Ten owoc jest w Polsce mało znany, a napakowany witaminami. Możesz go uprawiać nawet w swoim ogródku

Nieśplik japoński to nie jest nazwa bohatera książki, który pokonuje złego maga mocą przyjaźni. To świetny owoc, o którym zapewne słyszysz pierwszy raz. A wiesz co jest najlepsze? Sam możesz go sobie wyhodować w ogrodzie.

Nieśplik japońskiNieśplik japoński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Rośnie na drzewie, które spokojnie można posadzić we własnym ogródku. Świetnie znosi słońce, nie wymaga specjalnego traktowania, a jego owoce... no cóż, wyglądają jak coś między gruszką i morelą, a smakują jak skrzyżowanie śliwki z mango. Są najczęściej żółte lub pomarańczowe. Mają lekko kwaśny i cierpki posmak. W Polsce praktycznie nieznany, a na południu Europy – prawdziwy skarb kuchni i naturalnej apteczki. Oto on: nieśplik japoński, miszpelnik, groniweł japoński lub jak kto woli: loquat bądź nesperes.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Jakie właściwości ma nieśplik japoński?

Przede wszystkim zawiera dużo cukrów prostych, ale niech was to nie przestraszy. W owocach znajdziemy też pektyny (taki roślinny błonnik, najczęściej ze skórki), które korzystnie działają na metabolizm. Podobnie jest z jabłkiem, czyli ich bliskim krewnym. Nesperes zawiera szereg witamin i minerałów, co czyni z rośliny istny odżywczy kombajn. Na liście są związki, jak:

  • witamina A (a więc: skóra, wzrok, odporność),
  • błonnik (czytaj: jelita jak marzenie),
  • witamina B6 (dla mózgu, koncentracji i nastroju),
  • potas i magnez (nerwy, mięśnie, ciśnienie – wszystko pod kontrolą).

Nieśplik japoński do jedzenia i nie tylko

Co kryje się pod "nie tylko"? Z nesperesa możemy zrobić syrop na kaszel. Kwiaty i liście zawierają naturalne śluzy, które działają wykrztuśnie. Dlatego w zielarniach znajdziesz syropy na bazie nieśplika. Babcia byłaby dumna. Owoc możemy sobie zjadać na surowo, na przykład jako przekąskę do filmu. Fajnie czasem sięgnąć po coś zdrowego zamiast żelków, chipsów albo czekolady.

Z miszpelnika zrobisz też dżemy, musy, galaretki - jest to możliwe dzięki pektynom, które działają jak naturalny żel. W Ameryce Południowej (szczególnie w Brazylii) i Azji z nieśplika robi się taki specjalny sos w stylu salsa z chilii, limonką i innymi dodatkami. Jak będziesz mieć kiedyś ochotę i czas, koniecznie upiecz ciasto z tym owocem lub przygotuj krem na jego bazie. Może chcesz zrobić tort o nieoczywistym smaku? Nieśplik japoński zostanie twoim najlepszym przyjacielem.

Mam dla ciebie jeszcze jedną ciekawostkę i jeśli jesteś konserem trunków wyskokowych, na pewno ci się ona spodoba. Nesperes to świetny składnik do... produkcji wina lub nalewek. Warto jednak dodać do niego trochę soku z cytryny, bo sam owoc jest za mało kwaśny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟