opcją. W przypadku soków – wszystko, co najlepsze ląduje w pojemniku na odpadki. Z kole domowe przetwory są świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru owoców, ale pod warunkiem, że ograniczasz cukier.

Świetnym pomysłem jest łączenie moreli z jogurtem i orzechami, ponieważ tłuszcz zawarty w tych produktach zwiększa przyswajalność witaminy A. Pokrojone na kawałki i wymieszane z owsianką lub domową granolą również są zdrową opcją, która nie powoduje wyrzutu insuliny.

Ale nie tylko desery czy śniadania na słodko dają możliwość wykorzystania tych owoców. Morele świetnie sprawdzają się również w wytrawnych sałatkach, na przykład z liśćmi młodego szpinaku, rukolą, orzechami, serem fetą lub szynką prosciutto.

Sałatka z grillowaną morelą i prosciutto

Opcjonalnie możesz dodać do sałatki ser fetę lub inny bałkański ser solankowy. Morele grilluj klasycznie, na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 dojrzałe morele, przekrojone na pół i bez pestek,
  • 2 garści rukoli,
  • 6-8 plasterków prosciutto,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Skrop połówki moreli odrobiną oliwy i połóż je przeciętą stroną do dołu na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (z funkcją grilla). Grilluj przez ok. 2-3 minuty, aż pojawią się charakterystyczne paski i morele lekko zmiękną. Odłóż do przestudzenia.
  2. Na talerzu rozłóż rukolę. Na niej ułóż grillowane morele oraz zawinięte plastry prosciutto.
  3. W kubku wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil